Gość Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Kupiłem ostatnio jako mój pierwszy model zestaw z Folgore no i były do niego dodane 4 akryle Humbrola, teraz zamówiłem również na drogi model zestaw Italeri i pytanie czy te farby trzeba rozrabiać z wodą? Pomalowałem Folgora bez rozrabiania ale było pełno smug od pędzla, więc drug raz i potem trzeci. Teraz jest ich już trochę mniej i że to pierwszy model to postanowiłem zostawić tak jak jest. Tyle tylko że lini podziału niektórych nie widać. Nie chcę popełnić tego błędu podczas drugiego modelu dlatego proszę o odp. PS. Jestem początkujący, chyba akryle. W każdym razie zerknijcie na mojehobby.pl i tam Folgore albo UH 60. Daje link: http://mojehobby.pl/italeri-71025-uh-60-desert-hawk-p-1-1429002.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Dekalog malowania pędzlem Farbki i ich rozcieńczanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 To są farbki akrylowe. Malować nimi należy bardzo cienkimi warstwami - z reguły trzeba malować 3 - 4 razy. Po pierwszym malowaniu ma się wrażenie, że to masakra, ale nie należy się tym przejmować. Farby nabieraj bardzo mało na koniec pędzla. Poćwicz trochę na ramkach albo na częściach od wewnętrznej strony. Mnie się bardzo dobrze malowało po rozcieńczeniu acetonem, ale sprawdź najpierw na boku czy się nie "warzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Dekalog malowania pędzlemFarbki i ich rozcieńczanie Dzięki, zapomniałem o tych linkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Postanowiłem że następnych modeli nie będę kupował w zestawach a farbki oddzielnie a plastik oddzielnie no i znalazłem farbki akrylowe po 4 złote. Mianowicie są to farbki Pacry, czy nadają się one do malowania pędzlem, jeśli nie to polećcie mi jakieś. A i co zrobić jeśli np. na instrukcji od modelu są podane numery farbek a nie ma numerów farbek od Pactry?Jak je wybierać? A i jak to jest z farbami Model Master? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Jakie numerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Chodzi mi tak ogólnie. To jest tak że znajduje model daję wam numerki i wy mi mówicie jakie farbki czy istnieje jakaś strona z listą czy inne urządzenie do przeliczania? I jak te farbki Pactry się w ogóle sprawują, chodzi o akryle do pędzla, lepsze czy gorsze od Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 To jest tak że znajduje model daję wam numerki i wy mi mówicie jakie farbki Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AFI Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 I jak te farbki Pactry się w ogóle sprawują, chodzi o akryle do pędzla, lepsze czy gorsze od Humbrola? Sam przestalem malowac akrylem jakis czas temu, ale kolega bardziej chwalil sobie Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Postanowiłem że jednak będę malował modele Humbrolami za pomocą pędzla. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, bo jeśli na mojehobby.pl wybiorę zakładkę farby> Humbrol to nie mam dalszej zakładki z podtytułem akryle. w takim razie które mam wybierać? http://mojehobby.pl/humbrol-k-6-100819.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 W Polsce nie spotkałem się nigdzie z farbkami Humbrol Acrylics. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 A dlaczego nie chcesz malować emaliami? One są bardziej pędzel-friendly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Chodzi o to że na tych zestawikach z farbkami to pisze ,,(...) model zawiera 4 farb akrylowe Humbrol'a", emalie też się nadadzą? Czym je najlepiej mieszeć i w jakich proporcjach? Czy jak mieszam farbki to od razu całe pudełka czy biorę tyle ile mi potrzeba i dopiero? No i też nie ma podkategorii ,,EMALIA" tylko są takie: Błyszczące (23) Clear color (3) Lakiery bezbarwne (Model cote) (2) Matowe (77) Metaliczne (12) Metalizery (4) Rozcieńczalniki (1) Satynowe (20) Proszę o szybką pomoc bo model już w środę przyjdzie. Napisze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Seba, czy ty robisz jakieś badania psychologiczne pt. "Ile jest w stanie znieść użytkownik forum modelarskiego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Podawałem Ci już raz link do tematów "Farbki i ich rozcieńczanie", "Dekalog malowania pędzlem". Zadałeś sobie trud, żeby to przeczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ale tam nie pisze czym rozrabiać emalię. Dobra już mam temat do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 tanszych nie widzialem humbroli moze komuś sie przyda http://allegro.pl/humbrol-farby-modelarskie-enamel-14ml-tabela-w24h-i1453683513.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariano Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 a ja widziałem i kupuję ;P http://www.maksim.pl/humbrol-farby-p-19072.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 lol to u mnie w zabawkowym sa pactry w tej cenie ( o ile nie podrozały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi