Skocz do zawartości

Sopwih Pup RANS 1:32Wingnut Wings

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem trzymać to w tajemnicy ,ale niestety nie wytrzymałem,

Uważam ze to warto pokazywać ,bo te modele to naprawdę szczyt modelarstwa .Model w pudelku to już dzieło sztuki .Zresztą to jest moja priorytetowa dziedzina modelarstwa .Te modele z naciągami mają coś w sobie

Równolegle składam jeszcze dwa pierwszaczki ,Ale narzazie to przemilczę

No dosyć pisania ,czas na pokaz ,narazie skromny

p3180078.jpg

By ryszard58 at 2011-03-18

p3180077y.jpg

By Ryszard58 at 2011-03-18

Z przyjemnością będę zaglądał i podglądał warsztat rodem z wytwórni RH&RH.

Dlatego proszę nie tylko o pokazywanie efektów, ale również drogi do ich osiągnięcia pomimo wiadomej wszem niechęci do pisania

Pozdro Jarek

Silnik bardzo ładnie wyszedł, szczególnie druty bez izolacji do świec przypadły mi do gustu. Planujesz jeszcze dołożyć jakiegoś "fioletu" na kolankach kolankach rur kolektora, zeby pokazać wygrzanie tych elementów?

Silnik bardzo ładnie wyszedł, szczególnie druty bez izolacji do świec przypadły mi do gustu. Planujesz jeszcze dołożyć jakiegoś "fioletu" na kolankach kolankach rur kolektora, zeby pokazać wygrzanie tych elementów?

To akurat nie są kolektory spalinowe a rury (czy jak się to nazywa) do dostarczania mieszanki paliwowej. więc raczej sie nie przepalały.

Filmik klasa. Spaliny wyrzucane bezpośrednio z cylindrów siłą odsirodkową, tak to widzę, bardziej pytam niż stwierdzam. Nie chcę się znów chować pod krzesło

Filmik klasa. Spaliny wyrzucane bezpośrednio z cylindrów siłą odsirodkową, tak to widzę, bardziej pytam niż stwierdzam. Nie chcę się znów chować pod krzesło

Oczywiscie . Przy załozonej oslonie spaliny hulaly wokol niej i wydostawaly sie dolną wyprofilowana częscią . A że paliwo bylo mieszane z olejem rycynowym to oslona byla nia zachlapana , aprzez szczeliny dostawala się na zewnątrz i bryzgala po pilocie

Z tego tez powodu piloci zakladali na twarz szaliki i bynajmniej nie z powodu zimna a dlatego ze musieli się chronić przed tym olejem .Bo jak go sie najedli ,to wiadomo co bylo po przylocie na lotnisko (jeżeli dolecieli na nie )DOSTAWALI WIELKIEGO ROZWOLNIENIA ,JAK TO PRZY RYCYNIE BYWA

Alcad będziesz maskował, to pewne, ale czy i czym zabezpieczysz tą delikatną powłokę metalizera przed przyklejeniem taśmy?

Ta farba ma tą przewagę nad innymi metalizerami że po odklejeniu taśmy nie niszczy sie powłoka. Ale tej akurat nie będę maskował bo na nią pójdzie kolorek .A potem będzie można zrobic odrapania wydobywajac na wierzch metal

KOLEJNE ETAPY MALOWANIA SPODU MODELU ( moze inni robią to inaczej ,ale ja to tak tworzę )\

I etap: zaznaczenie brązem miejsc gdzie znajdują się dźwigary i żebra.

P3230098.jpg

II etap:przymaskowanie żeber i dźwigarach, naklejenie taśmy samoprzylepnej o szer 1,5mm na dźwigarach

i 1mm na żebrach

P3230099.jpg

III etap: malowanie mieszanka bialej i 121 H (kolor płotna ) osobiście

zastosowałem odpowiednik akrylowy z Model Mastera

P3230100.jpg

IV etap zdjecie masek i prysnięcie całości 121H

P3230101.jpg

V etap: delikatne przetarcie papierem 1500 i pomalowanie polyskiem gunze w sprayu

P3230102.jpg

Kilka razy otwierałem i przyglądałem się zdjęciom RH - warsztatu i mam pytanie odnośnie malowania górnych powierzchni. Czy górne powierzchnie płatów dostaną odwrotną kolorystykę preshading'u?

To znaczy jasny kolor po żebrach i dźwigarach, maskowanie, ciemny( brąz/czarny), zielony, zdjąć maski i znów zielony?

Wnioski takie wyciągnąłem po przemyśleniu tego, co zrobiłeś na dolnych powierzchniach, czyli na jasnym "płótnie" odznaczają się ciemne miejsca styku żeber i dźwigarów, to na ciemnym zielonym płótnie miejsca te mogą być jasne. Jeżeli źle kombinuję, to napisz co i jak. Mam wrażenie, że w Twoim warsztacie nie ma żadnego przypadkowego zabiegu - dokładnie wiesz, jaki efekt osiągniesz i jakimi sposobami.

Coś w tym stylu . Z tym że w tym przypadku należy jeszcze po pomalowaniu przetrzec papierem 1500 w odpowiednich miejscach aby wydobyć głębię kolorów.Może tego nie widac na fotografii dlatego że model został potaktowany super połyskiem pod kalki.Po ktorych nalożeniu jeszcze całoś przetre farbami artystycznymi (olejnymi )

P3250103.jpg