maszynista93 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Witam Dziś kolejne porównanie,tym razem T-55 zdjęcia nie są najwyższych lotów ze względu na porę ale myślę że różnice widać. na początek krótko co w pudełkach: TAMIYA 35257, średnia cena 155zł ramka A występuje dwa razy TRUMPETER 00342, średnia cena 50zł TRUMPETER 040, średnia cena 55zł mimo iż jest to model niby to T-54A zawartość pudełka nie różni się niczym od zestawu 00342 poza jedną ramką model T-54 posiada koła starszego typu z początków produkcji tego czołgu zapożyczone od T-34 Modele różnią się też arkuszem kalkomanii ale to raczej mało istotne W zestawie tym znajdziemy też dodatkową lufę, również starszego typu (bez przedmuchiwacza) A teraz kilka podstawowych różnic: GĄSIENICA: Obaj producenci proponują nam gąski z gumowego tworzywa, które lubią się skręcać. W przypadku TAMKI są one zazwyczaj złożone na pół podczas pakowania w fabryce i nie są jakoś tragicznie pokrzywione, tworzywo jest w miarę miękkie i daje się ułożyć na kołach. Mają niemal poprawny wzór, a dobrze pomalowane ładnie się prezentują. Natomiast do Trumpka ma się to nijak. Gąsienice trumpetera są niestety niechlujnie pakowane, a w efekcie bardzo poskręcane po rozpakowaniu. Ponadto wykonane są z dość twardego tworzywa, które trudno naprostować i ułożyć na kołach. Ich wzór pozostawia wiele do życzenia, nawet doskonale pomalowane nie będą dobrze wyglądały gdyż są przykrutkie i trudno położyć je na kołach (zazwyczaj są napięte do granic ponad nimi) Jeśli jednak ktoś myśli o zakupie FRIUELI to ten punkt go nie dotyczy. WIEŻA: To co od razu rzuca się w oczy to to iż TAMIYA ma nieco bardziej zaokrągloną podstawę wieży, TRUMPETER natomiast wpada bardziej w trójkąt. Poza tym TRUMPETER popełnił też błąd na tyle wieży, TAMIYA wykonała to miejsce poprawnie dając jedną krzywiznę obejmującą oba włazy, TRUMPEK natomiast wykonał coś na kształt tego w co uderza zielony ludzik Ale to nie jedyna błąd, dach wieży TRUMPETERA w przeciwieństwie do TAMIY jest zbyt płaski. Jak widać na wieży TRUMPKA jest tez już odlana podstawa włazu dowódcy. KADŁUB: Same kadłuby nie różnią się zbytnio od siebie. Kadłub TAMKI odlany jest w całości z błotnikami, w przypadku TRUMPETERA musimy je sobie dokleić ale to raczej zaleta bo często najpierw je odcinamy i przerabiamy TRUMPEK proponuje nam również nieco inną płytę silnikową KOŁA: Tak jak na załączonym obrazku, czyli cenne, złe, dobre. Tu niema co pisać to trzeba zobaczyć KALKOMANIA: Na konie rzut oka na kalki jakie proponują nam TAMKA i TRUMPEK do swoich pojazdów.Kalki TRUMPETERA są grube i strasznie się świecą. Ogólnie wygrywa TAMIYA ale nie trudno obliczyć że za jej cenę można mieć aż trzy TRUMPETERY, które po poprawieniu kilku błędów też stają się ładnymi modelikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Maszynista wielkie dzięki za porównanie i komentarz Koła dyskwalifikują Trampka /55/ nie za bardzo widzę ich przeróbkę ,natomiast wieża ,jeśli chodzi o tył to Tamka też dała dupy /wersja polska nie wiem jak inne/ strop u Trumpka w cale nie odbiega od oryginału i nie jest gorszy od Tamiyi . A kadłub jak napisałeś Trampkowy nie wiele się różni od Tamki I teraz mam dylemat którego kupić Chcę zrobić wersję polską ,blaszki Edka są różne dla Tamki i Trampka ale Aber ma wspólne Która firma Eduard czy Aber robi polską płytę nad silnikową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Hola, hola, warto chyba wejść w szczegóły. Porównanie modeli zwykle robi się chyba względem jakiś planów a nie na oko. Poproszę o wysokości kadłubów modeli. Różnica jest spora. To samo dotyczy odwzorowania spodu wanny. Skif się obrazi, że nie został poddany ocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Jarku wywołując to porównanie liczyłem na Twój udział Przekaż swoje uwagi co do tych trzech modeli "55" Skif,Trumpeter i Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Ok. Ale nie wszystko od razu w jednym poscie bo to temat rzeka. Razem z kolegą Jo od pewnego czasu zbieramy siły do warsztatów KLONA i WZT-1, a że to wszystko jedna rodzina ... Na początek przegląd dodatków: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/subject/t55.htm Na rynku dostępne mamy w zasadzie trzy modele. Tamiya, Skif i klony ESCI (Trumpeter i Italeri). Jeśli sie mylę proszę o poprawę. Niezłe plany T-55 były zamieszczone w MHobby i na nich można się wzorować. Jak już coś pomierzę to dam znać. Kawał dobrej roboty z porównywaniem jest tu (bez Tamki): http://www5b.biglobe.ne.jp/~TANK-GUY/KIT-REVIEW06.html Pierwsze porównanie, kadłub od spodu i jego długość. Od lewej Tamiya, Skif i Trumpeter: Szerokość wanny (1:35): M-Hobby - 56,5 mm (to są plany) Tamiya - 57 mm, Skif - 56 mm, Trumpeter - 54 mm. Szerokość kadłuba (z błotnikami)(1:35): M-Hobby - 93 mm Tamiya - 93 mm, Skif - 92 mm, Trumpeter - 95 mm. Wysokość wanny (1:35): M-Hobby - 28,5 mm Tamiya - 28 mm, Skif - 27 mm, Trumpeter - 32 mm. Długość wanny (1:35): M-Hobby - 172 mm Tamiya - 169 mm, Skif - 168 mm, Trumpeter - 178 mm. Edytowane 13 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Jarku w takim razie który k-b jest dobry,leży w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Porównanie modeli zwykle robi się chyba względem jakiś planów a nie na oko...Skif się obrazi, że nie został poddany ocenie. Hola hola...Ale to temat T-54/55 TAMIYA vs. TRUMPETER a nie T-54/55 TAMIYA vs. TRUMPETER vs.Plany modelarskie nie jest też T-54/55 TAMIYA vs. TRUMPETER vs. SKIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 OK - Skif usuwam. Ale wniosek końcowy nie jest słuszny! (...) Ogólnie wygrywa TAMIYA ale nie trudno obliczyć że za jej cenę można mieć aż trzy TRUMPETERY, które po poprawieniu kilku błędów też stają się ładnymi modelikami. (...) Skracanie i obniżanie kadłuba Trumpetera to drobne poprawki? Naprawdę nie widzisz różnic w odwzorowaniu wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 No więc tak żeby była jasność, nie jest to profesionalne porównanie modeli z planami a jedynie poglądowy rzut oka na podstawowe różnice ( nie koniecznie błędy). Zapewniam Cię Jarekk że i TAMIYA w porównaniu z planami oryginału nie jest rewelacyjna. SKIFA nie brałem pod uwagę bo raz że nie mam go w magazynie a dwa że jest w podobnej cenie co TRUMPETER (ok.45-50zł) a jakością... poza skalą dopuszczalności. Co do wanny TRUMPKA masz rację, uważam jednak że i to da się poprawić (bo przecież nie takie cięcia się robiło). Domyślam się że lubisz modele gotowe do poskładania, fakt robi się je szybko i przyjemnie, ja natomiast wolę (czasem) pobawić się dłużej z tańszym zestawem i mieć ich więcej. Fajnie że dałeś linki do innych stron na ten tema (o czym ja zapomniałem) Jeśli chodzi o robienie polskiej wersji T-55 to oba zestawy dają się przerobić, w przypadku TRUMKA wymaga to więcej czasu i cierpliwości ale... z takimi dodatkami jakie planuje Robert Ostrowski oba będą wyglądały fajnie, jedynym mankamentem mogą być koła a reszta zależy od modelarza. Ja tym razem na polaka przeznaczyłem TAMIYE ale nie z braku umiejętności czy chęci do TRUMPKA lecz czasu Zdaję sobie sprawę że to co zaprezentowałem na początku nie wszystkich zadowala i