Eskimos Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Koledzy, Nie wiem dokładnie gdzie tę wątek wstawić to spróbuje wpierw tutaj. Jestem ciekaw co Polscy modelarze uważają na temat podkreślania linii na samolotach w małej skali? Buduje F-15 w 1/72 I chce żeby wyglądał czysty. W calkiem czystym malowaniu, beż żadnego podkreślenia, wydaje mi się model nie ciekawy. Szara cegiełka. Ale kiedy zrobiłem \\\"wash\\\" w ciemnoszarym kolorze, to model wyglądał jak z filmu rysunkowego. Ściągnąłem farbę i drugim razem zrobiłem próbkę, gdzie stworzyłem wash z ciemnej pasteli. Tym razem model wyszedł za bardzo upaćkany. Farba znów zeszłą. Pomalowałem po raz trzeci, ale się boje ruszyć bo nic się nie udaje. Poproszę o pomoc . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Najpierw linie podziału blach na czarno, następnie malujemy model na konkretny kolor (te czarne linie jako pierwsza warstwa farby)... nie stosowałem ale tak słyszałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Poszukaj po warsztatach modelu, w którym wyszło to tak, jak Ci się podoba i zrób tak samo jak jego autor. W tym modelu stosowałem wash z czerni kostnej i preshading, a wyszedł czysty. http://adamgudynowski.heliohost.org/hobby.php?content=flanker-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskimos Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Szukałem, i próbowałem zrobić tak samo, ale nie wygląda tak samo. Dlatego się pytam. Coś robie źle, ale nie wiem co. Jak zrobię wash 1/72 i później jego zacieram z powierzchni to farba olejna nie zostaje w liniach podziałowych. Malowania czarnych lini, cały ten preshade, to nie robię w 1/72, bo nie podoba mnie się ten efekt. W 1/48 może być, ale w mniejszej skali coś to nie tak. Te same sposoby w 1/48, 1/32 lub 1/35 działają dla mnie jak ulał, ale jak robię coś mniejsze, to pffft! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Daj farbie wyschnąć. Nie wycieraj z rozcieńczalnikiem tylko na sucho. Ja do washa nie rozcieńczam farby w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Ja zapuszczam wash bezposrednio w linie, bez rozprowadzania, wygląda to tak: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=29785 Czasem stosuję ołówek, np tu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=25457. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskimos Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Banny, efekt z ołówkiem wygląda całkiem fanjnie. Zobaczmy jak mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Czekam na efekt! Jeśli nie doczytałeś to w tym wątku o BF 109 dokładnie opisałem tę metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 ja też miałem z tym problem dokładnie taki saqm jak Ty że przy wycieraniu schodził mi razem z tym co miało być między blachami,, a udało mi się opanować to tak: model pomalowany pokryłem dwiema warstwami sidoluxu , (cienkie warstwy tak że cały model to była kwestia delikadnego zanużenia końcówki pędzla z 3 razy,(pędzel duży ale miękki nr 6) następnie jak wysechł zapuscilem linie podziału blach bardzo rozrzedzoną white spirytem farbą olejna van gogh to o tyle jest dobre że po nałożeniu np na skrzydła w myśliwcu od spodu w zasadzie tam gdzie się nałożyło na początku można już zmywać (whit spiryt szybko paruje a że pigmentu jest mało to raz dwa schnie) , a zmywalem wacikami do uszu nasaczonymi lekko white spirytem ( na jeden zużyłem ich około 30-40 takich dwustronnych . ale efekt był fajny a próbowałem i ołówkiem i specjalną płukanką valejlo do wascha a tylko ta metoda mi sie sprawdzila na tyle że teraz sie pochwalę http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=29426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi