Gość Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 No i doczekaliśmy się Kubusia w 1:72 - został wydany przez ToRo-Model. Będzie miał premierę w Norymberdze, ale już niedługo pojawi się na półkach A nawet już się pojawił w pewnym znanym sklepie, choć piszą, że dostawa do klientów od połowy lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Jakos mi proporcje nie pasuja ze fotka na stronie 71 "Kubus" Oancerka Powstanczej Warszawy. Idea super ale poczekalbym na inna zapowiedz w 1/72 Tak bezstronnie, tez chce go sklejic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Jakos mi proporcje nie pasuja ze fotka na stronie 71 "Kubus" Oancerka Powstanczej Warszawy. Żartujesz, prawda? Tekst o proporcjach na podstawie fotek? Bez obejrzenia modelu i pomacania go w łapkach? Modele w 35 i 48 tego samego producenta proporcje miały jak najbardziej w porządku, czemu tutaj miało byc inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Nie zartuje, to jedno foto (wychodze z zalozenia ze modelu) mi wystarczy. Zdjecie z ww. ksiazki pokazuje pojazd w tej samej pozycji. wysokosc gornej czesci (za niska) i grill za bardzo w pionie. Chyba ze cos poknocono przy dopasowywaniu fotki do opakowania. Nie bede zamieszczal fotek dla porownania bo nie wiem jak tam z prawami autorskimi. Wez knige i popatrz, lapki nie sa potrzebne - oczy wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Tia, jedna fotka modelu, nie wiadomo w jaki sposób pomniejszona, nie wiadomo jakim obiektywem zrobiona, porównywana z fotką oryginału - i masz pewność, że wszelkie kąty między obiektem a fotografem w obu przypadkach były takie same? To jednak jest żart, krytyka modelu na podstawie fotki z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Zartem jest dawanie fotki znieksztalcajej orginal (model) Jak rowniez zachwalanie czegos na podstawie jednej fotki z pudelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Poczekamy na odlewy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 pioter napisał: Zartem jest dawanie fotki znieksztalcajej orginal (model) Każda fotka zniekształca, obiektywy nie są doskonałe. Ani Ty, ani ja nie wiemy, jakie to były zniekształcenia (również w przypadku oryginału ze wspomnianej przez Ciebie książki). pioter napisał: Jak rowniez zachwalanie czegos na podstawie jednej fotki z pudelka Nikt tu nie zachwalał modelu na podstawie fotki z pudełka, Ty natomiast zacząłeś go krytykować. pioter napisał: Poczekamy na odlewy - zobaczymy Święte słowa, święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 To na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=18&t=14430&view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Pojawiła się cena 119 PLN (MARTOLA) .......za 1/72........ fakt żywica ale mimo wszystko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Ja ju z się pogubiłem... To ten sam model, co zapowiadał Skala72 czy też komentarz o dopingu jest ironiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Cena jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Ja ju z się pogubiłem... To ten sam model, co zapowiadał Skala72 czy też komentarz o dopingu jest ironiczny? To nie ten sam. Będą dwa Kubusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Tia, jedna fotka modelu, nie wiadomo w jaki sposób pomniejszona, nie wiadomo jakim obiektywem zrobiona, porównywana z fotką oryginału - i masz pewność, że wszelkie kąty między obiektem a fotografem w obu przypadkach były takie same? A wiesz co mnie interesuje jakim jest aparatem i kto robił zdjęcie/a modelu?? Jak się nie umie robić, to się zatrudnia fachowca. Opakowanie jest bardzo ważne, widzisz i Oooo!!!, albo aleee kicha. Najpierw się widzi, później maca, jak ktoś chce to i wącha. Piszesz że wszystko jest zrobione na cacy, to jak jesteś taki pewny, podaj mi rozmiary tylnych płyt pancernych z karoserii i co charakterystycznego jest na dachu? Ja ci powiem jedno, dach jest skopany na MAXA, nie trzyma niczego, a to jest tylko jedna rzecz. Czekam na rzetelną odpowiedz kolego Andzin i oczywiście Twoją, bez podpowiedzi. Uwierz mi, ja spędziłem na i w Kubusiu bardzo dużo czasu, mam masę zdjęć karoserii (bo ona jest tylko oryginalna i jeszcze dosłownie kilka elementów). Ten model przedstawia model Kubusia z MWP - powiedzmy, a nie Kubusia z PW '44. Cena jak najbardziej ok. Nie wiem co powiedzieć na to co napisałeś. Wypasione kilkudziesięcio częściowe modele z żywicy, z masa detali itd... są w niższej cenie. W Kubusiu to jest ok. 18-19 części. Żartuje, prawda?? - karoseria - koła x4 - rama - płyta pancerna/podłoga - resory (?) - wał - lampa - osłony kół x 8 - coś tam jeszcze.. ----------------- razem: 19 części. Ja ju z się pogubiłem... To ten sam model, co zapowiadał Skala72 czy też komentarz o dopingu jest ironiczny? ArmiA, spoko, to nie jest model Kubusia ze stajni Skala72 (TANK models). To jest kolejny model Kubusia z ToRo model, a komentarz o dopingu jest ironiczny. Ja czekałem aż konkurencja z nim wyskoczy i zobaczyłem. Nie powiem, mój model też może posiadać jakiś błąd lub nawet błędy, przyznam się bez bicia, może mi coś umknąć uwadze. Dwa dni temu wykryłem dwa i są poprawione, umknął mi jeden detal i sruuuuu, reszta się sypnęła. Proszę o wybaczenie, że musicie czekać na ten mój modeli Kubusia, ale mam nadzieję, że nie zawiodę Waszych oczekiwań. PS. jeszcze trzymam się w ryzach Pioter, tylko spokój uratuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 A wiesz co mnie interesuje jakim jest aparatem i kto robił zdjęcie/a modelu?? Jak się nie umie robić, to się zatrudnia fachowca. Opakowanie jest bardzo ważne, widzisz i Oooo!!!, albo aleee kicha. Najpierw się widzi, później maca, jak ktoś chce to i wącha. Nie oceniam estetyki pudełka, nie znam się na grafice reklamowej, nie obchodzi mnie czy to pudełko przyciąga oko, czy nie, bo to nie ma tu nic do rzeczy. Istotne jest, jak na podstawie fotki z pudełka można oceniać jednoznacznie geometrię modelu, którego się nie widziało? Piszesz że wszystko jest zrobione na cacy, to jak jesteś taki pewny, podaj mi rozmiary tylnych płyt pancernych z karoserii i co charakterystycznego jest na dachu? Ja ci powiem jedno, dach jest skopany na MAXA, nie trzyma niczego, a to jest tylko jedna rzecz. Czekam na rzetelną odpowiedz kolego Andzin i oczywiście Twoją, bez podpowiedzi. Czuję się wywołany do odpowiedzi, ale powiedz mi kolego Skala72, gdzie ja napisałem, "że wszystko jest zrobione na cacy"? Ty natomiast twierdzisz, że dach jest skopany na MAXA - masz coś więcej, poza własne przekonanie? Jakieś zdjęcia? Pomiary? Rysunki? No przecież siedzisz w Kubusiu, pokaż nam wszystkim, co tu jest tak strasznie skopane na MAXA? Z właścicielem ToRo Model nic mnie nie łączy, Ty natomiast jesteś żywotnie zainteresowany w dokopaniu konkurencji, zrób to przynajmniej merytorycznie i z większą klasą. DIXI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Co ty chłopie gadasz?? Opakowanie jest cholernie ważne, jak widzę takie coś, to już na pewno tego do reki nie wezmę i nie będę oglądał - chyba, że będzie widać model przez wizjerek lub będzie w torebce. Co do błędów, to jak już pisałem, np. dach jest skopany na MAXA, ty bronisz tego modelu jak Częstochowy. Więc chłopie udowodnij mi, że te dach (model) nie jest skopany. Na podstawie czegoś to piszesz. Dawaj Kordecki, ja zły Szwed jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Cieszę się, że przywiązujesz wagę do estetyki, rozumiem, że Twoim pudełkom nic nie będzie można zarzucić. Nadal nie widzę związku między estetyką pudełka a zgodnością wymiarową modelu. Nota bene pudełka ToRo są i estetyczne i doskonale zabezpieczają model, a w dodatku są łatwo rozpoznawalne, bo trzymają jednolitą linię graficzną - to jest moje zdanie i będę go bronił, choć podobno o gustach się nie dyskutuje Czym innym jest natomiast ocena merytoryczna modelu. Ja się na ten temat nie wypowiadam, bo modelu nie widziałem, na jakiej podstawie Ty twierdzisz, że "np.dach jest skopany na MAXA". Wiem, ze Ty tak twierdzisz, bo tak napisałeś, ale wybacz, że nie uwierzę Ci na słowo i proszę o jakieś dowody Widziałeś ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Czym innym jest natomiast ocena merytoryczna modelu. Ja się na ten temat nie wypowiadam, bo modelu nie widziałem, na jakiej podstawie Ty twierdzisz, że "np.dach jest skopany na MAXA".Wiem, ze Ty tak twierdzisz, bo tak napisałeś, ale wybacz, że nie uwierzę Ci na słowo i proszę o jakieś dowody Widziałeś ten model? A nie muszę teraz pokazywać, pokazywałem przy 1/48 i wcześniej pisałem na priva, ale zostałem zlany. Ty wyżej piszesz, że jak można ocenić model i jak Pioter napisał, że coś mu się nie podoba, ty bronisz modelu i piszesz, że jest ok, a nie jest ok. Z racji tego, że robię model Kubusia i zebrałem sporą dokumentację, mogę powiedzieć, że jest sporo błędów i to widocznych gołym okiem dla osoby, która chodź trochę zapoznali się z tym modele. Ja dziwie się, że firma po raz kolejny wydaje model z błędami, pomimo tego, że zostały one wytknięte w poprzednim modelu a na dodatek w dość wysokiej cenie. Moja połowa, która z racji tego, że mam bardzo dużo zdjęć, rysunków itd.. wie jak wygląda model, jest prawie "specjalistką" powiedziała, że jest to kolejna "Karykatura" brzydala zwanego "Kubuś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Bezsensowna dyskusja :] Jak ktoś ma coś do modelu, to powinien przytoczyć merytoryczne konkrety, wytknąć wady i napisać jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Nie będę prezentował zdjęć, za dużo mnie to "kosztowało". Powiem, że model jest źle wykonany. Poszukajcie zdjęć w sieci i sami zobaczycie. Trochę wysiłku i znajdziecie pewnie więcej błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 A nie muszę teraz pokazywać, pokazywałem przy 1/48 i wcześniej pisałem na priva, ale zostałem zlany. Ty wyżej piszesz, że jak można ocenić model i jak Pioter napisał, że coś mu się nie podoba, ty bronisz modelu i piszesz, że jest ok, a nie jest ok. Z racji tego, że robię model Kubusia i zebrałem sporą dokumentację, mogę powiedzieć, że jest sporo błędów i to widocznych gołym okiem dla osoby, która chodź trochę zapoznali się z tym modele.Ja dziwie się, że firma po raz kolejny wydaje model z błędami, pomimo tego, że zostały one wytknięte w poprzednim modelu a na dodatek w dość wysokiej cenie. Moja połowa, która z racji tego, że mam bardzo dużo zdjęć, rysunków itd.. wie jak wygląda model, jest prawie "specjalistką" powiedziała, że jest to kolejna "Karykatura" brzydala zwanego "Kubuś". No to już teraz znamy Twojego eksperta Kolego Skala72, czytam te Twoje posty i się zastanawiam, czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniemn? Nigdzie nie broniłem modelu Kubusia, bo go nie widziałem, sprzeciwiam się natomiast krytyce modelu na podstawie fotki z pudełka. Piszesz tu o Twojej ogromnej wiedzy na temat Kubusia, o której nam, zwykłym śmiertelnikom nie ma co marzyć i karzesz wierzyć sobie na słowo - nie jesteś dla mnie wystarczająco wiarygodny, bym Ci wierzył na słowo. Pokaż zdjęcie modelu, pokaż te Twoje pomiary, udowodnij co jest złego w modelu i wtedy porozmawiamy. Tymczasem bijesz pianę, bo konkurencja Cię ubiegła. Weź chłopie przysiądź trochę fałdów, wydaj wreszcie swój model i będziemy wszyscy mogli się cieszyć z możliwości wyboru. Nie będę prezentował zdjęć, za dużo mnie to "kosztowało". Powiem, że model jest źle wykonany. Poszukajcie zdjęć w sieci i sami zobaczycie. Trochę wysiłku i znajdziecie pewnie więcej błędów. Wiem, ale nie powiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Tak, spokojnie mogę powiedzieć, że jestem ekspertem jeżeli chodzi o Kubusia. Trochę wiedzy liznąłem po przeczytaniu książek, trochę na podstawie rozmów z osobami, które podzielili się, ze mną informacjami. Dużo czasu spędziłem na robieniu zdjęć i zdejmowaniu pomiarów na i w Kubusiu. Jak ktoś, kto robi modele nie zapoznaje się z dostępnymi materiałami, nie pyta się innych, nie konsultuje, to wychodzą takie właśnie kwiatki. Jak nie wie jak wygląda dach (NP.) to powinien zrobić go tak jak był zrobiony pierwotnie czy li bez osłony i klap (pełny), ale tam jest sporo bardzo charakterystycznych szczegółów na nim, nacięcia, spawy, dwa rożne kąty górnej płyty itd. Dach składa się z pięciu rożnych płyt. i nie są one naginane, są spawane, sztukowane. A tu co, jakaś jedna płyta, klapy wystają i wyglądają jak by były z Tygrysa wzięte. Spawy blach są w 90% płaskie, z blachami pancerza zewnętrznego (pancerz jest podwójny, blachy zewnętrzne i wewnętrzne). W modelu widać spawy w niektórych miejscach, gdzie tylko powinny być lekko zaznaczone, jak by tam ktoś uczył się spawać i nie zbił szkliwa (tzw. zandry), a spawano bardzo ostrożnie i "oszczędnie", bo brakowało np. prądu do spawania elektrycznego lub acetylenu i tlenu do spawania gazowego. Część płyt jak napisałem wcześniej nie ma spawów, są nad spawane delikatnie aby można było płytę lekko nagiąć, Patrz zdjęcia pancerza koło kierowcy. W modelu są tam wielgachne spawy. Dla zainteresowanych napiszę, że np. osłony wewnętrzne kół były mocowane na ogniwkach stalowych (kołach) a nie były spawane na stałe. Raz, dla tego aby można było zmienić koło, dwa, gdyby pojazd najechał na coś wysokiego, np. gruz, latarnie czy inne rzeczy, które leżały na ulicach, porostu zawisł by na nich. Obecnie są przyspawane, co wprowadza w błąd. Osoba, która robiła model, albo jest laikiem i nie zna modelu, albo zrobiła go na odwal się bez zapoznania się np. z samą dokumentacją fotograficzną i robi z ludzi idiotów. Jeszcze o klapach strzelca, nie wiem czy wiecie, ale same klapy osłaniające strzelca po bokach wykonane są z trzech elementów, są pod lekkim katem (prawie płaskie) z dachem, a na łączeniu jest przyspawany kątownik - podobny jak na masce. Nie wiem jak to jest w modelu, ale chciałbym zobaczyć jak są zrobione otwory strzelnicze po bokach, w tych samych miejscach czy tez w różnych - pod katem. Trzeba włożyć np. wykałaczkę. To tylko kilka detali do całego modelu,. Jakieś pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Cieszę się, że opisałeś tak obszernie, co w Kubusiu było spawane, co naginane, co wisiało na kółkach, ale kluczowym nadal dla mnie pozostaje: Nie wiem jak to jest w modelu Dodam, że obaj nie wiemy. I na tym kończę tą rozmowę, bo póki co jest bezprzedmiotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Cieszę się, że opisałeś tak obszernie, co w Kubusiu było spawane, co naginane, co wisiało na kółkach, ale kluczowym nadal dla mnie pozostaje:Nie wiem jak to jest w modelu Dodam, że obaj nie wiemy. I na tym kończę tą rozmowę, bo póki co jest bezprzedmiotowa. Ale wiemy jedno, model posiada - ponownie, wiele błędów i ponownie został wypuszczony knot a najgorsze jest to, że kolejny raz firmowany przez znaną firmę. A ty dalej swoje, nie potrafisz powiedzieć, że model jest skopany, ale rozumiem, Wam strzelać nie kazano. Edytowane 9 Lutego 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi