slee Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Witam wszystkich. To mój debiut na forum i w sumie 3 zaczęty model po dość długiej przerwie od modelarstwa. Jako że ostatnio mam za dużo wolnego czasu, postanowiłem znowu coś podłubać. Warsztat założyłem, bo chcę coś w końcu dla odmiany skończyć . Model Academy jaki jest to pewnie zainteresowani wiedzą, u mnie, po otworzeniu pudełka wywołał napad śmiechu, zwłaszcza po przeczytaniu notatki z boxa: "highly detailed cockpit and landing gear" No cóż, kosztował mnie około 30 zeta, a na taki przedział tylko mnie na razie stać ;) . Jako że nie gustuję w żadnych kupnych dodatkach, typu żywice czy blaszki, wszelkie modyfikacje postanowiłem wykonać za pomocą dostępnych mi materiałów. Jedyne w co mogę zainwestować to kalki, bo te z zestawu są tragiczne, a własnym sumptem wykonać ich raczej nie zdołam. Model będzie prezentowany w locie, także te "super zdetalowane" podwozie i wnęki nie będzie prezentowane, na początek więc postanowiłem troszkę poprawić kokpit. Oto efekt pierwszego wieczorku: Tak wygląda pierwsza przymiarka prawie gotowej "wanny" : W tle widać oryginalną podłogę z zestawu. Tutaj gotowa "wanna", podszybie i zaczątki fotela Martin Baker Mk. IV: Fotela nie będę jakoś specjalnie detalował, bo i tak będzie w nim siedział figurant, który nota bene wg. Academy jest chyba kosmitą . Tak nieproporcjonalnej figurki jeszcze w życiu nie widziałem, Musiałem mu amputować obuwie, ale jeszcze będę musiał skrócić go w łydkach, bo dalej się w kokpicie nie mieści. Teraz kilka pytań/próśb : Czy ktoś dysponuje dobrym zdjęciem tablicy przyrządów dla wersji "R" ? Tablica różni się znacznie od wersji myśliwskich, a jedyne co wyglowałem to walkaround wersji szwajcarskiej, czyli dość znacznie zmodyfikowanej. Poszukuję też dobrego zdjęcia Mirage w locie, niekoniecznie III R, może być jakikolwiek Mirage ze skrzydłem delta, chodzi mi o pozycję samolotu "w skręcie", a dokładniej o położenie klapolotek (tak to się chyba nazywa). CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Niezły początek. Jesteś pewien, że googlując znajdziesz tylko Szwajcarów? Widziałem parę fotek tablicy w wikimedia, ale możliwe, że to też ta niechciana wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 No praca wre kokpit wyszedł zacnie. A jeśli chodzi o kokpit to wyszukałem coś takiego: http://www.airliners.net/photo/France---Air/Dassault-Mirage-IIIRD/1340484/L/ Podpisane jest III RD http://www.aircraftresourcecenter.com/AWA1/401-500/walk412_MirageIII_Markus_Vollmer/walk412.htm tak jak erkamo zauważył wikimedia ukazuje wersję IIIR i od Szwajcara się różni http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cockpit_Mirage_IIIR_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2011 Dzieki smialus za linki, ostatecznie wzorowałem się na zdjęciu z wikimedii. Kokpit w sumie gotowy. Zdjęcia z wczoraj: Kokpit się trochę świeci, bo wasch jeszcze był mokry Początkowo pomalowałem go na czarno, ale wyglądał kiepsko, więc przemalowałem na ciemnoszary (mix czarnego i jasnoniebieskiego). Przy okazji popracowałem trochę nad skrzydłem: Dzisiaj złożyłem kadłub: Poza tym, szpachlowanie, szlifowanie, poprawianie linii podziału, czyli nic ciekawego do pokazania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi