dewertus Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Wznowiony przez Testorsa model Ryan'a PT-20 został wyprodukowany w połowie lat sześćdziesiątych poprzedniego wieku przez firmę Hawk Models CO. Ponieważ jest to model do wiszącej kolekcji edukacyjnej mojego szkraba (dołączy do swoich braci z Testors/Hawk: Travel Air Mystery Ship i Curtiss R3C Racer) wykonam go w standardzie PZP. Dobrze, że lubię sobie wcześniej poczytać toszkę na temat tego co sklejam (jeśli nabywam jakiś model pod wpływem chwili...)... Okazało się, że "olinowanie" przedstawione w instrukcji i na prezentowanym na pudełku modelu zawiera dość poważny błąd - naciągi pomiędzy skrzydałmi a podwoziem są porowadzaone w inny sposób. Następny etap to pomalowanie: śmigiełka, "chodników" na skrzydłach i pasów przeciwodblaskowych; a następnie wykonanie naciągów. Cytuj
LordDisneyland Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 A czemuż to nie na pływakach , hmm ? Sympatyczne są te modele, takie... nostalgiczne Jeszcze dwa pytania - jak z jakościa kalek? Owiewki trzeba samemu dorobić? Cytuj
dewertus Napisano 23 Marca 2011 Autor Napisano 23 Marca 2011 A czemuż to nie na pływakach , hmm ? Z kilku powodów: 1. pływaki mają ordynarnie wielkie koła, 2. malowanie holenderskie jest nudne, 3. w kolekcji synka na pływakach jest już Curtiss R3S, 4. wersja kołowa jest bardziej zgrabna jak z jakościa kalek? Jak dotychczas nie miałem z nimi problemu (z tesj serii dla szkraba zbudowałem juz: Travel Air Mystery Ship'a i Curtissa R3S). Owiewki trzeba samemu dorobić? Nie, są w zestawie. Cytuj
dewertus Napisano 30 Marca 2011 Autor Napisano 30 Marca 2011 Powolutku do przodu. Model potraktowany lakierem błyszczącym dostał kalki, przystąpiłem do montażu "olinowania". Cytuj
kornik_69 Napisano 30 Marca 2011 Napisano 30 Marca 2011 Wygląda ten Ryan coraz fajniej. Trzeba by kiedyś się o takiego pokusić Powiedz mi proszę jak się kładło kalkomanie Testorsa ? Czy były to jakieś ich firmowe kalkomanie czy na arkuszu widnieje podwykonawca ? Jestem ciekaw, bo powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłem żadnego modelu oryginalnie pakowanego przez Testorsa. Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Kornik Cytuj
dewertus Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 Powiedz mi proszę jak się kładło kalkomanie Testorsa ? Czy były to jakieś ich firmowe kalkomanie czy na arkuszu widnieje podwykonawca ? Kalki sygnowane są przez Testorsa i w zasadzie kładzie się je bardzo dobrze. Przy stosowaniu chemii należy wziąć pod uwage ich bardzo szybką reakcję - więc czasu na ewentualne korekty położenia itp jest ekstremalnie mało (można powiedzieć, że nie więcej jak 5 sekund). Model ukończony - zapraszam do galerii: viewtopic.php?p=404289#404289 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi