Skocz do zawartości

Pierwsza diorama

Oli360

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacząłem robić swoją pierwszą w życiu dioramę.

Trochę czytałem o jej technice i zabrałem się do pracy.

Narazie stanąłem na etapie położenia warstwy papieru i czekam do rana, aż wyschnie klej.

Proszę o porady co źle zrobiłem co poprawić itd.

Wyłożona jest styropianem oraz gazetami.

Następnie z tego co mi się wydaje to położę gips ?

Jak mówiłem, liczę na wasze porady

Kilka zdjęć:

sdc12996s.jpg

sdc12997k.jpg

sdc12998.jpg

sdc12999.jpg

Ja bym położył wikol z piachem i odrobiną gipsu, dgyż sam gips może zacząć pękać po zaschnięciu.

Ale może najpierw napisz co chcesz dokładnie przedstawić na dioramie, bo nie mam pojęcia co do rodzaju powierzchni-błoto, śnieg, piach?

Ja bym położył wikol z piachem i odrobiną gipsu, dgyż sam gips może zacząć pękać po zaschnięciu.

Ale może najpierw napisz co chcesz dokładnie przedstawić na dioramie, bo nie mam pojęcia co do rodzaju powierzchni-błoto, śnieg, piach?

dokładnie podłoże zależy od tego co chcesz przedstwaić ale jeżeli zdecydujesz się na gips to tak jak Michał pisał koniecznie piachu dodaj, natomiast ja nigdy vikolu nie dodawałem więc nie wiem mi się trzyma bez tego

pozdrawiam

Tym dołem będzie płynęła rzeczka

Z racji tego, że jestem chory to nie miałem z kąt wziąć piasku i zalałem całość gipsem.

Poniżej zdjęcia jak to wyszło (nie wydaje się pękać).

Mam kilka pytań:

Czy boki też zagipsować, wyszlifować i wyrównać?(są z kartonu)

Czy może wystarczy jak je pomaluje??

Na wylany gips nałożyć klej i sypać trawą?

Czy najpierw pomalować na kolor trawy, aby nie prześwitywało?

Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi pomysły, porady chętnie wysłucham.

Zdjęcia:

sdc13000.jpg

sdc13003x.jpg

Zobacz na moją relację , krok po kroku opisałem jak zrobić dioramę . Zapowiada się ciekawie , w tym rowie będzie rzeka?

Dzięki na pewno się przyda

PS. Wyszło ci to elegancko

Ja mam taką metodę, że wszystkie dioramki robię na styropianie. Łatwo wycinać ewentualne otwory, dokładać nowe warstwy. na styropian naklejam na klej polimerowy papier toaletowy, na niego na wikolu posypkę podłoża i inne elementy. dzięki temu wszystko ma pożądaną twardość i elastyczność i nie ma problemu z pękaniem gipsu ani chłonięciem wilgoci przez podłoże, już po wykonaniu dioramy

Zdecydowałem się pomalować miejsca na których będzie trawa zieloną farbą, aby nie było jasnych przebić od gipsu i żeby nie rzucało się tak w oczy

Miejsca niepomalowane to rzeka oraz droga, drogę wysypie piaskiem.

Dodatkowo zacząłem robić domek a raczej budkę wartowniczą

Zdjęcia:

sdc13009.jpg

sdc13007d.jpg

sdc13006.jpg

Proszę o wszelkie porady, oraz uwagi

Witam , ja boki wyrównałem szpachlą do drewna ,,Śnieżka" . Spróbuj chociaż posmarować całość wikolem i posypać cienką warstwa piasku lub ziemi do kwiatków . Szczerze mówiąc nigdy nie malowałem ziemi pod trawę więc nie jestem pewny efektu . Co do butki wartowniczej uważaj by bale z której ją robisz były w skali .

P.S Dziękuje za opinię o mojej dioramie

Pozdrawiam

Jednak zrobię jak mówisz położę warstwie ziemi zmieszaną z wikolem i na to trawę.

Natomiast droga będzie z drobniutkiego piasku.

Mam tyle pomysłów do tej dioramy, że nie wiem czy do końca wakacji ją skończę

Wszystko się okażę

Na wylany gips położyłem warstwę ziemi zmieszanej z vikolem.

Po całkowitym wyschnięciu ziemia popękała co zrobiłem nie tak? Za dużo kleju?

Na tę ziemię nie położę trawy bo będzie to widać macie może jakieś pomysły?

Jeszcze jedna warstwa ziemi? może zalać vikolem?

Zdjęcie jak to aktualnie wygląda:

sdc13020r.jpg

Witam , gips Ci pewnie nie wysechł i dlatego popękało . Ja nigdy nie miałem takiego problemu a taką samą metodą robię też błoto na pojazdach . Ja wikolu dodaje do momentu aż całość będzie można łatwo rozprowadzać . Myślę że poczekaj aż całość dobrze wyschnie i miejsca pęknięć wypełń jeszcze raz mieszanką ziemi z wikolem .

Jak zobaczyłem pierwsze zdjecie to myslałem ze bedzie słaba ta diorama , ale jak widze ostatnie zdjecie to .... mysle że będzie ciekawa dioramka ;] Troche dobrych posypek plus drzewka i krzewy to będzie swietna ! Tylko powiedz mi co na niej bedzie przeprawa czołgów a może walka ;] Jestem Ciekaw ^^

Hmm mi się wydaje, że dałem za dużo vikolu i po wyschnięciu popękało.

Gips nie popękał bo od nałożenia gipsu do położenia warstwy ziemi z vikolem minęło dobre 4-5 dni.

Dzisiaj na wieczór mieszam ziemie z vikolem lecz dam mniej kleju i jutro rano zobaczymy co z tego wyjdzie.

Diorama nie będzie przedstawiała żadnej historycznej sceny lecz moją własną.

Ciężko powiedzieć co to będzie jak skończę to na pewno będą zdjęcia w galerii

Pozdrawiam ;)

Jesteś już zdrowy?? Wychodź po piasek, trochę zwykłej ziemi zmieszj to z gipsem, trawka elektrostatyczną i wodą, nie rób prostej ziemi, zrób koleiny, wzgórka to nie jest autostrada A2, a dałeś podłoże jak na kręgielni. Póżniej wikol rozmieszaj z wodą i wylej w niektórych tylko miejscach, tam powrzucaj kamyczki . Z czego masz zamiar zrobić wodę?? Jak wszystko wyschnie zróżnicuj to olejami artystycznymi dla malarzy. Jaką trawę będziesz sadził ?? Możesz zrobić źdzbła suchej trawy ze starego pędzla, dalej krzaczki możesz zrobić z korzeni krzewów są idealne do tego listki możesz zrobić z majeranku. Foty rób na dworze jak jest pochmurno ale nie pada broń Boże w słoneczny dzień. Jeżeli chcesz do czegoś rad to pytaj, nie wiem jak chcesz zrobić jakieś mokre błoto co przy rzeczce jest potrzebne. Jeżeli będziesz wstawiał jakiś pojazd to zrób koleiny po wylaniu gipsu, szkoda, ze wcześniej nie przemyślałeś co tam będzie, bo inaczej musisz ukształtować teren po przejeździe kawalerii czy piechoty, a czołgu. Jak co to pytaj.

Jesteś już zdrowy?? Wychodź po piasek, trochę zwykłej ziemi zmieszj to z gipsem, trawka elektrostatyczną i wodą, nie rób prostej ziemi, zrób koleiny, wzgórka to nie jest autostrada A2, a dałeś podłoże jak na kręgielni. Póżniej wikol rozmieszaj z wodą i wylej w niektórych tylko miejscach, tam powrzucaj kamyczki . Z czego masz zamiar zrobić wodę?? Jak wszystko wyschnie zróżnicuj to olejami artystycznymi dla malarzy. Jaką trawę będziesz sadził ?? Możesz zrobić źdzbła suchej trawy ze starego pędzla, dalej krzaczki możesz zrobić z korzeni krzewów są idealne do tego listki możesz zrobić z majeranku. Foty rób na dworze jak jest pochmurno ale nie pada broń Boże w słoneczny dzień. Jeżeli chcesz do czegoś rad to pytaj, nie wiem jak chcesz zrobić jakieś mokre błoto co przy rzeczce jest potrzebne. Jeżeli będziesz wstawiał jakiś pojazd to zrób koleiny po wylaniu gipsu, szkoda, ze wcześniej nie przemyślałeś co tam będzie, bo inaczej musisz ukształtować teren po przejeździe kawalerii czy piechoty, a czołgu. Jak co to pytaj.

Dzięki za rady bardzo mi pomogłeś

A więc piasek już mam ziemie też zmieszam to z wodą oraz gipsem i wyleje na dioramę.

