r.kalkowski Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Witam. Mam pytanie czy ktoś z was ma doświadczenie z modelami okrętów tej firmy, czy opłaca się je kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Dokładnie mam na myśli BISMARCK-a i GRAF SPEE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Jeśli chodzi o te modele to chociaż ich nie sklejałem wiem od innych użytkowników forum że nie należą one do modeli dobrej jakości. Można do nich kupić blaszki ale najlepszym modelem w tej skali jest Bismarck revella. Graf Spee własnie wyszedł w serii limitowanej Academy. Nie wiem jakiej jakości jest to model ale zawiera blaszki foto trawione. Zwykły model Academy Graf Spee przypuszczam że jest raczej mizerny. Tu można się skłonić ku Trumpeterowi który też produkuję Grafa Spee ale nie wiem jakiej jakości. Przypuszczam że wystarczającej aby zbudować dosyć dobrą replikę tego okrętu. Jeśli jeszcze jakieś pytania proszę pytać śmiało jeśli ja nie pomogę to chociaż inni. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Na początek, nie ma modelu którego nie da się skleić. Byłem szczęśliwym posiadaczem Tirpitza- Academy, szczęście trwało krótko, model sprzedany Jeśli chodzi o Graff Spee to faktycznie lepiej troszke dołożyć i kupić Trumpka no ale patrząc na to z innej str. modele z Academy można byłoby potraktować jako dobry start w szkutnictwo i przygode z modelarstwem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 miałem bardzo długą przerwę w modelarstwie i nie chciał bym od razu wydawać na model nie wiadomo ile tym bardziej że jestem w trakcie uzupełniania warsztatu narzędziowego i malarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 To może faktycznie pokusić się na coś z Academy, żeby nie być zle zrozumanym i nie ujmując nic Twoim umiejętnościom Może po dłuższej przerwie wzbogacić okręcik w lufy głównej artylerji i relingi a reszte sobie na początek darować.Piszesz, że przed Tobą troszke wydadków związanych z uzupełnieniem warsztatu więc masz na co wydać złocisze a zakup modelu to dopiero ok. 50% wydatków jakie Ciebie czeka. Tak, czy owak życze powodzenia i dobrego wyboru mam na myśli Graffa i zaczynaj z wrsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 r.kalkowski, Bismarck Academy to przepak Tamki - z tym, że odlany w gorszej jakości. Jeśli chodzi o ceny, to przecież w 1/350 możesz znaleźć coś Tamki do 200-250 PLN. Albo spojrzeć łaskawszym okiem na np. Zvezdę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Zdecydowałem i zamówiłem blachy, lufy i stateczek MUSASHI TAMKI i GRAF SPEE który pierwszy przyjdzie tego zacznę kleić. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 A zamierzasz prowadzić relacje na naszym forum. Na pewno była by mile widziana. tym bardziej że w tej chwili jest budowany tylko jeden Musashi a Grafa Spee w tej skali w ogóle nie ma tak więc było by to mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 .... stateczek MUSASHI TAMKI i GRAF SPEE ......Dzięki za pomoc. Stateczek.....błagam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Myślę że tak, liczę też na waszą pomoc. Szukałem w sieci i jak na dzień dzisiejszy z mizernym efektem. Przydały by się jakieś namiary na cokolwiek żeby od czegoś zacząć. Najwięcej znalazłem do USS MISSOURI ale to ma być dopiero nr.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Jeśli zamierzasz na Academy wprawić się i przypomnieć sobie to i owo to może być. Ale jeśli zamierzasz stworzyć dokładną replikę i w wnikać w szczegóły szczegółów to Academy jest słabą bazą to tego. Będziesz musiał sporo dodać "do siebie". Nie mni8ej można z tego zrobić fajne pływadło Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Zdecydowałem i zamówiłem blachy, lufy i stateczek MUSASHI TAMKI i GRAF SPEE który pierwszy przyjdzie tego zacznę kleić.Dzięki za pomoc. Duże wyzwanie sobie sprawiłeś - i wierz mi, nikt Ci tu go nie pozwoli zrobić "prosto z pudła". Oj chłopie, będziesz cierpiał ... A zamierzasz prowadzić relacje na naszym forum. Na pewno była by mile widziana. tym bardziej że w tej chwili jest budowany tylko jeden Musashi Tylko autor coś się obija... 15 stron tematu, a zdjęć niewiele... ... Stateczek.....błagam..... Popieram: ... Jeśli zamierzasz na Academy wprawić się i przypomnieć sobie to i owo to może być. Ale jeśli zamierzasz stworzyć dokładną replikę i w wnikać w szczegóły szczegółów to Academy jest słabą bazą to tego. Przecież kolega napisał, co zamówił... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Wallace śledzę twoje zmagania z MUSASHI i przeraża mnie wizja odwzorowania pancerza na kadłubie. Na dzień dzisiejszy poświęcam się w całości wyszukiwaniu i zamawianiu elementów foto trawionych. Zastanawiam się czy w Musashi nie wykonać samodzielnie kabla demagnetyzującego z plecionki wędkarskiej lub czegoś podobnego tylko nie wiem jaka powinna być średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Zastanawiam się czy w Musashi nie wykonać samodzielnie kabla demagnetyzującego z plecionki wędkarskiej lub czegoś podobnego tylko nie wiem jaka powinna być średnica. Pewnie można, podobnie jak i wiele innych elementów tylko nakład sił i czasu może być niewspółmierny do efektów. Poza tym, ten kabel ma chyba inną strukturę niż owalna w przekroju żyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Napisałem plecionka a to nie to samo co żyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Tak plecionka to nie to samo co żyłka. Plecionka jest robiona z kilku włókien. Jak sama nazwa mówi jest pleciona. Nie wiem dokładnie jak wygląda kabel demagnetyzujący ale myślę że plecionka nada się. Ale co tu dużo mówić najpierw relacja a potem będziesz się zastanawiał jak z tego wybrnąć. Ma jeszcze jedno pytanie. Grafa Spee zamówiłeś Academy Czy Trumpeter Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Szukałem Trumpka ale nigdzie nie ma, więc zamówiłem Academy na którego czekam. Dziś zakupiłem Tamiya Degaussing Cable Set do musashi niestety nie spełniają moich oczekiwań, będę próbował samodzielnie z plecionki wykonać kabel demagnetyzujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 http://blog.ontheslipway.com/?p=112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Nie wiem dokładnie jak wygląda kabel demagnetyzujący ale myślę że plecionka nada się..A kabel wygląda tak. I na moje oko jest zbyt "kwadratowy" podczas gdy plecionka/żyłka/nitka ma kształt owalny...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Wallace teraz rozumiem zastanawiam się tylko czy na każdym okręcie wyglądał on tak samo. Oczywiści nie chodzi mi tu o sposób czy miejsce mocowania ale na temat przekroju pewnie można by polemizować. Tylko że w tej skali to i tak nie ma znaczenia bo go widać jak kawałek jakiegoś kabla a nie specjalny kabel demagnetyzujący. No cóż nie ma co gdybać tylko czekać na in box i warsztat któregoś z dwóch okrętów. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Troszkę poszperałem w sieci i niestety co do przekroju to się myliłem, kabel jest w obudowie i w przekroju przypomina prostokąt ( czworokąt ). Tylko nadal ten co zakupiłem z blaszek nie ma zachowanego wyglądu 3D tylko jest kawałkiem płaskiej blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Pewnie można, podobnie jak i wiele innych elementów tylko nakład sił i czasu może być niewspółmierny do efektów. Poza tym, ten kabel ma chyba inną strukturę niż owalna w przekroju żyłka. Troszkę poszperałem w sieci i niestety co do przekroju to się myliłem, kabel jest w obudowie i w przekroju przypomina prostokąt ( czworokąt ). no właśnie o to mi chodziło a może jakiś cieniutki profil evergreen o przekroju kwadratowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 W sobotę posiedzę nad kabelkiem i postaram się coś wrzucić na forum jakiś mały fotoreportaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Wallace teraz rozumiem zastanawiam się tylko czy na każdym okręcie wyglądał on tak samo. Oczywiści nie chodzi mi tu o sposób czy miejsce mocowania ale na temat przekroju pewnie można by polemizować. To po-polemizujmy. Moim zdaniem 1/350 jest na tyle dużą skalą, że widać różnicę pomiędzy owalem a "kwadratem" (jeśli chodzi o przekrój kabla).... Troszkę poszperałem w sieci i niestety co do przekroju to się myliłem, kabel jest w obudowie i w przekroju przypomina prostokąt ( czworokąt ). Tylko nadal ten co zakupiłem z blaszek nie ma zachowanego wyglądu 3D tylko jest kawałkiem płaskiej blaszki. Przecież pisałem, że kwadratowy A co do kabla - powinien być płaski. Gdyby był takim pręcikiem kwadratowym, to w rzeczywistości miałby średnicę z metra ... W sobotę posiedzę nad kabelkiem i postaram się coś wrzucić na forum jakiś mały fotoreportaż. Czekamy zatem na warsztat (w odpowiednim dziale) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi