Skocz do zawartości

Kleiner Panzerbefehlswagen 1KLA (Panzer I) 1:35 Master Box

pala127

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Pora na kolejny mini czołg - jak zwykle pre-war i jak zwykle hiszpański teatr działań.

O Master Boxie i jego Panzer I powiedziane zostało już wszystko, więc nie będę się rozpisywał

Mam w zapasie każdą wersję tego karalucha, więc nie wolno narzekać-trzeba robić Kolekcja musi się rozwijać

Producent pokazuje taką wersję na Hiszpanię:

2ef08644b3e0756d.jpg

Nie jest ona uzbrojona a przednia płyta pancerza nie posiada otworu na KM w jarzmie. Była taka wersja? Faktycznie nieuzbrojona?

Szpachlować otwór na km??(zdjęcie poniżej)

3609453d079efd1f.jpg

Kilka fotek z budowy- Tu wanna (będzie jeszcze szpachlowane to i owo):

c6a26231e5aaecb9.jpg

Pasowanie osłon przekładni do boków i spodu kadłuba (tak, tak szpachla już czeka i się cieszy )

1b65845b4cb83aae.jpg

Tu z błotnikami:

d82e6d2c7c9caa82.jpg

Komentarze jak zawsze mile widziane

Nie lubię niemieckich czołgów ale ten darze jakimś takim sentymentem może dlatego że wiele z nich pozostało u nas na zawsze... no ale będę podpatrywał bo sam mam zamiar takiego popełnić kiedyś.

Się rozpisałem .

A swoją drogą fajnie by było jak by znawcy tematu Pz I pokusili się o listę poprawek potrzebna do budowy modelu poprawnego merytorycznie do każdej wersji i firmy która wypuściła Jedynki

Chyba że coś takiego gdzieś jest.

Dobra koniec OT lep dalej

Nie lubię niemieckich czołgów

Myski79! Ale to trudno ( jak i Panzer I i nawet Panzer II) nazwać czołgiem, a zatem Twój sentyment jest uzasadniony.

Czekam na postępy warsztatowe.

Dzisiaj kolejny etap pracy (robię równocześnie trzy projekty, więc cierpliwości)

Mini Update:

Ziejąca dziurą płyta przednia i osłona przekładni.

00b49be8e9eac191.jpg

Poniżej nadbudówka wanny. Tu zaznaczam to o czym pisałem odnośnie niewłaściwych kątów zaklinowania pancerza w modelu.

Choć muszę przyznać, że w tym egzemplarzu PZ1 wyjątkowo dobrze udało się spasować nadbudówkę (relatywnie łatwo w stosunku do poprzednich karaluchów z MB).

W tym miejscu mała dygresja- mam model MB (munitionschlepper), który ma wyraźnie lepsze wypraski od pozostałych- mniej nadlewek itp Widać pochodzi z początków produkcji i formy nie były zużyte.

c1228452d511c4da.jpg

Widok całości i prawym dolnym rogu zdjęcia schnie sobie szpachla na otworze na KM

7527c0a97aa70064.jpg

Z tego co wiem, to nie było Panzer I A KLA z karabinem maszynowym

Jak tak się przyjrzeć, to wygląda to na czołg dowództwa kompani, lub mobilnego dowództwa piechoty czy coś w tym rodzaju.

Logicznie biorąc, jeśli ma ruchomą wieżę a nie ma broni, to coś tu nie teges.

Ale jeśli wieża jest scalona z kadłubem???

Człowiek taki nie jest, żeby nie poszpachlował

(ja nigdy nie szpachlowałem modeli )