Poltergeist Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Witam! Mój pierwszy model od... 14 lat! Zarazem pierwszy, który mam zamiar zrobić "porządnie" - czyli zepsuć w nim wszystko co możliwe w celach szkoleniowych Z góry więc uprzedzam, że celem tego projektu nie jest jak najwierniejsze odwzorowanie tego samolotu (ultra dokładność to w przyszłości), a raczej opanowanie podstawowych technik: aerograf (PIERWSZY RAZ! ), dokładność wykonania, może jakiś brudzing W skrócie - pierwszy z dłuuugiej serii projektów treningowych Do rzeczy. Pudło: Wybrałem pudełkowe malowanie -VII./JG27 z Grecji (1944). Co ciekawe - przeglądając zdjęcia tego konkretnego egzemplarza (i innych z tego okresu) zauważyłem, że Italerka jest przesadnie poprawna politycznie... Ani w instrukcji, ani w kalkach, ani na opakowaniu nie ma swastyki na stateczniku pionowym. Nikt nic nie wie A tu proszę: Tym zajmiemy się później... Na początek kokpit po oczyszczeniu z nadlewek, z przypasowanym drążkiem: Tablica rozdzielcza przed i po czyszczeniu Po wyczyszczeniu o przypasowaniu połówek kadłuba okazało się, że "bolce" służące do dopasowania części są ustawione tak niesymetrycznie, że nie obyło by się bez tony szpachli. Trzeba się było ich pozbyć... Jeszcze tylko kilka fotek zrobionych wczoraj (przepraszam za granulki, nie zauważyłem że ISO = 800 ) Ogólne wrażenie - źle spasowane części, wklęśnięcia na osłonie silnika i parę innych niedoróbek Będzie się z czym męczyć Przeglądałem forum długo i oprócz mnóstwa nowych dla mnie informacji odkryłem również że jesteście skorzy do pomocy i komentarzy - nie obawiam się więc braku konstruktywnej krytyki Wszystkie komentarze i sugestie przyjmę z miłą chęcią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Ja też nie tak dawno wróciłem do modelarstwa po równie sporej przerwie, także życzę powodzenia! Skleiłem kilka Bf-109 różnych firm (znajdziesz pewnie moje galerie na forum), ale zestawu Iteleri nie miałem w rękach (podobno ma sporo błedów), także co do sklejalności wiele nie podpowiem. Skoro to jednak test, to chyba im więcej problemów tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi