Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy istniała jakaś oficjalna klasyfikacja radzieckich okrętów podwodnych? Chodzi mi o to że czasem publikacje posługują się nazwami typu "strategiczny krążownik podwodny", "podwodny niszczyciel przechwytujący" itp., a nigdzie nie natrafilem na pełną klasyfikację. Mój rosyjski pochodzi z czasów szkoły podstawowej więc jest raczej słaby i ciężko mi przeszukiwać rosyjskie strony. Może macie jakieś materiały na ten temat?

Napisano

Bo maja straszny balagan, chyba co autor to inna klasyfikacja. Wlasne SSBN opisuja innym skrotem, a obce innym. Niby istnieja zestawienia, ale czesto bardziej mieszaja niz porzadkuja zagadnienie.

Naturalnie podzial przebiega roznie - ze wzgledu na rozmiar, naped, przenoszone uzbrojenie, zastosowanie itd. itp.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Классификация_подводных_лодок

Pozdr.

Pawel

Napisano

Totalny bałagan. Swoją drogą, nie spotkałem się z taką "tradycyjną" sowiecką klasyfikacją w przypadku nowych projektów. Czy Yurij Dolgorukij tomdalej strategiczny krążownik podwodny? Jak klasyfikują Severodvinsk?

Napisano

pr.955 to РПКСН - pакетный подводный крейсер стратегического назначения - startegiczny rakietowy krazownik podwodny. Choc bywa tez okreslany jako АПКр - атомный подводный крейсер - czyli podwodny atomowy krazownik.

Siewierodwinsk to МПЛАТРК - многоцелевая подводная лодка атомная торпедная с ракетами крылатыми - wielozadaniowy atomowy okret podwodny z torpedami i rakietami skrzydlatymi. Choc czasami tylko АПЛ - атомная подводная лодка - atomowy okret podwodny (ten skrot mozna spotkac w roznych konfiguracjach np. ПЛА - подводная лодка атомная)

Pozdr.

Pawel