pala127 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Witajcie Pora na kolejny mini czołg - jak zwykle pre-war i jak zwykle hiszpański teatr działań. O Master Boxie i jego Panzer I powiedziane zostało już wszystko, więc nie będę się rozpisywał Mam w zapasie każdą wersję tego karalucha, więc nie wolno narzekać-trzeba robić Kolekcja musi się rozwijać Producent pokazuje taką wersję na Hiszpanię: Nie jest ona uzbrojona a przednia płyta pancerza nie posiada otworu na KM w jarzmie. Była taka wersja? Faktycznie nieuzbrojona? Szpachlować otwór na km??(zdjęcie poniżej) Kilka fotek z budowy- Tu wanna (będzie jeszcze szpachlowane to i owo): Pasowanie osłon przekładni do boków i spodu kadłuba (tak, tak szpachla już czeka i się cieszy ) Tu z błotnikami: Komentarze jak zawsze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Nie lubię niemieckich czołgów ale ten darze jakimś takim sentymentem może dlatego że wiele z nich pozostało u nas na zawsze... no ale będę podpatrywał bo sam mam zamiar takiego popełnić kiedyś. Się rozpisałem . A swoją drogą fajnie by było jak by znawcy tematu Pz I pokusili się o listę poprawek potrzebna do budowy modelu poprawnego merytorycznie do każdej wersji i firmy która wypuściła Jedynki Chyba że coś takiego gdzieś jest. Dobra koniec OT lep dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Nie lubię niemieckich czołgów Myski79! Ale to trudno ( jak i Panzer I i nawet Panzer II) nazwać czołgiem, a zatem Twój sentyment jest uzasadniony. Czekam na postępy warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, to nie było Panzer I A KLA z karabinem maszynowym To jest babol MB. Wersje B miały je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Czyli szpachlujemy karalucha!!! Człowiek taki nie jest, żeby nie poszpachlował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Dzisiaj kolejny etap pracy (robię równocześnie trzy projekty, więc cierpliwości) Mini Update: Ziejąca dziurą płyta przednia i osłona przekładni. Poniżej nadbudówka wanny. Tu zaznaczam to o czym pisałem odnośnie niewłaściwych kątów zaklinowania pancerza w modelu. Choć muszę przyznać, że w tym egzemplarzu PZ1 wyjątkowo dobrze udało się spasować nadbudówkę (relatywnie łatwo w stosunku do poprzednich karaluchów z MB). W tym miejscu mała dygresja- mam model MB (munitionschlepper), który ma wyraźnie lepsze wypraski od pozostałych- mniej nadlewek itp Widać pochodzi z początków produkcji i formy nie były zużyte. Widok całości i prawym dolnym rogu zdjęcia schnie sobie szpachla na otworze na KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsik41 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, to nie było Panzer I A KLA z karabinem maszynowym Jak tak się przyjrzeć, to wygląda to na czołg dowództwa kompani, lub mobilnego dowództwa piechoty czy coś w tym rodzaju. Logicznie biorąc, jeśli ma ruchomą wieżę a nie ma broni, to coś tu nie teges. Ale jeśli wieża jest scalona z kadłubem??? Człowiek taki nie jest, żeby nie poszpachlował (ja nigdy nie szpachlowałem modeli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 ... ma wieżę nieruchomą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Wszystkie Panzerbefehlswagen na podwoziu PZ1 nie miały wieży, tylko nadspawaną nadbudówkę. Nieruchomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Walka człowieka z nieustępliwą materią trwa UDPATE: Szpary, szpary .... ehhh Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi