Skocz do zawartości

Farby Humbrola

Gość seba1295

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio jako mój pierwszy model zestaw z Folgore no i były do niego dodane 4 akryle Humbrola, teraz zamówiłem również na drogi model zestaw Italeri i pytanie czy te farby trzeba rozrabiać z wodą? Pomalowałem Folgora bez rozrabiania ale było pełno smug od pędzla, więc drug raz i potem trzeci. Teraz jest ich już trochę mniej i że to pierwszy model to postanowiłem zostawić tak jak jest. Tyle tylko że lini podziału niektórych nie widać. Nie chcę popełnić tego błędu podczas drugiego modelu dlatego proszę o odp.

PS. Jestem początkujący, chyba akryle. W każdym razie zerknijcie na mojehobby.pl i tam Folgore albo UH 60.

Daje link:

http://mojehobby.pl/italeri-71025-uh-60-desert-hawk-p-1-1429002.html

To są farbki akrylowe. Malować nimi należy bardzo cienkimi warstwami - z reguły trzeba malować 3 - 4 razy. Po pierwszym malowaniu ma się wrażenie, że to masakra, ale nie należy się tym przejmować. Farby nabieraj bardzo mało na koniec pędzla. Poćwicz trochę na ramkach albo na częściach od wewnętrznej strony. Mnie się bardzo dobrze malowało po rozcieńczeniu acetonem, ale sprawdź najpierw na boku czy się nie "warzy".

Postanowiłem że następnych modeli nie będę kupował w zestawach a farbki oddzielnie a plastik oddzielnie no i znalazłem farbki akrylowe po 4 złote. Mianowicie są to farbki Pacry, czy nadają się one do malowania pędzlem, jeśli nie to polećcie mi jakieś. A i co zrobić jeśli np. na instrukcji od modelu są podane numery farbek a nie ma numerów farbek od Pactry?Jak je wybierać?

A i jak to jest z farbami Model Master?

Chodzi mi tak ogólnie. To jest tak że znajduje model daję wam numerki i wy mi mówicie jakie farbki czy istnieje jakaś strona z listą czy inne urządzenie do przeliczania? I jak te farbki Pactry się w ogóle sprawują, chodzi o akryle do pędzla, lepsze czy gorsze od Humbrola?

I jak te farbki Pactry się w ogóle sprawują, chodzi o akryle do pędzla, lepsze czy gorsze od Humbrola?

Sam przestalem malowac akrylem jakis czas temu, ale kolega bardziej chwalil sobie Humbrola.

Chodzi o to że na tych zestawikach z farbkami to pisze ,,(...) model zawiera 4 farb akrylowe Humbrol'a", emalie też się nadadzą? Czym je najlepiej mieszeć i w jakich proporcjach? Czy jak mieszam farbki to od razu całe pudełka czy biorę tyle ile mi potrzeba i dopiero?

No i też nie ma podkategorii ,,EMALIA" tylko są takie:

Błyszczące (23)

Clear color (3)

Lakiery bezbarwne (Model cote) (2)

Matowe (77)

Metaliczne (12)

Metalizery (4)

Rozcieńczalniki (1)

Satynowe (20)

Proszę o szybką pomoc bo model już w środę przyjdzie.

Napisze ktoś?

• 2 weeks later...