Virgojavier Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam! Jako iz jestem nowy prosze o wyrozumialosc:) W moim zyciu modelarza mam wzloty i upadki, ale zawsze kiedy do niego powracam, zaczynam od sklejenia wlasnie Spitfire. Moim pierwszym modelem ktory udalo mi sie w zyciu skleic byl wlasnie Spitfire 1:72, potem kiedy ponownie wrocilem po paru latach zaczalem od Spitfire 1:48, teraz kiedy mam znowu czas na hobby wracam i zaczynam od 1:32:) Z czasem bede zamieszczal zdjecia po pokonaniu pewnych etapow. Jak narazie gotowy jest silnik, choc bardzo prosze o linki do zdjec silnika tego modelu i ogolnie do wszystkich zdjec jakie wam sie nadarza. Pozdro. Wieczorem wrzuce fotke silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam/y nowego kolegę ... ... i jako, że jesteś nowy zapraszam najpierw do tego działu ... http://www.modelwork.pl/viewforum.php?f=23 ... Póki co ... pozdrawiam i czekam/y na postępy w pracach Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2007 (edytowane) Tak więc zaczeło się, przypominam że to mój pierwszy model od dość daaaawna. Jak narazie nie pomalowałem dysz gdyz nie mam w swoich zasobach tej farbki ale jutro wybieram sie do sklepu wiec dokupie. Pozatym musze wkleic w fotel poduszke, która ma mieć kolor "brunatny jak skóra". Czekam na wskazówki, które pewnie bardzo mi pomogą. Starałem się żeby silnik wyglądał na brudny. Gdzieniegdzie są jeszcze prześwity które zamaluje. Staram sie nakładać cieńką warstwe farby. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 co do spita to wydaje mi się że okładzina tam powinna być ciemnobrązowa. Nie mam co do tego pewności ale w swoim pomalowałem ją po prostu na brązowo. W Kraku w Muzeum Lotnictwa Spit ma okładzinę ciemnobrązową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 ... poduszke, która ma mieć kolor "brunatny jak skóra". Witam Ten materiał to bakielit i faktycznie kolorem zbliżony jest do ceglano brązowego odcienia. Poszukam jakiś zdjęć w moich zbiorach i wrzucę to i owo. Pozdrawiam O. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 viewtopic.php?t=2825 to co prawda Mk XVI a chyba fotele się nie różniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Hmm na instrukcji mam tak: gdzie F - to matowy czarny T - beżowy matowy M - brunatny jak skóra, matowy Ale chyba opre się na fotografiach. Tymczasem dzisiejszy wieczór zakończyłem na : Wygląda już troche lepiej. Zrobiłem też : I tu dałem ciała z środkową kalką:( pozatym czekają mnie pewne poprawki malowania. Przymierzam sie powoli do wklejania elementów w kadłub: To tyle na dziś Jutro być może uda mi się skleić kadłub choć niechce się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Prace posuneły sie na przód. Gotowy i sklejony jest już cały kadłub, teraz kolej na skrzydła. Wstępnie jestem zadowolony choć wiem że popełniłem mnóstwo głupich błędów. E tam, nastepny model bedzie jeszcze lepszy:) A oto pare fotek. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Jakim kolorem malowałeś wnętrze kokpitu? Wydaje się trochę ciemny. To chyba nie jest Humbrol 78? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 No właśnie tu poszedłem na łatwizne, ten kolor ma być mieszanką 15, 48 i 75 (revelowskie) i powinien być troszke jaśniejszy. Niestety nie miałem na składzie żółtego i postanowiłem wykonać ten model w takiej tonacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 no to już wiem dlaczego wajcha opuszczania fotela jest czarna płyta pancerna za fotelem powinna być srebrna a reszta taka jak kokpit,zielona. Tak mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Ermmm co do tych części zrobiłem idealnie tak jak zalecał producent. Górna część wajchy ma być pomalowana czarnym matowym tak wyniki z instrukcji:D Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 OK opierałem się na zdjęciach i na krakowskim Spitku ale jak tak jest wg producenta to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 viewtopic.php?t=2825 tu są zdjęcia krakowskiego spita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Kolejny dzień dobiegł końca, pozostawiam na noc aby sobie dobrze podsechł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Jestem juz na etapie malowania. Niedlugo wrzuce jakies zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 4 Maja 2007 Autor Share Napisano 4 Maja 2007 Prace posuneły się dość naprzód i zbliżam się do finishu:) Czekam na komentarze i krytyke która napewno czegoś mnie nauczy:) Weźcie pod uwage że to pierwszy mój model w takiej skali i pierwszy od dooooość dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 4 Maja 2007 Share Napisano 4 Maja 2007 To co razi to kalkomanie, nie weszły dokładnie w linii podziału i po washu są białe a widzę ze reszta linii jest przyciemniona. Spróbuj też domyć czarny po pozostał po washu i nie wygląda to fajnie. Model po długiej przerwie prezentuje się bardzo dobrze. Jak możesz to cyknij lepsze fotki silnika i spód pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 5 Maja 2007 Autor Share Napisano 5 Maja 2007 Co zrobic by weszly? Czy juz jest zapozno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Co zrobic by weszly? Czy juz jest zapozno? Witam! A spróbuj użyć jakiegoś płynu na kalki np microsol-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Zależy ile czasu minęło od położenia tych kalkomanii i czy już na nie nie dałeś lakieru. Jeżeli jest na nich lakier, to płyny na kalki mogą nie zadziałać, jeżeli nie, to można spróbować delikatnie nakłuć kalkomanię w miejscach, gdzie ma wejść w linie podziału i dać na to płyn na kalkomanie i cierpliwie czekać, jaki będzie efekt. Można to powtórzyć kilkakrotnie. Nie zdziw się, jak początkowo kalkomania Ci się pomarszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 a gdyby po prostu przeciągnąc po liniach podziału cienkopisem lub długopisem żelowym? Może po zabezpieczeniu bezbarwnym byłby właściwy efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 ja zawsze w takiej sytuacji delikatnie nacinam po linii, tylko że ostrze musi być naprawdę ostre żeby nie spierdzielić kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 5 Maja 2007 Autor Share Napisano 5 Maja 2007 Kalki kladlem wczoraj wieczorem, nie dawalem jeszcze lakieru. Cos sprobuje choc sie boje zeby nie zepsuc. Pozatym nie robilem zadnego washu:P Linie przejechalem ostrym olowkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi