Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Brać Modelarską.

Czas słońca nadszedł więc nie ma co długo siedzieć w domu, więc wziąłem na warsztat taki lekki modelik Fujimi Toyota Supra 3.0 GT Turbo A w skali 1:24. Jest to mój pierwszy kontakt z modelem tej firmy i jedno już wiem, papieru do szklifowania pójdzie sporoooooo.. A do rzeczy model jest do wykonania w dwóch wersjach kabiny tj. europejskiej i tzw angielskiej czyli są dwa kokpity do wyboru z kierownią po prawej lub lewej stronie. Wszystko niby jest OK ale mam mały dylemat układ wycieraczek jest tylko do wersji lewostronnej . Może ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać.

74cc2e8a8d5186b2m.jpg

Kasta przeszła już pierwszą warstwe podkładu akrylowego Motip-u

3904970a8a47061cm.jpg

podwozie i koła

386254ebc4f37a44m.jpg c986e99de0b4ed06m.jpg

Jak widać na błotnikach widać ślady od prasy które trzeba mocno wyrównać i co ciekawe idą przez całą długości kasty aż po koniec dachu.

f11cc3374842ab42m.jpg

Prace idą w trybie dwóch, trzech godzin tygodniowo więc i aktualizacja powoli będzie dokonywana, ale obiecuję ją prowadzić .

Pozdr Marcus05

Napisano

tez sie zajmuje modelami sportowymi...

modelik jak narzaie niezły!

Zycze ci powodzienia!

Napisano
Jak widać na błotnikach widać ślady od prasy które trzeba mocno wyrównać i co ciekawe idą przez całą długości kasty aż po koniec dachu.

Nie jest tak źle, przelecisz papierem i będzie ok

Napisano

Bardzo ciekawa relacja sie zapowiada. Życzę powodzenia podczas prac. A jeśli wycieraczki są tylko do wersji lewostronnej, to nie musisz się zastanawiać jaką wersję zrobić

Napisano

mam mały dylemat układ wycieraczek jest tylko do wersji lewostronnej . Może ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać.

Zrób fotkę wycieraczek i miejsce ich mocowania, zaocznie ciężko coś doradzić bo nie wiem jak i do czego są mocowane. Możliwe, że wystarczy je obrócić o 180 stopni i przykleić z drugiej strony, ale to zależy od ich kształtu.

Napisano

Fajny model Panie Mirku, a jakiś Tir nowy zobaczymy na forum, Pańskiej robutki chodzi o coś nowego z Tirów, powodzonka przy osobówce. Na osobówkach to ja się nie znam i nie będe ukrywać, że je lubie bo nie zabardzo.

Napisano

Andrzeju w załączeniu foto szyby czołowej w otworami pod ramiona wycieraczek, oraz foto wycieraczek. Z pierwszym to sobie poradzę i być może da się przekleić pióra do wersji euro, bo taka ma być wersja tego modelu. Dlaczego, a na to odpowiem przy następnej wizycie w warsztacie z moim Fiatem

cf902fb4fbb3a330m.jpg 63200dd2fd44c603m.jpg

Pozdr Marcus

Napisano

Prpopnuję odciać pióra wycieraczek od ramion i przykleić je z drugiej strony. Mniemam że miejsca z otworami w szybie bedą zamalowane, wiec zaszpachluj je i nawierć nowe w odpowiednich miejscach.

Napisano

Powoli idzie do przodu, po drugiej warstwie podkładu i pomalowaniu alufeli nie mogłem sobie odmówić pierwszej przymiarki.

b0dd1ef92e728bc9m.jpg e04316a3509bad4bm.jpg

Następnie wziąłem się za malowanie wydechu i powiem nie jestem zadowolony żle wymaskowałem taśmą i troche się bokami pomazało

618eb12f3023069fm.jpg

Jednak nie zrażony tym wziąłem na warsztat końcowy tłumnik i pierwsze co to poszedł do przeróbki bo końcówki rur były jakieś takie płaskie, więc wiertarka w dłoń i moim zdaniem wyszło całkiem fajnie, później troche chromu i efekt jak na zdjęciu.

d037a15e6f9d3589m.jpg

Pozdr Marcus

• 2 weeks later...
Napisano

Proponuje zastosować suche pastele Tamiyi do tłumika , daje fajny efekt, pozdrawiam.