nie wszystko pokazuje - dodajcie więc swoje spostrzeżeni aby rozbudować wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Domyślam się że lubisz modele gotowe do poskładania, fakt robi się je szybko i przyjemnie, ja natomiast wolę (czasem) pobawić się dłużej z tańszym zestawem i mieć ich więcej. Twoje domysły są totalnie błędne. Polecam moją zakładkę "Szukaj". Co do modeli, to polecasz ze względu na cenę Trumpka - bo wymaga drobnych poprawek - OK. Dalej piszesz, że nie straszne Ci cięcie w obu osiach kadłuba. O skosach kadłuba nie wspomnę. To w końcu jak jest? Polecasz innym (mniej doświadczonym) Trumpka, czy nie boisz się zmierzyć z Trumpkiem. To duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Jarku nie usuwaj Skifa ,niech by to było porównanie tych trzech modeli i każdy kto przeczyta ten wątek wybierze dla siebie odpowiedni. wstaw proszę z powrotem dane dot.Skifa i kontynuuj porównanie z planami . Maszynista znając Jarka to raczej nie buduje modeli typu "klocki lego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Już uzupełniłem. Nie chcę być jednak intruzem w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Chłopaki jak już tak porównujecie, wytykacie błędy i mówicie gdzie trzeba poprawiać to może tak z rozpędu pojedziecie jeszcze po modelach T-54/55 w skali 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki Jarku .nie jesteś intruzem :-) a jeśli autor uzna inaczej to zawsze możesz założyć swój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 No i znów wyszło jak wyszło.Poprosiłem maszynistę o to porównanie ( tych dwóch modeli) zrobił je a,ze pomyśleliśmy też o innych dał na forum.Teraz myślę,że to był jednak błąd bo jedni są zadowoleni inni nie a zawsze i tak obrywa się autorowi Może nie warto się wychylać Tak czy inaczej maszynista dzięki-reszta na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Atlon spokojnie ja tu nie widzę żeby komus się nie podobało Jarek mówił tylko o planach i dobrze by było żeby tutaj porównał te trzy modele,jedno drugiemu nie przeszkadza. Dobrze że zrobiliscie to porównanie o które sam prosilem:-) i nie ma tu powodu do kłótni i obrażanie się na siebie to nie to forum;-) panowie kontynuujmy ten wątek ,mi na ty bardzo zależy zresztą nie tyko dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Domyślam się że lubisz modele gotowe do poskładania, fakt robi się je szybko i przyjemnie, ja natomiast wolę (czasem) pobawić się dłużej z tańszym zestawem i mieć ich więcej. Twoje domysły są totalnie błędne. Polecam moją zakładkę "Szukaj". Nie twierdzę że boisz się przeróbek czy nawet konstrukcji od zera, wiemy przecież że to potrafisz czego doskonałym przykładem jest twój 10TP Co do modeli, to polecasz ze względu na cenę Trumpka - bo wymaga drobnych poprawek - OK. Dalej piszesz, że nie straszne Ci cięcie w obu osiach kadłuba. O skosach kadłuba nie wspomnę. To w końcu jak jest?Polecasz innym (mniej doświadczonym) Trumpka, czy nie boisz się zmierzyć z Trumpkiem. To duża różnica. Uważam że nie należy od razu przekreślać TRUMPETERA tylko dla tego że TAMIYA jest lepsza czy raczej "prostsza" w modelowaniu Osobiście nie dramatyzował bym z tymi wymiarami bo dla początkujących są one mało ważne, doświadczeni powinni dać sobie z tym radę Niemniej jednak nie zawsze jest czas czy chęci (umiejętności) na przeróbki ,wtedy sięgamy po TAMIYĘ PS:..i luźniej troszkę, nikt tu nie jest intruzem - od tego jest forum by każdy mógł się wypowiedzieć Jarekk jeśli możesz to daj porównanie z tymi planami, sam chętnie zerknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi