Skocz do zawartości

BG - 109 G-6, 1:72 :Italeri:

Poltergeist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój pierwszy model od... 14 lat! Zarazem pierwszy, który mam zamiar zrobić "porządnie" - czyli zepsuć w nim wszystko co możliwe w celach szkoleniowych

Z góry więc uprzedzam, że celem tego projektu nie jest jak najwierniejsze odwzorowanie tego samolotu (ultra dokładność to w przyszłości), a raczej opanowanie podstawowych technik: aerograf (PIERWSZY RAZ! ), dokładność wykonania, może jakiś brudzing

W skrócie - pierwszy z dłuuugiej serii projektów treningowych

Do rzeczy.

Pudło:

img6306x.th.jpg

Wybrałem pudełkowe malowanie -VII./JG27 z Grecji (1944).

Co ciekawe - przeglądając zdjęcia tego konkretnego egzemplarza (i innych z tego okresu) zauważyłem, że Italerka jest przesadnie poprawna politycznie... Ani w instrukcji, ani w kalkach, ani na opakowaniu nie ma swastyki na stateczniku pionowym. Nikt nic nie wie

A tu proszę:

1bf109g7jg27w2icladegre.th.jpg

Tym zajmiemy się później...

Na początek kokpit po oczyszczeniu z nadlewek, z przypasowanym drążkiem:

img6295p.th.jpg

Tablica rozdzielcza przed

img6275fb.th.jpg

img6276d.th.jpg

i po czyszczeniu

img6288b.th.jpg

Po wyczyszczeniu o przypasowaniu połówek kadłuba okazało się, że "bolce" służące do dopasowania części są ustawione tak niesymetrycznie, że nie obyło by się bez tony szpachli.

Trzeba się było ich pozbyć...

Jeszcze tylko kilka fotek zrobionych wczoraj (przepraszam za granulki, nie zauważyłem że ISO = 800 )

img6251z.th.jpg

img6256.th.jpg

img6270p.th.jpg

img6271c.th.jpg

img6273k.th.jpg

Ogólne wrażenie - źle spasowane części, wklęśnięcia na osłonie silnika i parę innych niedoróbek

Będzie się z czym męczyć

Przeglądałem forum długo i oprócz mnóstwa nowych dla mnie informacji odkryłem również że jesteście skorzy do pomocy i komentarzy - nie obawiam się więc braku konstruktywnej krytyki

Wszystkie komentarze i sugestie przyjmę z miłą chęcią

Ja też nie tak dawno wróciłem do modelarstwa po równie sporej przerwie, także życzę powodzenia!

Skleiłem kilka Bf-109 różnych firm (znajdziesz pewnie moje galerie na forum), ale zestawu Iteleri nie miałem w rękach (podobno ma sporo błedów), także co do sklejalności wiele nie podpowiem. Skoro to jednak test, to chyba im więcej problemów tym lepiej?