Trawę zastosuję na sam koniec bo mam posypkę. Krzaki również mam, kupiłem wszystko w sklepie modelarskim.

Co do wody to jeszcze nie myślałem jak z niczego mi nie wyjdzie to kupie gotową w sklepie.

Na dioramie będą figurki oraz pojazdy wojskowe.

Macie może jakieś pomysły na wodę? Chciałbym aby była przeźroczysta, bo pod nią będzie piasek oraz jakieś kamyki większe, gałęzie.

Ja zabieram się do pracy a was zachęcam do podpowiedzi

Wodę mozesz zrobić z żywicy epoksydowej, albo kupić specyfiki vallejo jak still water. Zakup sobie jakiś pigment w sklepie dla artystów, w kolorze ziemi. Oleje też. Jaką chcesz użyc "posypkę" powiedz mi jak to wygląda a najlepiej by było żebyś dał zdjęcia. Brzegi podstawki możesz okleić balsą, będzie ładnie schludnie i nie drogo, ale to na koniec, jak masz jakieś pytania to wal. Jeżeli będzie pojazd przemyśl gdzie będzie jechał i z, której strony i tam zrób koleiny, pamietaj Twoje podłoże ma być nie równe jak teraz. Przemyśl jaki pojazd i figurki chcesz wykorzystać w razie czego doradzimy, (ruscy, anglicy, niemcy ?) .

A więc zrobiłem jak mówiłeś, ziemię, piasek, gips oraz wodę z małą ilością vikolu zmieszałem razem i powstała ciapka

Coś takiego:

sdc13023v.jpg

Ciapka nałożona na starą popękaną ziemię:

sdc13025d.jpg

Końcowy efekt, czekam na rezultat po wyschnięciu:

sdc13027y.jpg

Trawa/posypka na górę dioramy o której już mówiłem:

sdc13033u.jpg

Krzaki, drzewka:

sdc13034.jpg

Co teraz o tym sądzicie??

Zaczekaj aż to wyschnie i nie wiem czy wikol to wszystko utrwali, jakby co jak wyschnie to rozmieszaj znowu wikol z wodą i nałóż. Dobra papka ale trochę za grubo dało, ale już się nie przejumuj, Zauważ, ze będzie to miało jeden kolor.JAk wyschnie należało, by to urozmaicić najlepiej olejami artystycznymi kup z 3 brązy rocieńcz w White spirice i różnicuj, szkoda że wyrzuciłeś pieniadze w błoto ta posypka do niczego się niestety nie nadaje. Krzewy zostaw. Trawę albo ze starych pędzli albo elktrostatyczną.

Zaczekaj aż to wyschnie i nie wiem czy wikol to wszystko utrwali, jakby co jak wyschnie to rozmieszaj znowu wikol z wodą i nałóż. Dobra papka ale trochę za grubo dało, ale już się nie przejumuj, Zauważ, ze będzie to miało jeden kolor.JAk wyschnie należało, by to urozmaicić najlepiej olejami artystycznymi kup z 3 brązy rocieńcz w White spirice i różnicuj, szkoda że wyrzuciłeś pieniadze w błoto ta posypka do niczego się niestety nie nadaje. Krzewy zostaw. Trawę albo ze starych pędzli albo elktrostatyczną.

Wstanę rano to zrobię fotki i wrzucę jak to wygląda.

Parę dni temu zamówiłem 3 odcienie brązu potrzebne mi to drewnianych domków które będą na dioramie, lecz są to farby akrylowe nadadzą się po rozcieńczeniu z wodą?

Co do krzewów to je położę i dodatkowo z włosia pędzla.

Figurki które użyję:

sdc13040.jpg

Pojazdy:

sdc13041.jpg

Wstanę rano to zrobię fotki i wrzucę jak to wygląda.

Parę dni temu zamówiłem 3 odcienie brązu potrzebne mi to drewnianych domków które będą na dioramie, lecz są to farby akrylowe nadadzą się po rozcieńczeniu z wodą?

Co do krzewów to je położę i dodatkowo z włosia pędzla.

Nie wiem czy nie posypać dioramy tą trawą było by tak zielono...

Figurki które użyję:

sdc13040.jpg

Pojazdy:

sdc13041.jpg

Moja wizja byłą taka, że willys stał by obok budki wartowniczej ze strażnikami a kubelwagen by nadjeżdżał od strony mostu.

Budka wartownicza i parę dodatków na dłuższym odcinku dioramy od mostu.