kubaoka Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Witam czy do washa mogę użyć emulsji do ścian rozpuszczonej wodą wy będzie trwała?a przy okazji jakie firmy produkują farby akrylowe nie olejne ale akrylowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Pytania ciekawe Z tą emulsją żeś przywalił Do łosza użyj olejnych farb dla plastyków najlepiej Talens ok 8-10zł za tubkę rozcieńcz w benzynie do zapalniczek ub white spirit ok 10-15% farby reszta benzyna /http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=6669 Co do acryli to chyba wszyscy producenci mają takie w ofercie Gunze ,Tamiya,Humbrol,MM,Vallejo ,Pactra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Warto również dodać do mikstury kropelkę płynu do mycia naczyń (najlepiej zielonego). To wspomaga osiadanie washa w zagłębieniach i zapobiega jego wymywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaoka Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 problem w tym że maluje olejami bo humbrola bo innych u mnie w mieście nie ma (1 sklep modelarski) i potrzebuje zrobić washa akrylowego na wodzie czy czym co się nie będzie żarło z olejakami:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Cześć, możesz posłużyć się także gotowymi washami (polecam te firmy MiG'a). Jeśli chodzi o farbki to nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić je w sklepie internetowym skoro w Twoim mieście nie są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Możesz zrobić washa olejnego na farby olejne, tylko musisz wcześniej zabezpieczyć model sidoluxem. Poczytaj w dziale Tajniki modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Kup taki sidolux w każdym sklepie z chemią ,połóż go pędzlem /ze 2 warstwy/jeśli nie masz aero i jak wyschnie najlepiej na drugi dzień spokojnie możesz olejny łosz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 hmm ja się podłącze troszkę do tematu. Mam Sidolux ale wersje do PVC, Linoleum. Jest jakaś różnica przy użyciu w pracach modelarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Sprawdź sam. Weź kawałek ramki i zanurz ją w swoim sido. Po kilku minutach, jak wyschnie, zobacz czy się świeci, czy nie. I napisz, co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 W sumie to już bawiłem się z sidoluxem i kalkomanią troszkę ale przeprowadzę doświadczenie jakie zaproponowałeś. Pomalowałem kawałek ramki do połowy, na zdjęciu już widać która to połowa (ta świecąca) . Następnie przeszukałem szafki w domu i niestety wersji do drewna nie mam . Nie chciałbym tworzyć wielkich zapasów sidoluxu, wiec czy każdy rodzaj (sidoluxu) daje taki sam efekt? Może ktoś pracował na różnych rodzajach i zauważył jakieś różnice w kryciu, błyszczeniu itd. Dodam może dlaczego się pytam. W różnych poradnikach jest o korzystaniu z sidoluxu itd. W sklepie na półce stoi chyba z 5 różnych, ja logicznie myśląc przynajmniej dla mnie plastik=tworzywo sztuczne=pvc,linoleum. Teraz widzę foto sido do drewna i tak się zastanawiam a może to jakaś różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaoka Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 a co zrobić by efekt końcowy po sido był matowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 a co zrobić by efekt końcowy po sido był matowy?? Po wszystkich zabiegach mat bezbarwny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 hmm ja się podłącze troszkę do tematu. Mam Sidolux ale wersje do PVC, Linoleum. Jest jakaś różnica przy użyciu w pracach modelarskich? Z powodzeniem używam Sido PCV-Linoleum. Jak kładę pędzlem , to jedna warstwa bez rozcieńczania, jak aero to dwie warstwy roztworu w stosunku : 1 część wody na 3 części sido (czyli roztwór 75%). Polecam tą drugą metodę, ale jak się nie korzysta z Aero to pędzlem też można je ładnie położyć. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi