Nathan Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam! W międzyczasie, gdy po pierwszym właściwym malowaniu dosychał ORP Mazur, zabrałem się całkowite novum dla mnie, a mianowicie model żywiczny. Jest to model polskiego trałowca (a trzymając się przedwojennej nomenklatury minowca) typu Jaskółka, drugiej, rozpoczętej w 1937 r., serii. Jako, że in-box identycznego modelu (ORP Mewa) zrobił swego czasu Flynavy -> http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=8192 <- odpuściłem ten punkt. Kadłub Czapli był trochę wygięty w rogal więc musiałem najpierw wyprostować w gorącej wodzie, co nie było trudnym zajęciem. Ogólnie rzecz przedstawiając to jakość wszystkich części jest zadowalająca. Razi brak elementów fototrawionych więc trzeba się posiłkować wyrobami uniwersalnymi. Ja zakupiłem trzy blaszki z WEM - relingi i drabinki, drzwi i włazy oraz elementy do bębnów. Dwa ostatnie zestawy docelowo zostały wykonane dla okrętów japońskich, jednak porównując kształt i wygląd uznałem, że się nadadzą. Jako podkład zastosowałem wcześniej już przeze mnie wspominaną Citadel Colour Chaos Black. Ucieszyłem się, gdy zauważyłem, że bezproblemowo "chwyta się" z żywicą. Pewnym mankamentem jest dla mnie artyleria p-lot., która była zainstalowana na Czapli i Żurawiu, nkm Hotchkiss 13,2 mm. W zestawie HP daje dwie pojedyncze "armatki" jednolufowe (prócz działa dziobowego). Wiadomo, że nijak ma się to z rzeczywistością. Zastanawiałem się (i chyba tak zrobię) nad wykorzystaniem kolejnego elementu f-t WEM przeznaczonego dla modeli japońskich - artylerii plot. w zestawie którym są nkm japońskiego typu 93. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Ze zrozumiałych względów siadam w pierwszym rzędzie i kibicuje zawzięcie. Najpierw co do Wkmu 13,2mm. Japończycy również używali Hotchkissów i dobranie pasujących nie powinno być problemem. Gorsza sprawa z drzwiami na nadbudówce. Masz je nieco za szerokie, no ale trudno, poza tym wszystkie powinny być jednej wielkości, ja bym usunął te bez bulaja i albo zrobił nowe od podstaw, albo przykleił z bulajem i zaślepił otwór. Zdaję sobie sprawę, że to 1/700, ale uwierz mi temat jest wart tego. Ponadto osłona pomostu na Żurawiu i Czapli była metalowa, taka w stylu Groma i Gryfa, a tu jak widzę producent zaproponował płócienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Dzięki za doping! Faktycznie, przyglądając się dłużej niż 15 sekund zdjęciu nadbudówki z drzwiami, muszę uczciwie przyznać, że te mniejsze drzwi wyglądają kiepsko. Na pewno coś pokombinuje aby tak nie raziło. Efekt pokażę wkrótce Co do osłony to nie mam za bardzo pomysłu jak ją zmienić. Znam różnice w wyglądzie i chciałem do tego co jest, na froncie u szczytu dokleić kawałek płaskiego druciku aby przypominał osłonę taka jaka była faktycznie a nie płócienną. I chyba nic więcej nie da się zrobić. Przy okazji - mam pytanie: jaki był stosunek długości (bądź sama długość) masztu do rei? Na instrukcji HP mam dla tej skali podaną wysokość masztu 13,5 mm ale nie ma żadnej miary rei, a na oko nie mam zamiaru próbować. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Witam! Wedle sugestii Marwaw'a wymieniłem drzwi w nadbudówce: Teraz to i nawet mnie się bardziej podoba Dodałem również "opaskę" u szczytu osłony pomostu nawigacyjnego tak aby jego wygląd przypominał osłonę metalową, charakterystyczną dla 2-giej serii okrętów, a nie brezentową: Prócz powyższego pomost wzbogacił się o reflektor, relingi oraz maszt. Pokład dziobowy zaś otrzymał działo, bębny tuż za rozbijaczem fal oraz flagsztoki na dziobie i rufie: Całość została sklejona i pociągnięta delikatną warstwą podkładu. W niedługim czasie nastąpi malowanie właściwe, uzupełnienie masztu, wyposażenia pokładowego i olinowania oraz próba zmierzenia się z podstawką. Wszelkie uwagi mile widziane Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Drzwi owszem, wyglądają lepiej, ale pokład nadbudówki jest zdecydowanie za gruby, z tego elementu wykorzystałbym jedynie zejściówkę, świetlik i komin, sam pokład wykonał od podstaw, reling powinien być taki jak na pokładzie, możesz to jeszcze poprawić? Co do reszty wszystko zmierza w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Oż w.... Ale to drobne. Nie znam się na tym wcale, a i skala nie moja. Nie mniej będę zerkał na postępy. Jak na razie ładnie idzie Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Dziękuję Maćku za dobre słowo Marwaw - obawiam się, że jest już za późno na te zmiany. Wszystko mocno sklejone i przytwierdzone... Co do relingów na nadbudówce to niestety musiałem zastosować takie gdyż przy przyłożeniu tych "właściwych" okazało się, że są wyższe od osłony :( Faktycznie, mogłem pomyśleć o przerobieniu pokładu, osłony itd ale wszystko, ze względu na skale, jest tak małe, że ledwo potrafię to bez uszkodzenia utrzymać w 2ch palcach. Model ten traktuje jako poligon doświadczalny, gdyż jak pisałem wcześniej nie miałem kontaktu ani z 1/700 ani z żywicą. Już teraz mogę powiedzieć, że mi się podoba i na pewno kolejny model tego typu będzie bardziej zadbany. Kto wie, może zaraz po Czapli powstanie Żuraw (choć mam ogromną ochotę na Krakowiaka z Choroszy Modelbud). Pracę na minowcu postępują powoli do przodu - rzeźbię właśnie żurawiki oraz próbuję coś zrobić z łodzią okrętową, która się zdecydowanie producentowi nie udała... Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Trzymam zatem kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Główne prace stoczniowe nad ORP Czapla prawie skończone. Model wzbogaciłem o żurawiki na pokładzie rufowym, żuraw do podnoszenia łodzi oraz uzupełniłem w reje maszt główny. Zeszlifowałem wszelkie nierówności, zacieki od farby oraz kleju i pociągnąłem raz jeszcze delikatną warstwą farby: Zdjęcia są lekko "popsute" programem graficznym, gdyż przy foceniu tak małego, czarnego modelu, kontrast był za duży i na oryginalnych zdjęciach nie było widać szczegółów. Teraz Czapla pójdzie do właściwego malowania i pozostałej roboty stoczniowej Cały czas zastanawiam się nad motywem podstawki, małej dioramki - nie chcę tworzyć "obrazu" jedynie okrętu idącego na fali. Myślę o pokazaniu go podczas trałowania bądź stawiania min albo też podczas podchodzenia do nabrzeża. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Witam ponownie na tym prawie blogu Prace na Czapli powoli zmierzają ku końcowi. No cóż - malowaniem jestem podłamany. Nie mam bladego pojęcia czemu ale pojawiła się chropowatość (podobnie jak wcześniej na Mazurze ale przy tej skali robi to straszne wrażenie). I to za każdym razem jak nakładałem farbę (a robiłem to 3 razy - po wcześniejszym usunięciu poprzedniej i położeniu wcześniej podkładu). Stosowałem różne konsystencje na linii farba-rozcieńczacz (Humbrol-Wamod) i niestety za każdym razem miałem podobny efekt. Trochę pomogło przetarcie twardym pędzlem oraz filcem ale tylko trochę. Po trzecim malowaniu i braku pomysłu w sprawie przyczyny dałem sobie spokój. Czapla wygląda tak: Do dokończenia okrętu brakuje tylko olinowania. I załogi Mam pytania do starszych doświadczeniem Kolegów - czy powinienem wykonać wash? Model jest dość mały więc nie wiem czy kolejne warstwy lakieru nie wygładzą/zaleją jego małych elementów. Jakiego lakieru użyć na wykończony model? Albo zamiennika (dostępnego w UK - tu niestety nie ma Sidoluxa). Posiadam Humbrolowskie Matt oraz Satin - czy będą odpowiednie? Z góry dziękuję za pomoc! Co dalej z Czaplą? Stanie na dioramce. Będzie to scenka gdy okręt podpływa do nabrzeża aby załadować miny (które były w zestawie HP wraz z okrętem). Póki co wykonałem już podstawkę oraz nabrzeże (w stanie surowym): Podstawka to przyklejony na deseczkę wcześniej pognieciony kawałek folii aluminiowej pomalowany akrylami niebieskim i w niektórych miejscach zielonym (by nadać głębi). Na to nałożyłem dość grubą warstwę lakieru Humbrol Satin. Nabrzeże to sklejone, równo przycięte zapałki na które położyłem szpachlę a następnie wygładziłem. Dojdą jeszcze tory kolejowe na których będą postawione oczekujące na załadunek miny oraz (może) jakiś dźwig na końcu nabrzeża. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Fajny szkrabik . Pomysł z łajbą przy kei jest fajny, nie pomyślałeś, żeby zrobić jakąś krypę minową po drugiej stronie pomostu (że niby pobierane są z niej miny?). Jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba do lat 60-tych stosowano w PMW takie jednostki (myślę o krypach), choć pewno koledzy poprawią ... wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 21 Maja 2011 Autor Share Napisano 21 Maja 2011 Krypy minowe były na stanie PMW już w latach 30-tych. We wrześniu z trzech zacumowanych w Jamie Kuźnickiej miny 1.IX pobierał Gryf a następnie, w połowie września, trzy nasze ptaszki. Pomysł fajny jednak nie posiadam takiego talentu aby zrobić od podstaw krypę w skali 1/700. Spróbować jednak zawsze można A oto jak na chwilę obecną prezentuje się Czapla i diorama (wszystko na sucho postawione, jeszcze nie sklejone): Olinowanie zrobione (bardzo ubogie i proste ale jest), bandera jest, nabrzeże wykończone, na nabrzeżu tory, na torach miny (trzeba jeszcze ich wózki zeszlifować bo są za wysokie), przy nabrzeżu łódź "bączek". Aby zamknąć temat cały czas czekam na sugestie czy wykonać na Czapli washa (a jeśli tak czy jako pierwszy lakier mogę położyć Humbrol Satin) czy też zostawić tak jak jest. Po przyklejeniu Czapli to "morza" pojawi się oczywiście za nią kilwater a na pokładzie i nabrzeżu granatowa brać, która już jest w drodze z garnizonu ;) Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Aby zamknąć temat cały czas czekam na sugestie czy wykonać na Czapli washa Zdecydowanie tak. To znacznie uplastyczni model. Ja bym się nie zastanawiał Co do samej Czapli, to gratuluję efektu końcowego... Fakt że farba miejscami troszkę się sproszkowała, ale to nie rzutuje tak bardzo na całość. Mi się podoba i masz u mnie duże za ten model. Teraz czekam na koniec prac nad dioramką i galerię Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Dawaj wascha, może to trochę zniweluje chropowatość. Sam koncepcja dioramki bardzo fajna, musisz jednak zrobić imitację faki dziobowej i kliwateru, żeby było widać, że Czapla podpływa, muszą być naprawdę niewielkie, chyba że chłopaki miały zamiar wziąć nadbrzeże taranem. Bandera powinna wisieć na gaflu na maszcie głównym. N drzewcach rufowych wieszano ja tylko podczas postoju w porcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Witam po dłuższej przerwie! Prace posuwają się powoli. Czapla otrzymała wash. Z jego efektu jednak nie jestem zadowolony. Ale jak to wygląda przedstawię w kolejnym odcinku bo teraz chciałbym się pochwalić drugim modelem, który na dioramce dołączy do minowca. A jest to krypa minowa (zwana też lichtungą minową) Nie będę ukrywał, że pomysłodawcą tej jednostki dla tej dioramki był Wielkamucha. Na początku uznałem ten pomysł za niemożliwy do zrealizowania, gdyż nigdy nie próbowałem swoich sił w scratchu ale po dłuższym zastanowieniu i dojściu do wniosku, że faktycznie, z jednym okrętem ta diorama wygląda dość ubogo, postanowiłem coś poskrobać. Jako punkt wyjścia posłużył mi ten oto rysunek lichtungi minowej, które w ilości trzech były przed wojną używana przez PMW: Wymiary jednostki (oraz sam rysunek) znalazłem w monografii ORP Gryf autorstwa M.Borowiaka, wydawnictwa Biblioteki MSiO. Po przeliczeniu zacząłem strugać. Dosłownie, gdyż kadłub powstał ze sklejkowej deseczki. Burty i nadburcia wykonałem z aluminiowych (chyba) pojemniczków, w których znajdują się te małe świeczki używane do małych kominków do olejków czy jak to tam się nazywa. Chodzi oczywiście o taką świeczkę: Nadbudówka również powstała z opakowania po świeczce zaś tory minowe to druciki, tak samo jak odbijaki na burtach (tyle tylko, że grubsze niż tory). Dodałem również włazy do ładowni, maszty oraz kubryk na dziobie. Bębny przy masztach, drzwi do nadbudówki oraz drabinki przy jednym z masztów są od WEM. Całość wygląda tak (po złożeniu i po nałożeniu podkładu): Jak widać powyżej, moja lichtunga nie jest dosłownym odwzorowaniem tej z rysunku, jest raczej jej luźną modyfikacją, ale trzyma skale więc jestem z niej zadowolony. A scratch, który jeszcze niedawno był dla mnie czymś z gatunku czarnej magii okazał się fajną zabawą Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 We wrześniu z trzech zacumowanych w Jamie Kuźmickiej Kuźnickiej Post Ci poprawiłem. Czekam na cd. bo wygląda mi na niezłe miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 No Panie, pojechałeś. Za lichtugę wielki szacun i jeszcze większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Witam! Dzięki Panowie za miłe słowa Można powiedzieć, że lichtunga już jest skończona. W każdym razie dostała olinowanie, malowanie a na jej dziobie pojawiła się mała kotwica: Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jak były malowane lichtungi PMW. Ze niewielu dostępnych zdjęć wynika, że były malowane na ciemny kolor po całości więc i tak też pomalowałem moją lichtungę . Użyłem jednak ciemniejszego koloru by się różniła zarówno od Czapli jak i od nabrzeża. Za chwilkę jednostka ta dostanie trochę brudzenia i wash a na sam koniec na jej pokładzie znajdą się miny. Cały czas myślę o zamówieniu jakichś marynarzy aby moje okręty nie wyglądały jak statki widmo. Zastanawiam się nad zestawem Eduarda, bo innych "ludków" w tej skali nie znalazłem. Dioramka na chwilę obecną wygląda tak: Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Miło mi niezmiernie, że mój bełkot był przyczynkiem do stworzenia tej dioramki, tym ciekawszej, że prawie zawsze oglądam w galeriach same pancerniki i krążowniki, czasem niszczyciele - jakby pływały tylko takie łajby. A tymczasem takie lichtugi mają tyle uroku... Dasz jakiś personel? Łódeczka jest klasą samą w sobie bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 16 Października 2011 Autor Share Napisano 16 Października 2011 Witam po bardzo długiej przerwie. Czas ostatnimi czasy to dla mnie towar deficytowy, niestety więc gdy tylko znalazłem chwilę postanowiłem skończyć to co zacząłem Najpierw fotki, później parę słów od twórcy ;) Co się zmieniło? Poprawiłem wash na Czapli (tyle na ile się dało aby jeszcze bardziej nie popsuć modelu) i dałem wash na lichtudze. Poprawiłem wodę, dodałem fale (wydaje mi się, że lekko z nimi przesadziłem) oraz ślad torowy za minowcem. Poprawiłem (wyostrzyłem ołówkiem) tory minowe na nabrzeżu oraz umieściłem na lichtudze miny. I z komina Czapli zaczął wydobywać się dym To w sumie wszystko. Jak się pojawi marynarska brać to się pojawią wraz z nią lepsze fotki, które powędrują do galerii. Wszelkie uwagi, sugestie, poprawki - mile widziane Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Bardzo, ale to bardzo fajne. Tylko zastanawiam się czy szalupa przy krypie nie powinna mieć jakiegoś czegoś czym jest przycumowana. No i chyba krypa też, bo kotwica w górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Będą cumy, będą - gdy załoga się pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 dodałem fale (wydaje mi się, że lekko z nimi przesadziłem) Na to wygląda. Lepiej je zlikwiduj. Przy takiej głębokości nie będą się nigdy tak układać. Jakieś pojedyncze małe grzywy to i owszem ale raczej nie przy takim stanie morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 W niektórych miejscach możesz powdzierać suchym pędzlem różne odcienie szarości, niebieskiego i zieleni. Grzywy fal jak napisał Okonek zlikwiduj, możesz zostawić gdzie nie gdzie małe i nie rgularne, wtedy będziesz miał Bałtyk jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam! Dioramka skończona Pojawiły się załogi i inni bohaterowie więc czas zamknąć projekt. Jedyne co zostało do zrobienia to umieścić na obu jednostkach bandery i wykonać porządne zdjęcia dla forumowej galerii Tymczasem - parę zdjęć poglądowych: Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi