mac eyka Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Wpadł w moje łapska lekko rozpoczęty model wczesnego Abramska z firmy Matchbox w skali 1/72. Model jest dość prosty, bez wielkiej ilości wodotrysków i różnych takich. Jednym z poważniejszych błędów tego zestawu są koła nośne wykonane jako walce. W rzeczywistości każdy zespół jezdny składał się z dwóch kół pomiędzy którymi wchodziły elementy prowadzące gąsienicę. Ale jako że jest to zestaw darowany nie ma co narzekać. Na pierwszy ogień poszedł właśnie układ jezdny pojazdu. Gąsienice składają się z 4 pasków na stronę które należy wygiąć na kołach. Nieco nie pasują do siebie, ale nic to. Większa część podwozia będzie i tak zakryta przez boczne fartuchy. Całość pomalowałem na zieleń emaliami Humbrola. Gąski pokryłem czernią aby później metodą suchego pędzla wyciągnąć nakładki tłumiące. Krawędź gąsienic przeciągnąłem srebrną kredką metaliczną. Wieżę, a dokładnie armatę wzbogaciłem o pierścień na końcu lufy i, jak sądzę, element do podnoszenia. Następnie spasowałem wannę i wieżę aby wykonać kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Skleiłem wannę z górną częścią kadłuba. Okazało się, że powstała dość nieciekawa szpara oraz drobne przesunięcie krawędzi. Trzeba będzie coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Sporo szpachlówki poszło na tą szparę z przodu kadłuba. I zasypałem się wręcz pyłem podczas szlifowania papierem ściernym. Ale jakoś udało dobrnąć do pozytywnego zakończenia walki z materią. Dodatkowo zamontowałem osłony gąsienic, jak przystało na wczesny wariant Abramsa pełne z tyłu i detale takie jak wyrzutnie granatów dymnych czy reflektory. No cóż właściwy montaż modelu już jest zakończony. Pozostały tylko kmy. Więc czas przystąpić do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 Jako, że buduje najwcześniejszą wersję M1 malowanie wykonam na podstawie zdjęć tych pojazdów z manewrów z pierwszej połowy lat 80 tych. Model w całości pokryłem już podstawowym, zielonym kolorem. Z przodu wierzy dodałem białe prostokąty i kalkomanię z numerem. Następny zaplanowany krok to pokrycie pojazdu bezbarwnym lakierem błyszczącym w celu wyrównania odcieni oraz przygotowania powierzchni pod pierwszą płukankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Sugerowałbym zrobić lekkie cieniowanie rozjaśnionymi kolorami aby urozmaicić trochę ten jednobarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi