dewertus Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Wznowiony przez Testorsa model Ryan'a PT-20 został wyprodukowany w połowie lat sześćdziesiątych poprzedniego wieku przez firmę Hawk Models CO. Ponieważ jest to model do wiszącej kolekcji edukacyjnej mojego szkraba (dołączy do swoich braci z Testors/Hawk: Travel Air Mystery Ship i Curtiss R3C Racer) wykonam go w standardzie PZP. Dobrze, że lubię sobie wcześniej poczytać toszkę na temat tego co sklejam (jeśli nabywam jakiś model pod wpływem chwili...)... Okazało się, że "olinowanie" przedstawione w instrukcji i na prezentowanym na pudełku modelu zawiera dość poważny błąd - naciągi pomiędzy skrzydałmi a podwoziem są porowadzaone w inny sposób. Następny etap to pomalowanie: śmigiełka, "chodników" na skrzydłach i pasów przeciwodblaskowych; a następnie wykonanie naciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 A czemuż to nie na pływakach , hmm ? Sympatyczne są te modele, takie... nostalgiczne Jeszcze dwa pytania - jak z jakościa kalek? Owiewki trzeba samemu dorobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 A czemuż to nie na pływakach , hmm ? Z kilku powodów: 1. pływaki mają ordynarnie wielkie koła, 2. malowanie holenderskie jest nudne, 3. w kolekcji synka na pływakach jest już Curtiss R3S, 4. wersja kołowa jest bardziej zgrabna jak z jakościa kalek? Jak dotychczas nie miałem z nimi problemu (z tesj serii dla szkraba zbudowałem juz: Travel Air Mystery Ship'a i Curtissa R3S). Owiewki trzeba samemu dorobić? Nie, są w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 30 Marca 2011 Autor Share Napisano 30 Marca 2011 Powolutku do przodu. Model potraktowany lakierem błyszczącym dostał kalki, przystąpiłem do montażu "olinowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Wygląda ten Ryan coraz fajniej. Trzeba by kiedyś się o takiego pokusić Powiedz mi proszę jak się kładło kalkomanie Testorsa ? Czy były to jakieś ich firmowe kalkomanie czy na arkuszu widnieje podwykonawca ? Jestem ciekaw, bo powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłem żadnego modelu oryginalnie pakowanego przez Testorsa. Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Powiedz mi proszę jak się kładło kalkomanie Testorsa ? Czy były to jakieś ich firmowe kalkomanie czy na arkuszu widnieje podwykonawca ? Kalki sygnowane są przez Testorsa i w zasadzie kładzie się je bardzo dobrze. Przy stosowaniu chemii należy wziąć pod uwage ich bardzo szybką reakcję - więc czasu na ewentualne korekty położenia itp jest ekstremalnie mało (można powiedzieć, że nie więcej jak 5 sekund). Model ukończony - zapraszam do galerii: viewtopic.php?p=404289#404289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi