bizon Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Witam! Robię makietę do US Wrecker Track i robię pas zieleni. Mogibyście opisać swoje sposoby na jej kładzenie? Tak żeby realistycznie wyglądała... Z góry dzięki Cytuj
Mierzu Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 No trzeba ją naelektryzować. Wtedy się podniesie. Tylko broń Boże nie przykładaj do telewizora LED Cytuj
LordDisneyland Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 bizon, nie wiem , jak duży ma być ten pas zieleni, ale ogólnie- nakładaj trawkę na jakiś wikolopodobny klej, najlepiej pincetą / pęsetą , kępkami. Tuż po naklejeniu daj jej pół minuty poleżeć, no i popukaj w dno podstawki albo zbliż do ekranu telewizora [ z wyłączeniem tych nowomodnych wynalazków, o których pisze Mierzu ;) ] , jest jeszcze metoda , która zawsze mnie rozbawia: do trawki po naklejeniu zbliżasz naelektryzowany pocieraniem balon Brzmi głupio, ale działa. Jakiej firmy kupiłeś produkt? Masz zamiar malować trawkę po naklejeniu? Cytuj
bizon Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 LordDisneyland pas zieleni dość spory jest jakoś 40cm na 7-8cm trawy jeszcze nie kupiłem... A co polecasz coś konkretnego? Cytuj
stroju Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Można też użyć elektrosadzarki (właściwie to ta trawka do tego została zrobiona), można kupić gotowce, ale nie warto, za drogo, lepiej samemu zbudować, ja tak zrobiłem. Zrobiłem ją z elektrycznej packi na muchy (fajny bajer nawiasem mówiąc, muchy giną w błysku, huku i obłoczku plazmy, w sam raz dla domorosłych sadystów), ma to dwa bieguny, jeden sie podłącza do metalowego sitka a drugi do elektrody na kablu (koszt całkowity ok 20zł): do sitka się sypie trawki, powierzchnię smaruje się klejem na bazie wody i wtyka się w niego elektrodę, potem zbliża się sitko i wytrząsa trawę, od razu pionowa wchodzi w klej (tylko lepiej nie dotknąć sitkiem do drugiego bieguna bo bum). tak mi to na testach wyszło: a tak wyszło finalnie: Tylko potem trzeba jeszcze z aerografu podmalować trawkę. Ale jak ktoś leniwy, albo nie czuje sięna siłach to można kupić trawę statyczną już posadzoną, w takich matach, w prawdzie sztuczniej top wygląda ale można to podmalować i w sam raz na zadbany trawnik. Cytuj
Mierzu Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Można też użyć elektrosadzarki (właściwie to ta trawka do tego została zrobiona), można kupić gotowce, ale nie warto, za drogo, lepiej samemu zbudować, ja tak zrobiłem. Zrobiłem ją z elektrycznej packi na muchy (fajny bajer nawiasem mówiąc, muchy giną w błysku, huku i obłoczku plazmy, w sam raz dla domorosłych sadystów), ma to dwa bieguny, jeden sie podłącza do metalowego sitka a drugi do elektrody na kablu (koszt całkowity ok 20zł): Nie! No musisz to opatentować: elektrostymulator do trawy! Cytuj
Grzes Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 stroju Wielkie piwko za pomysł, bo też się nad tym głowiłem jak posadzić taką trawę Cytuj
LordDisneyland Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Na większe połacie zieleni- świetny pomysł. Tylko gdzie tę packę kupiłeś? ps... Oczywiście, nie omieszkam jej również na komarach przetestować ;) Cytuj
KilY Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Szukaj w sklepach typu wszystko po 5zł, u siebie widziałem w ogrodnictwie jak kiedyś kupowałem ziemię, przy kasie leżały, może gdzies na rynku, straganie, ale to raczej latem w sezonie na komary ;) Poza tym w internecie, ale to przesyłka wyjdzie drugie tyle pewnie ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi