Skocz do zawartości

Mirage III R - Academy 1/48

slee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój debiut na forum i w sumie 3 zaczęty model po dość długiej przerwie od modelarstwa. Jako że ostatnio mam za dużo wolnego czasu, postanowiłem znowu coś podłubać. Warsztat założyłem, bo chcę coś w końcu dla odmiany skończyć .

Model Academy jaki jest to pewnie zainteresowani wiedzą, u mnie, po otworzeniu pudełka wywołał napad śmiechu, zwłaszcza po przeczytaniu notatki z boxa: "highly detailed cockpit and landing gear"

No cóż, kosztował mnie około 30 zeta, a na taki przedział tylko mnie na razie stać ;) . Jako że nie gustuję w żadnych kupnych dodatkach, typu żywice czy blaszki, wszelkie modyfikacje postanowiłem wykonać za pomocą dostępnych mi materiałów. Jedyne w co mogę zainwestować to kalki, bo te z zestawu są tragiczne, a własnym sumptem wykonać ich raczej nie zdołam. Model będzie prezentowany w locie, także te "super zdetalowane" podwozie i wnęki nie będzie prezentowane, na początek więc postanowiłem troszkę poprawić kokpit.

Oto efekt pierwszego wieczorku:

img9685a.jpg

Tak wygląda pierwsza przymiarka prawie gotowej "wanny" :

img9687.jpg

img9689.jpg

W tle widać oryginalną podłogę z zestawu.

Tutaj gotowa "wanna", podszybie i zaczątki fotela Martin Baker Mk. IV:

img9721b.jpg

Fotela nie będę jakoś specjalnie detalował, bo i tak będzie w nim siedział figurant, który nota bene wg. Academy jest chyba kosmitą . Tak nieproporcjonalnej figurki jeszcze w życiu nie widziałem, Musiałem mu amputować obuwie, ale jeszcze będę musiał skrócić go w łydkach, bo dalej się w kokpicie nie mieści.

Teraz kilka pytań/próśb :

Czy ktoś dysponuje dobrym zdjęciem tablicy przyrządów dla wersji "R" ? Tablica różni się znacznie od wersji myśliwskich, a jedyne co wyglowałem to walkaround wersji szwajcarskiej, czyli dość znacznie zmodyfikowanej.

Poszukuję też dobrego zdjęcia Mirage w locie, niekoniecznie III R, może być jakikolwiek Mirage ze skrzydłem delta, chodzi mi o pozycję samolotu "w skręcie", a dokładniej o położenie klapolotek (tak to się chyba nazywa).

CDN...

No praca wre kokpit wyszedł zacnie. A jeśli chodzi o kokpit to wyszukałem coś takiego:

http://www.airliners.net/photo/France---Air/Dassault-Mirage-IIIRD/1340484/L/

Podpisane jest III RD

http://www.aircraftresourcecenter.com/AWA1/401-500/walk412_MirageIII_Markus_Vollmer/walk412.htm

tak jak erkamo zauważył wikimedia ukazuje wersję IIIR i od Szwajcara się różni

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cockpit_Mirage_IIIR_01.jpg

Dzieki smialus za linki, ostatecznie wzorowałem się na zdjęciu z wikimedii. Kokpit w sumie gotowy.

Zdjęcia z wczoraj:

img9767o.jpg

img9768t.jpg

img9769s.jpg

Kokpit się trochę świeci, bo wasch jeszcze był mokry Początkowo pomalowałem go na czarno, ale wyglądał kiepsko, więc przemalowałem na ciemnoszary (mix czarnego i jasnoniebieskiego).

Przy okazji popracowałem trochę nad skrzydłem:

img9770g.jpg

Dzisiaj złożyłem kadłub:

img9774d.jpg

img9775w.jpg

img9776b.jpg

Poza tym, szpachlowanie, szlifowanie, poprawianie linii podziału, czyli nic ciekawego do pokazania:)