Skocz do zawartości

Zimowa scenka T-34

mateusz kumorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Dużo osób mnie już tu zna ale się przectawie .Mam 14 lat i chciałbym zaprezentować kolejną dioramke ale pierwszą z typu zimowych... Zdjęcia robione komórką ponieważ siostra zabrania mi brać aparatu fotograficznego idt. Lecz starałem się zrobić jak w najlepszej jakości. Model to T-34 z Zvezdy i pare swoich obróbek. Podstawka wykonana z naczęściej używanych materiałów typu ziemia+wikol i soda oczyszczona.

Życze miłego oglądania!

Pozdrawiam mateusz

7874985a71462ae2med.jpg

fde236965e24403fmed.jpg

b1c9502df942ab22med.jpg

fa7784818dabbdd1med.jpg

9b42b18a880ab7eamed.jpg

cffda770299d1026med.jpg

8f3a177885fcc2ddmed.jpg

e9dacf41e9be4dadmed.jpg

b24a13d99d1f52a6med.jpg

ad9b6f99c402b2a2med.jpg

Dioramka przyjemna, ale podstawka wg. mnie trochę wydaje się być za mała dla tego modelu. Czołg jak dla mnie za bardzo zaśnieżony. Mogłeś troszkę jakiejś roślinności dać np. na tym pagórku bo tak trochę łyso-pusto się zdaje to wyglądać. Ogólnie nie jest źle.

Dzięki za uwagi , i nadszedł czas na wytłumaczenie się z tych postępów .Chciałem by śnieg ledwo spad ,czyli był świeży natomias jeżeli chodzi o pojazd jest on bardziej zlodowaciały i zamarznięty najlepiej wygląda 3 fotografia .Ale i tak niewygląda to tak jak powinno...Jeżeli chodzi o roślinność to jest trawa na pagórku,ale przysypana śniegiem ... Podsumowując macie racje lecz nie dokąca co wynika z nienajlepszej jakości zdjęć .

pzdr.mateusz

Hmmm. Pojazd, jak na tak młodego człowieka bardzo udany.

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale muszę się wtrącić; dlaczego niby ktoś kto jest młodszy ma być traktowany, że tak się wyrażę "łagodniej"? Wydaje mi się, że to doświadczenie świadczy o sposobie

oceny modelu, a nie wiek.. Denerwuje mnie dzisiejsza jakże popularna nagonka na młodzież, wyśmiewanie

jej, traktowanie z pogardą/dystansem, szufladkowanie.. Bo jeśli mówimy pozwolicie, że zacytuję: "jak na swój wiek" to brzmi to jakby słabe umiejętności i głupota wśród młodych były oczywiste..

Sorry, ale to jest żenujące.. Sam mam 13 lat i wiem co znaczy być tak traktowanym..

Hmmm. Pojazd, jak na tak młodego człowieka bardzo udany.

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale muszę się wtrącić; dlaczego niby ktoś kto jest młodszy ma być traktowany, że tak się wyrażę "łagodniej"? Wydaje mi się, że to doświadczenie świadczy o sposobie

oceny modelu, a nie wiek.. Denerwuje mnie dzisiejsza jakże popularna nagonka na młodzież, wyśmiewanie

jej, traktowanie z pogardą/dystansem, szufladkowanie.. Bo jeśli mówimy pozwolicie, że zacytuję: "jak na swój wiek" to brzmi to jakby słabe umiejętności i głupota wśród młodych były oczywiste..

Sorry, ale to jest żenujące.. Sam mam 13 lat i wiem co znaczy być tak traktowanym..

Dodam też coś od siebie .Nie chce tzw. taryfy ulgowej ponieważ od 1-szej komuni św.bawie sie w modelarstwo ,więc to dużo czasu ,aby nabyć umiejętności.Jakbym dał posklejać tacie ,to nawet po roku niebędzie sklejać tak jak ja, choć ma 47 lat .Więc to nie chodzi bardziej o wiek tylko ilość czasu spędzonego przy hobby.Przykład: gram od roku na gitarze i zobaczyłem na youtube filmik jak 10latek wymiata 100 razy więcej lepiej oddemnie...

pzdr.Mateusz

Młodzież się burzy? I dobrze. Myślę panowie że kapral miał na myśli czas spędzony na przygodzie z modelarstwem a nie rzeczywisty wiek. Bywam na różnych zawodach modelarskich i choć mam 47 lat a modelarstwo wciągnęło mnie w wieku 9 lat wciąż natykam się na modele wykonane perfekcyjnie przez juniorów . Stąd coraz więcej organizatorów obniża wiek juniorów z 18 na 16 lat. świadczy to tylko o waszych możliwościach. Tak będzie np. w kwietniu na Paprykarzu w Szczecinie.Pozdrawiam.

italeri, a gdzie w mojej wypowiedzi wyczuwasz "pogardę, dystans i szufladkowanie"?

Proszę wskaż mi ten moment.

Z drugiej strony trudno zakładać, że Ty czy Mateusz zrobiliście tyle modeli co ja czy templess, żeby nie wymieniać innych doświadczonych kolegów. A trzeba pamiętać, że każdy zrobiony model to nowe doświadczenie.

Niektórzy na przykład uważają, że po zrobieniu dwóch czy trzech modeli mogą się szarpnąć na zrobienie dioramy.

Czemu nie, mogą, ale .

Model na dioramie musi być tak samo perfekcyjny jak solo. Do tego dochodzą figurki, które dłuuuugo dla wielu są trudnym tematem. I rzecz nie mniej ważna, a często lekceważona, czyli koncepcja dioramy.

I tu też się kłania doświadczenie nabyte przez lata sklejania.

Tak więc panowie nie ma się co obrażać, tylko brać się za robotę i zasypywać nas na forum Waszymi pracami.

Powodzenia.

bazylms, na mój gust - winietka mniejsza gabarytowo i niekoniecznie musi zawierać pojazd, może być scenka z samymi figurkami.

Natomiast diorama, to scenka rozbudowana z pojazdem, figurkami i oczywiście otoczeniem.

Młodzież się burzy? I dobrze. Myślę panowie że kapral miał na myśli czas spędzony na przygodzie z modelarstwem a nie rzeczywisty wiek. Bywam na różnych zawodach modelarskich i choć mam 47 lat a modelarstwo wciągnęło mnie w wieku 9 lat
Ja sie nieburze i utrzymuje szacunek dla starszych i prubowałem wyjaśnić Italeri to samo co kolega templess napisał .pzdr