Tovardsen Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Czy istniała jakaś oficjalna klasyfikacja radzieckich okrętów podwodnych? Chodzi mi o to że czasem publikacje posługują się nazwami typu "strategiczny krążownik podwodny", "podwodny niszczyciel przechwytujący" itp., a nigdzie nie natrafilem na pełną klasyfikację. Mój rosyjski pochodzi z czasów szkoły podstawowej więc jest raczej słaby i ciężko mi przeszukiwać rosyjskie strony. Może macie jakieś materiały na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Bo maja straszny balagan, chyba co autor to inna klasyfikacja. Wlasne SSBN opisuja innym skrotem, a obce innym. Niby istnieja zestawienia, ale czesto bardziej mieszaja niz porzadkuja zagadnienie. Naturalnie podzial przebiega roznie - ze wzgledu na rozmiar, naped, przenoszone uzbrojenie, zastosowanie itd. itp. http://ru.wikipedia.org/wiki/Классификация_подводных_лодок Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tovardsen Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Totalny bałagan. Swoją drogą, nie spotkałem się z taką "tradycyjną" sowiecką klasyfikacją w przypadku nowych projektów. Czy Yurij Dolgorukij tomdalej strategiczny krążownik podwodny? Jak klasyfikują Severodvinsk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 pr.955 to РПКСН - pакетный подводный крейсер стратегического назначения - startegiczny rakietowy krazownik podwodny. Choc bywa tez okreslany jako АПКр - атомный подводный крейсер - czyli podwodny atomowy krazownik. Siewierodwinsk to МПЛАТРК - многоцелевая подводная лодка атомная торпедная с ракетами крылатыми - wielozadaniowy atomowy okret podwodny z torpedami i rakietami skrzydlatymi. Choc czasami tylko АПЛ - атомная подводная лодка - atomowy okret podwodny (ten skrot mozna spotkac w roznych konfiguracjach np. ПЛА - подводная лодка атомная) Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tovardsen Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Wlasnie zauwazylem ze na zdjeciach z wodowania Siewierodwinska widac jego godlo a w nim okreslenie "АПРК" ktore moze byc klasyfikacja. Mozna oszalec z tymi Rosjanami Zdjecie dostepne tu : http://forums.airbase.ru/2010/06/t70309,2--podvodnye-lodki-proekta-885.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi