Franz75 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Witam, chcialbym sie dowiedziec jakie sa najlepsze sposoby na obrobke figutek z zywicy. Slyszalem ze trzeba podgzac w goracej wodzie aby byly plastyczne. Prosze o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Co prawda w mojej modelarskiej karierze tylko raz z figurką z żywicy do czynienia miałem, więc ekspert ze mnie żaden, ale obrabiałem ją tak samo jak te z plastiku - ostrym nożykiem i papierami ściernymi. Kanały wlewowe odcinałem zaś czeską piłką-żyletką. http://www.jadarhobby.pl/jlc-zyletkapilka-narzedzie-p-7837.html A podgrzewa się w wodzie wtedy, gdy części są zwichrowane, by je naprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Tomek a jak ta czeska piłka ma się do podobnych piłek Olfy? Cieńsza, grubsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Nie wiem, bo nie miałem do czynienia z piłkami Olfy. Ale ta czeska jest troszkę tylko grubsza niż zwykła żyletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2011 Wieksze rzeczy sprubuje szlifierka Darmel'em. Reszte trzeba bedzie recznie ciac. Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Witaj, jak chcesz np: obciąć jakąś większą nadlewkę itp, to jest niezawodny sposób,ja go stosuję, zamocz przedmiot na parę chwil we wrzątku, po jakimś czasie możesz bez żadnego wysiłku odciąć nadlewkę nożykiem, czy też obrobić jak chcesz. Ja trzymam na jakieś 2 min, i tnę bez oporu jak twardszą gumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi