RH Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 (edytowane) Był Albatros ,czas na przeciwnika ,a jest nim Sopwith Triplane .Bardzo ciekawa konstrukcja .Model oczywiście z Rodena. Wiadomo że nie jest to Wingnut Wings z tąd jakość wyprasek jest nie taka jak w tamtym modelu.Z tego powodu i ja niezbyt potraktowałem poważnie ten modelik i zrobiłem go na przeciętnym poziomie .Szkoda moich nerwów w walce z tym plastikiem Lepiej spożytkować sily na czymś ciekawszym .A nie wypruwać sobie flaki na Rodenie .Jeszcze nie doszedłem i nie mam zamiaru dojśc do takiego stadium świrowania aby latać mikromierzem czy czyms tam jeszcze No ale dość tych wywodów czas na model. Sopwith Triplane w barwach 10 eskadry RNAS Drogland Francja 1917 Samolot "Black Maria" pilot Raymond Collishaw . ..."Uzbrojenie strzeleckie stanowił jeden zsynchronizowany karabin maszynowy Vickers kalibru .303 cala (7,7 mm) strzelający przez śmigło, umieszczony przed kabiną na górze kadłuba. Jedynie w sześciu maszynach zastosowano eksperymentalnie po dwa równolegle umieszczone karabiny, za cenę niewielkiego spadku osiągów (m.in. w N533 Raya Collishawa) Podczas wojny zasłynął jako dowódca słynnego 10 Dywizjonu, zwanego też jako "Czarna Eskadra" (Black Flight) lub "Czarny Klucz". To właśnie walcząc w jego szeregach od kwietnia 1917 roku Raymond Collishaw zapisał się w historii jako jeden z najlepszych asów myśliwskich I wojny światowej. "Czarną Eskadrą" nazywano formację pięciu pilotów (Collishaw, E. Reid, J. E. Sharman, G. E. Nash i M. Alexander) Raymond Collishaw gdy trafił do 10 Dywizjonu wyposażonego w trójpłatowy samolot Sopwith Triplane, ten tak przypadł mu do gustu, że latając jako dowódca eskadry przemalował elementy samolotu na czarno i wkrótce piloci dowodzonej przez niego eskadry uczynili tak samo. Każdy samolot otrzymał indywidualną nazwę z przedrostkiem „Black” (Czarny) w ten sposób powstała „Czarna Eskadra”. Wszyscy latali na samolotach Sopwith Triplane i wszyscy mieli charakterystyczne czarne obudowy silników, czarne koła i kadłuby, na których napisano na biało: Black Maria ("Czarna Maria" - Collishaw), Black Death ("Czarna Śmierć" - Sharman), Black Sheep ("Czarna Owca" - Nash), Black Roger ("Czarny Roger" - Reid) oraz Black Prince ("Czarny Książę" - Alexander). W sumie "Czarna Eskadra" zestrzeliła w ciągu 4 miesięcy 87 wrogich samolotów.. a sam Collishaw zestrzelił na Triplane 34 wrogie samoloty. Edytowane 13 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Stanowczo Twój świerk mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Bardzo ładny kawałek trawiastego lotniska... Aż poszukam czy Triplan miał taką zbieżność kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Bardzo dobra robota RH, patrząc na zdjęcie oryginału, też odnoszę wrażenie zbyt dużego pochylenia kół w modelu. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Oczywiście koła definitywnie do poprawki,śruby rzymskie też za duże .Oglądając modele kolegi RH mam wrażenie jakby budował je z pamięci ,nie posiłkując się literaturą.Szkoda bo modele ładnie budowane ale błędy czasami bardzo rażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Ile pan ma lat? Na pewno BĘDE brał przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 Bardzo dobra robota RH, patrząc na zdjęcie oryginału, też odnoszę wrażenie zbyt dużego pochylenia kół w modelu. Pozdrawiam Jarek By ryszard58 at 2011-05-13 By ryszard58 at 2011-05-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Na pewno na fotografii ,koła nie są tak przechylone jak na modelu ,to widać gołym okiem -patrz lewe koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Za to prawe jest bardzie "krzywe" w oryginale .Ja tam nic do tych kół nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Bo fotki różnią się też kątem fotografowanego obiektu.Tak po za tym, to nie złośliwość z mojej strony ,tylko dywagacje na temat modelu kol. RH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Na tych fotach wygląda to zupełnie inaczej, rzekłbym very cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi