Skocz do zawartości

Podkład, pytanie

Lesław_Krk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie pytanie do kolegów, ponieważ wracam do swojej starej pasji i w związku z tym doposażam swój warsztat modelarski o rzeczy których kiedyś nie używałem bo sądziłęm że są zbędne, mam pytanie o podkład.

Oczywiście wiem że na rynku istnieją super podkłady np. Mr.Surfacer, ale słyszałem też że zamiast wydawać pieniądze na markowe podkłady można z powodzeniem używać takich stosowanych np do samochodów przy poprawkach lakierniczych itp. Chodzi mi o podkłady akrylowe bądź uretanowe, czy ktoś z kolegów stosuje taki "zamiennik" i czy może polecić jakiś konkretny produkt?

dzięki za pomoc, pozdrawiam

A mam takie pytanie czy ktoś się może orientuje w podkładach akrylowych takich z utwardzaczem, czy takie coś się nadaje i jeśli tak to jak się to stosuje?

edit:

przykład takiego zestawu:

http://allegro.pl/podklad-akrylowy-multi-fuller-5-1-0-5l-kpl-i1393334244.html

Ja stosuje podkład akrylowy w sprayu w kolorze szarym.

Jest bardziej gruboziarnisty od Ms.Surfacośtam.

zdarzyło mi się zalać nim z lekka detale.

Połaszczyłem się na niego gdyż 1l butelka kosztowała poniżej 20 pln.

Ale do podkładów modelarskich mu daleko.

Stąd właśnie to moje pytanie i cały temat gdyż kiedyś gdzieś na którymś modelarskim forum czytałem podobny temat i tak jeden z modelarzy próbował kilku tego typu produktów aż znalazł właściwy, też właśnie w sprayu, stąd pytanie czy ktoś zna coś sprawdzonego Sam rozważam zrobienie testów z różnymi produktami ale wcześniej przeczeszę zagraniczne fora bo wydaje mi się że wiele innych osób próbowało różnych specyfików. Mr.Surfacer ma taką cenę że już wolę używać zwykłej szarej farby modelarskiej jako podkładu.

pozdrawiam

A mam takie pytanie czy ktoś się może orientuje w podkładach akrylowych takich z utwardzaczem, czy takie coś się nadaje i jeśli tak to jak się to stosuje?

edit:

przykład takiego zestawu:

http://allegro.pl/podklad-akrylowy-multi-fuller-5-1-0-5l-kpl-i1393334244.html

to sobie odpuść. za dużo musiałbyś kombinować, żeby go odpowiednio rozrzedzić.

lepiej kup sobie gotowca. tak jak wyżej napisałem boll lub motipa http://allegro.pl/motip-podklad-akrylowy-lakier-spray-500ml-i1415056496.html