dewertus Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam, Kolejny model z serii edukacyjnej dla mojego synka ukończony, cieszę się, że seria powstaje głownie w oparciu o wznowioną przez Testorsa serię CLASSICS kiedyś popełnioną przez Hawka. Dzięki niej poznaję ciekawe konstrukcje, na które z racji ograniczenia zainteresowań nie zwróciłbym specjalnie uwagi. Ostatnio pojawiły się kolejne modele z serii, ale zostałem przelicytowany na Alledrogo … Rys historyczny Ryan PT-20 stanowi wojskową modernizację opracowanego przez Ryana (twórcy znanego z budowy Ryana NYP czyli słynnego Spirit of St. Louis) samolotu ST. Pierwsze egzemplarze przeznaczonego na rynek cywilny samolotu sportowo-treningowego zostały zbudowane w 1934. Do 1939 roku ich produkcja nie była zbyt intensywna (jeden egzemplarz na kilka tygodni). Przełom nastąpił w momencie, gdy samolotem zainteresowała się Armia USA - podczas poszukiwań nowego, jednopłatowego samolotu do szkolenia podstawowego (do tej poty Armia miała w charakterze maszyn treningowych tylko dwupłatowce) okazało się, że produkt Ryana spełnia jej oczekiwania. W rezultacie na potrzeby wojska zbudowano ponad 1300 maszyn typu PT (najliczniej była produkowana wersja PT-22). Oprócz Armii USA odmiany wojskowe trafiły także do lotnictwa Holenderskich Indii Wschodnich (ponad 80 sztuk) i lotnictwa nacjonalistów chińskich (ok. 50 sztuk). Co ciekawe samoloty holenderskie i chińskie były używane bojowo: Holendrzy stosowali je w roli samolotów rozpoznawczych, zaś Chińczycy posiadali wersję uzbrojoną w kaemy i głównie wykorzystywali je w charakterze lekkiego samolotu szturmowego. Po zajęciu HIW przez Japończyków cześć samolotów udało się ewakuować do Australii, gdzie zostały wcielone do RAAF i pełniły rolę samolotu szkolnego. Te, które nie uległy zniszczeniu a pozostały w Indonezji zasiliły lotnictwo japońskie. Budowa modelu Budowę modelu można zobaczyć w wątku: viewtopic.php?t=26070 Model malowany techniką mieszaną: aerograf + żółty akryl Agamy i pędzel + srebrna emalia Humbrol 11. Pozostałe elementy także pomalowałem pędzlem, ale z zastosowaniem akryli Agamy i ModelMastera. Kalkomanie producenta wsparte Mr.Mark Softer. Naciągi wykonane ze splotu jedwabnego pomalowane akrylem Agamy w kolorze stalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Choć wnętrze zionie pustką, a przejścia kolorów z kilku miejscach wyglądają nieco nierówno, to model i tak wyszedł całkiem fajnie. Sam samolocik jest bardzo oryginalny i nie widywany na forach. To jest chyba jego największa zaleta Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Choć wnętrze zionie pustką Co zrobić gdy producent cały środek ograniczył do... koszmarnych figurek pilotów... Po za tym przeznaczenie i umiejscowienie modelu skutecznie wyeliminowały problem a przejścia kolorów z kilku miejscach wyglądają nieco nierówno A coś więcej można prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_222 Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Piękny klasyk, a kolory całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 A coś więcej można prosić? Chodzi o te dwa miejsca. Wydaje mi się jakby przejścia nie były równe. Chyba, że to tylko efekt na zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Ok, to teraz małe wyjaśnienie. Zdjęcie pierwsze - jest równo że hej Przejście maskowane było taśmą i nie miałem żadnych "niespodzianek" w stylu odchodzącej farby przy usuwaniu maskowania. Zdjęcie drugie - na granicy kolorów jest linia z dość mocno wystających nitów, które dają takie złudzenie. W okolicy samego wiatrochronu rzeczywiście występuje niewielki uskok, ale on także ma linię prostą (znaczy nie poszarpaną ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Jakiz on piekny Sam miałem zawsze na niego ochotę, ale obawiałem się składalności testorsa, chyba mnie już przekonałeś. U Ciebie wyszło to naprawdę nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Zdjęcie pierwsze - jest równo że hej Przejście maskowane było taśmą i nie miałem żadnych "niespodzianek" w stylu odchodzącej farby przy usuwaniu maskowania. Zdjęcie drugie - na granicy kolorów jest linia z dość mocno wystających nitów, które dają takie złudzenie. W okolicy samego wiatrochronu rzeczywiście występuje niewielki uskok, ale on także ma linię prostą (znaczy nie poszarpaną ). W takim razie jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam,model rzeczywiście ładny ale mogłeś faktycznie zrobić wnętrze ,zdjęcia są dostępne w internecie choćby tu http://www.kiwiaircraftimages.com/aviation.html a pozatym czy US NAVY używało tych samolotów do szkolenia gdyż nie udało mi się znaleźć zdjęcia tego samolotu z tym numerem w barwach US NAVY tylko z napisem US ARMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi