duszek Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Czy mam rozumieć że mam gotową miksture rozlać po całej powierzchni np. skrzydła? I co dalej czy w miejscach pomiędzy liniami podziału mam wycierać szmatką? Bo ja do tej pory myślałem że należy wpuszczać/malować linie podziału a miejsca pomiedzy nimi zostawić czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Właśnie dlatego pisałem, że trudno to wytłumaczyć. Musisz sam załapać. Fajnie to wyjaśnił Reggy na tym forum - nie wiem czy czytałeś. Ogólnie chodzi o to, żeby wash miał taką konsystencję, że jak przyłożysz do niego czubek pędzelka to w niego wsiąknie a potem jak ten sam nasiąknięty czubek przyłożysz do np. linii podziału to wypełni ją i rozpłynie się po całej lub prawie całej jej długości a powierzchnia poza linią będzie prawie czysta. Jak popatrzyłem na zdjęcia, które zrobiłeś po wytarciu na gotowo to myślę, że tak jest ok tylko spróbuj jeszcze raz ale tym razem bardziej rozrzedź farbę. Lepiej, żeby była za rzadka i położyć dwie - trzy warstwy niż jedną za gęstą. Zupełnie jak z malowaniem aerografem. EDIT: Możesz też nałożyć na całą powierzchnię tylko mieszanka musi być wtedy gęstsza. Dużo przy tym wycierania i do drobnych elementów się to raczej nie nadaje. Tylko nie wiem czy to się wtedy nie powinno nazywać filtr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 A teraz? A teraz wytarłeś łosz z linii za mocno nasączony patyczek ,rozcienczalnikiem ?chyba że wycierałeś czymś innym,czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Takie duże mazy to lepiej zetrzeć ręcznikiem papierowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Wiecie poddaje się narazie z tym łosiem. Samoloty będę kleił w standarcie a nie w klasie waloryzowane. Jak będe sklejał pancerke to ponownie spróbuje łosia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Nie poddawaj się. Nikt Cię nie goni - masz mnóstwo czasu. Nikomu od razu nie wychodzi tak jakby chciał. Modelarstwo to sztuka cierpliwości - to tylko kawałek plastiku. Szkoda zacząć kolejny model i znowu na nim eksperymentować. Potraktuj tego P-47 jako poligon doświadczalny. Zeszlifuj farbę na gładko, pomaluj jeszcze raz rzadszą farbą, jak znowu wyjdzie kasza to lekko przeszlifuj papierem 1200-1500 na mokro. Połóż Sidolux (może być z pędzla) cienką warstwą. Po wyschnięciu znowu przetrzyj na mokro tym samym papierem i na to jeszcze raz cienko Sido (możesz trochę rozcieńczyć wodą). Zobaczysz, że będzie gładziutki. Jak dobrze wyschnie weź White Spirit (albo jakiś inny rozcieńczalnik jakiego używasz), zabarw go odrobiną farbki (tylko dobrze rozmieszaj, żeby grudek nie było) i do dzieła. Lepiej najpierw zrobić rzadszy łosz - jak będzie za słaby to po wyschnięciu drugi raz sobie go położysz. Nie poddawaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Zobaczymy może wróce do tego p-47. Narazie chce w standardzie zrobić mi-28 i na tym się teraz koncentruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Narazie chce w standardzie zrobić mi-28 i na tym się teraz koncentruje. Na poczatek nie za powazny model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Nie jestem początkujący w budowie modeli. Jestem za to kompletnie zielony w washach i w ogóle w waloryzacji. Do tej pory kleiłem w standardzie. W tym mi-28 nie będę nic waloryzował tylko zbuduje go z instrukcji czyli w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Zestaw Zvezdy? Da się zniego zrobić poprawny model, ale spacer to to nie będzie. Będziesz robił wątek warsztatowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Co do wach'a to mozesz jeszcze sprobowac z plakatowka rozcienczona w wodzie z plynem do zmywania naczyn. Zaleta jeat taka ze schnie to bardzo szybko i mozna poexperymentowas a jak cos sie nie uda to efekty sa 100% usuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 Zestaw Zvezdy to jest. Nie będe robił relacji w warsztacie tylko pokaże gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi