Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jest to mój pierwszy warsztat na tym forum

Trochę o modelu:

Jest to tytułowe Renault Alpine A110 produkcji Bburago w skali 1:16. Trafiło ono w moje ręce parę lat temu, "znalazłem" ją pod choinką. Po złożeniu ozdabiała pokój lecz po paru spadkach z półki straciła koło, szkło głównego reflektora i klamkę. Kalkomanie odchodziły i nie prezentowała się wystarczająco okazale, dlatego tez trafiła do kosza z gratami.

Jak już pisałem w powitalni mam doświadczenie w modelarstwie (rc) i próbuję swoich sił w mniejszej skali ;)

Jakiś miesiąc temu znalazłem smutną, osamotnioną Alpinkę i postanowiłem ją przywrócić do krainy żywych. Niestety wiele części zaginęło min: ele. wnętrza, gaśnica, tylni zderzak, chromowana kratka wlotu.

Dotychczas co zrobiłem przy Renault to:

-pozbyłem się kalkomanii

-zrobiłem ze skuwki długopisu brakujący kierunkowskaz

-gałkę zmiany biegów

-pobrudziłem silnik i inne podzespoły

-zrobiłem zamknięta szybę po stronie pasażera

- i to chyba tyle

A oto co zrobiłem związanego z dioramą:

-garaż (czyt. dwie ściany i podłoga)

-beczkę 200l oleju texaco z pompą

-małą beczkę 50-60l po oleju motul ze śmieciami

-miotła i szufelka

-regał (2 kartony, 4 paski klinowe, filtr powietrza, tracze hamulcowe, wiązka kabli)

-narzędzia (młot, łom, 3 śrubokręty płaskie, piłka do metalu)

-pieniek

-sterta opon

-jakiś tam łańcuch

oczywiście wszystko prócz opon i łańcucha robione "hand made"

W planach mam zrobić:

-więcej narzędzi

-kable rozruchowe

-oświetlenie

-kobyłki

-jakieś naklejki na ścianach

-wieszak na narzędzia

-naścienna apteczka

dość gadania czas na fotki:

p1040556r.th.jpgp1040555.th.jpgp1040554t.th.jpgp1040554t.th.jpgp1040547b.th.jpgp1040545ki.th.jpg

Pozdrawiam ;)

Napisano

Cześć.

Super jest zestawione, kwestia do przemyślenia to wprowadzenie nieco kurzu,plam oleju i może wymiana tego klocka drewnianego na coś bardziej "cywilizowanego" w końcu to warsztat ;)

Może jakiś kabel z włącznikiem światła na ścianie, wiszące szafki - coby ściany puste nie były i odstawało od nich coś więcej aniżeli klucze.

Tak czy siak, jak dotąd podoba się.

A brakujące el. pojazdu dać gdzieś na podłogę - naprawa/wymiana

Napisano

Dzięki

Gościu, coś cywilizowanego będzie. Będzie to kobyłka, ale pieniek zostawię. Fajnie że podałeś jakieś propozycje, narazie wykonam to co wypisałem w pierwszym poście. Potem będę dalej tworzył ;)

bazylms, lakier na bryczce fabryka położyła, ale nie zmienia to faktu, że jest śliczny

Pozdrawiam

Napisano

Rozumiem, że dioramka ma przedstawiać autko w trakcie naprawy. Więc przydałoby się jedną z tarcz hamulcowych trochę "zniszczyć" zależy czy auto już jest przed czy po naprawie. I koniecznie małe brudzenie elementów zawieszenia - każdy mechanik chyba chciałby pracować przy tak sterylnym samochodzie:)

7.jpg

Napisano

Witam,

ma się rozumieć, że auto będzie przybrudzone pełna jego waloryzacja nastąpi po wykończeniu garażu Mam już kilka pomysłów co do przeróbek Alpinki ;P

prace nad dioramką idą powoli ale idą

to co mi się udało stworzyć w ostatnim czasie:

p1040573c.th.jpgp1040574a.th.jpgp1040576e.th.jpg

Oczywiście będę sukcesywnie uzupełniał apteczkę, narazie jest w niej coś przeciwbólowego :P W drodze jest też stojak warsztatowy na belę zielonkawego papieru ;)

Pozdrawiam