Skocz do zawartości

trawka elektrostatyczna- pomocy

bizon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Robię makietę do US Wrecker Track i robię pas zieleni. Mogibyście opisać swoje sposoby na jej kładzenie? Tak żeby realistycznie wyglądała...

Z góry dzięki

bizon, nie wiem , jak duży ma być ten pas zieleni, ale ogólnie- nakładaj trawkę na jakiś wikolopodobny klej, najlepiej pincetą / pęsetą , kępkami. Tuż po naklejeniu daj jej pół minuty poleżeć, no i popukaj w dno podstawki albo zbliż do ekranu telewizora [ z wyłączeniem tych nowomodnych wynalazków, o których pisze Mierzu ;) ] , jest jeszcze metoda , która zawsze mnie rozbawia: do trawki po naklejeniu zbliżasz naelektryzowany pocieraniem balon Brzmi głupio, ale działa.

Jakiej firmy kupiłeś produkt? Masz zamiar malować trawkę po naklejeniu?

Można też użyć elektrosadzarki (właściwie to ta trawka do tego została zrobiona), można kupić gotowce, ale nie warto, za drogo, lepiej samemu zbudować, ja tak zrobiłem.

Zrobiłem ją z elektrycznej packi na muchy (fajny bajer nawiasem mówiąc, muchy giną w błysku, huku i obłoczku plazmy, w sam raz dla domorosłych sadystów), ma to dwa bieguny, jeden sie podłącza do metalowego sitka a drugi do elektrody na kablu (koszt całkowity ok 20zł):

diorama005.jpg

do sitka się sypie trawki, powierzchnię smaruje się klejem na bazie wody i wtyka się w niego elektrodę, potem zbliża się sitko i wytrząsa trawę, od razu pionowa wchodzi w klej (tylko lepiej nie dotknąć sitkiem do drugiego bieguna bo bum). tak mi to na testach wyszło:

diorama004.jpg

a tak wyszło finalnie:

th_diorama017.jpgth_diorama014.jpg

Tylko potem trzeba jeszcze z aerografu podmalować trawkę.

Ale jak ktoś leniwy, albo nie czuje sięna siłach to można kupić trawę statyczną już posadzoną, w takich matach, w prawdzie sztuczniej top wygląda ale można to podmalować i w sam raz na zadbany trawnik.

Można też użyć elektrosadzarki (właściwie to ta trawka do tego została zrobiona), można kupić gotowce, ale nie warto, za drogo, lepiej samemu zbudować, ja tak zrobiłem.

Zrobiłem ją z elektrycznej packi na muchy (fajny bajer nawiasem mówiąc, muchy giną w błysku, huku i obłoczku plazmy, w sam raz dla domorosłych sadystów), ma to dwa bieguny, jeden sie podłącza do metalowego sitka a drugi do elektrody na kablu (koszt całkowity ok 20zł):

Nie! No musisz to opatentować: elektrostymulator do trawy!

stroju Wielkie piwko za pomysł, bo też się nad tym głowiłem jak posadzić taką trawę

Szukaj w sklepach typu wszystko po 5zł, u siebie widziałem w ogrodnictwie jak kiedyś kupowałem ziemię, przy kasie leżały, może gdzies na rynku, straganie, ale to raczej latem w sezonie na komary ;) Poza tym w internecie, ale to przesyłka wyjdzie drugie tyle pewnie ;)