Lucas HS Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Cześć! Gripen stoi na 95%, F-16 stoi na 97%, Wildcat mi zbrzydł, a tutka się maluje u Timiego... Postanowiłem pazernie zbudować jakiś prosty model jak najszybciej i spróbować go sprzedać. Chcę zobaczyć w ile dni potrafię zbudować model. Specjalnych przeróbek bzy. Zdjęcia z dzisiejszego wątku przedstawiają stan prac pod koniec drugiego dnia. Nie kleiłem przez całe dnie i wieczory, może po 4, 5 godzin dziennie. Model prawie gotowy do malowania. Właściwie to zacząłem już jakiś czas temu, ale miałem długą przerwę spowodowaną... znudzeniem Tak to wygląda. Dzień pierwszy Całe wnętrze poskładane do kupy, kolorki mieszane na oko. Trochę wg monografii Kagero, trochę wedle zasady "a co za różnica"... Dzień drugi Poprawiłem rury wydechowe, oraz lufy karabinów. Klapy luku bombowego przerobiłem i wkleiłem na CA jako zamknięte. Po oszlifowaniu wszystkiego musiałem przeryć dość dużo linii podziałowych. Światełka na końcach skrzydeł pomalowałem pędzelkiem, a przyklejone klosze zaszpachlowałem. Po oszlifowaniu polakieruję klosze lakierem bezbarwnym i uzyskają docelową przejrzystość. Dopiero potem je zamaskuję i zabiorę się za malowanie modelu. Podwozie już wkleiłem bo powinno mieć ten sam kolor co cały płat od spodu. Pozdro ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Czym maskowałeś okienko w kadłubie? Niezłe tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Witam, gębę cieszę i kibicuję Szkoda, że wnętrze takie mocno podstawowe, że tak powiem, ale mam nadzieję, że przy malowaniu zewnętrznych powierzchni się trochę wyżyjesz. Powodzenia w dalszych pracach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Tak, wnętrze skromnie. Od siebie dodałem tylko pasy w przednim fotelu. Okienko w kadłubie maskowałem normalnym zwykłym maskolem Gunze. Najpierw dość duża kropka na sam środek, a później ją rozprowadzałem do zewnątrz okienka aż płyn dotknął wystającej krawędzi razy okna. Jeśli rozprowadzić go tak dookoła szybko, zanim podeschnie, to sam się ułoży i stworzy równiutką krawędź. Warunek - w okienku muszą być wystające ramy okien i nie może być za ostrych kątów. Tutaj było ok, rogi są pozaokrąglane. Nawet okrągłe szyby by się tak dało zrobić "od ręki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Łukasz czy to ten maskol którego można ciąć skalpelem i nie ma poszarpanych brzegów jak zwykły? jeśli możesz pokaż buteleczkę z tym maskolem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Niee, to nie ten. Mówię ten zwykły. I wcale nie trzeba mega właściwości maskolu przy takich okienkach. IMO można coś podobnego zrobić każdym innym maskolem, byle nie zdążył zastygnąć, wtedy się nie rozprowadza dobrze. Przy tych okienkach nie ciąłem maskolu skalpelem. Nałożyłem i już. Oto maskol, którego ja używam: A to ten który niby można ciąć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 A malowanie jakie ? Lot 19 czy jakieś inne? Idzie do mnie taki model tak więc zasiądę na widowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Nowa Zelandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Krasnoludek??:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi