AdrianW Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam Mam taki mały problem z farbą lub techniką. Maluje model aerografem farbką humbrola(mat),oczywiście rozcieńczoną. Farba kryje bardzo ładnie,ale po wyschnięciu jej powierzchnia jest szorstka i miejscami wydaje się,jakby pod farba był ziarnisty pył. Mogło to być spowodowane zbyt dużym "rozpryskiem "aero,ale żeby było śmieszniej podczas prób malowania na gazecie tą samą farbą tego efektu nie ma ! czy ktoś przerabiał taki temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 A czym rozcieńczałeś farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Rozpuszczalnikiem uniwersalnym,ale to nie ma znaczenia w tym przypadku bo zawsze odkąd pamiętam taki używałem i było dobrze...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Może być zbyt duża odległość aerografu od malowanego detalu, albo zbyt duże ciśnienie powietrza. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Mi się nie udało przez pół roku całkiem pozbyć tego piasku. Jest lepiej, ale nie do końca tak jakbym chciał. Może z akrylami ten problem nie występuje? Obecnie maluję błyszczącymi jak się tylko da, a jak nie to dolewam błyszczącego lakieru do mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Też mam ten problem z humbrolami. Wynika to z tego iż humbrole mają dosyć gruby pigment, który właśnie przy malowaniu aero pojawia się na modelu w formie, jak to określiłeś piasku. Trochę ostatnio z nimi eksperymentowałem i pomimo wielu prób nie udało mi się tego zlikwidować całkowicie. Spróbuj po malowaniu delikatnie przeszlifować papierem wodnym 2000 i wypolerować farbę np filcem. To może pomóc w pewnym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi