1AIR1 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Witam Kilka zdjęć z "ekshumacji" jednego z trzech strąconych PZL 37B pod Radzyminem Ekipa w dyskusji przed ...odkryciem miejsca upadku PZL 37B Łoś. Element z widoczną sygnaturą Zakładów PZL. Jeden z elementów w kolorze ...pięknego polskiego khaki. Kolejny element z pięknie zachowanymi sygnaturami.Chyba nie będzie żadnych trudności z identyfikacją samolotu... I na koniec...nasza z 1939 roku. Saperzy ją zabrali.Jak widać jest bez lotek. REASUMUJĄC: Kolorystyka PZL 37B Łoś wygląda nastepująco: 1.Kabina i wnętrze - elementy wydobyte posiadały budowę z blachy aluminiowej pokrytej ...srebrzanką. Prawdopodobnie (ta sama wytwórnia-PZL) PZL P-23B Karaś, także był w środku malowany srebrzanką. Pada więc mit o malowaniu granatowo-niebieskim wnętrza kabiny tak jak podaje firma MIRAGE. 2.Powierzchnie górne - polski khaki. 3.Powierzchnie dolne - tak jak to sądzono dotychczas - polskie blue-czyli polish blue. I na koniec. Wszyscy byli przekonani że ten samolot eksplodował przy zderzeniu z ziemią. Jak widać byli w błędzie. Pod warstwą samolotu znaleziono promieniście rozłożone miny...polskie z 1939 roku które rozbrajali saperzy. Wygląda to tak jakby ktoś chciał go wysadzić ale nie zdąrzył. Prawdopodobnie jak przyziemił był w 1/2 w całości i nie zdołano go na czas zniszczyć... Więcej będzie w "Było nie minęło" w dniu 15 Października o godzinie 15.00 na kanale TVP INFO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Muszę koniecznie obejrzeć! (z resztą prawie zawsze oglądam) Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Bardzo fajny odcinek ;) ciekawi mnie czy ekipa przeszukała miejsce bardzo dokładnie wydobywając wszystko co do najmniejszego kawałeczka czy też tylko to co było pokazane w odcinku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Gdzie mogę zobaczyć ten odcinek ? Ktoś poradzi ? Dobra już mam, znalazłem takie video co śmiga po za Polską: http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/15102011-1500/5369120 No szkoda, że tylko tyle wydobyto...chyba, że jest plan dalszych poszukiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Też oglądałem?Bombki nie pokazano - znaczy się okrojono relację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulepiok Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Mimo że z wyboru marynista, podziwiam i doceniam odkrycie bo w wolnych chwilach ryję sobie mini wystawkę "Samoloty polskiego września". Może kiedyś się pochwalę (jak kiedyś skończę:-) ). Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 na pewno materiał przyda się do prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi