Marak Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Czy ktoś zna może jakąś metodę (poza skrobaniem) usunięcia chromu galwanicznego z elementów. Robię duży motocykl Hondy 750 z leciwego zestawu Tamiyi. Elementy silnika są tak kiepsko spasowane, że pół chromu musiałem zeszlifować. Przed malowaniem muszę usunąć resztę tego chromu, bo obawiam się, że żadne metalizery nie będą się na nim trzymać. Tylko jak to zrobić np. między żebrami cylindrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Wrzuć do roztworu Kreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Albo do zmywacza Sidoluxu - Cleanlux. Również działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Dzięki. zastosowałem Cleanlux, bo akurat miałe. Super zeszło, za wyjątkiem miejsc, gdzie zalał się klej CA. Niepotrzebnie najpierw sklejałem, ale i tak jestem zadowlony. Dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Witam. Polecam Kreta lub coś w ten deseń. Kret+ciepła (bardzo ciepła,wręcz gorąca, ale bez przesady) woda=plastik bez chromów. Po "zniknięciu" chromów zostają żółte jakby zacieki. To trzeba od razu umyć, bo potem zaschną i ze szczegółów nic nie zostanie. Pozdrawiam CeGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Takie mało pytanko odnośnie tematu. Ile czasu powinno się moczyć elementy w roztworze kreta? Chrom sam zejdzie, czy trzeba będzie mu pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi