PieciaDoriDori Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Witam, jest to mój pierwszy warsztat na tym forum Trochę o modelu: Jest to tytułowe Renault Alpine A110 produkcji Bburago w skali 1:16. Trafiło ono w moje ręce parę lat temu, "znalazłem" ją pod choinką. Po złożeniu ozdabiała pokój lecz po paru spadkach z półki straciła koło, szkło głównego reflektora i klamkę. Kalkomanie odchodziły i nie prezentowała się wystarczająco okazale, dlatego tez trafiła do kosza z gratami. Jak już pisałem w powitalni mam doświadczenie w modelarstwie (rc) i próbuję swoich sił w mniejszej skali ;) Jakiś miesiąc temu znalazłem smutną, osamotnioną Alpinkę i postanowiłem ją przywrócić do krainy żywych. Niestety wiele części zaginęło min: ele. wnętrza, gaśnica, tylni zderzak, chromowana kratka wlotu. Dotychczas co zrobiłem przy Renault to: -pozbyłem się kalkomanii -zrobiłem ze skuwki długopisu brakujący kierunkowskaz -gałkę zmiany biegów -pobrudziłem silnik i inne podzespoły -zrobiłem zamknięta szybę po stronie pasażera - i to chyba tyle A oto co zrobiłem związanego z dioramą: -garaż (czyt. dwie ściany i podłoga) -beczkę 200l oleju texaco z pompą -małą beczkę 50-60l po oleju motul ze śmieciami -miotła i szufelka -regał (2 kartony, 4 paski klinowe, filtr powietrza, tracze hamulcowe, wiązka kabli) -narzędzia (młot, łom, 3 śrubokręty płaskie, piłka do metalu) -pieniek -sterta opon -jakiś tam łańcuch oczywiście wszystko prócz opon i łańcucha robione "hand made" W planach mam zrobić: -więcej narzędzi -kable rozruchowe -oświetlenie -kobyłki -jakieś naklejki na ścianach -wieszak na narzędzia -naścienna apteczka dość gadania czas na fotki: Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Cześć. Super jest zestawione, kwestia do przemyślenia to wprowadzenie nieco kurzu,plam oleju i może wymiana tego klocka drewnianego na coś bardziej "cywilizowanego" w końcu to warsztat ;) Może jakiś kabel z włącznikiem światła na ścianie, wiszące szafki - coby ściany puste nie były i odstawało od nich coś więcej aniżeli klucze. Tak czy siak, jak dotąd podoba się. A brakujące el. pojazdu dać gdzieś na podłogę - naprawa/wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Jk by nie krwędź stołu to bym pomyślał że to zdjęcie oryginału. Lakier na wozie prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieciaDoriDori Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Dzięki Gościu, coś cywilizowanego będzie. Będzie to kobyłka, ale pieniek zostawię. Fajnie że podałeś jakieś propozycje, narazie wykonam to co wypisałem w pierwszym poście. Potem będę dalej tworzył ;) bazylms, lakier na bryczce fabryka położyła, ale nie zmienia to faktu, że jest śliczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieciaDoriDori Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 UP! w wolnej chwili dorobiłem kobyłkę wreszcie coś cywilizowanego xD foto: Pozdrawiam i czekam na dalsze rady i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryniomodelshop Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Ale nawet przy takim układzie ścian też fajnie się prezentuje,kawał dobrej roboty. Moje gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alphard Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Rozumiem, że dioramka ma przedstawiać autko w trakcie naprawy. Więc przydałoby się jedną z tarcz hamulcowych trochę "zniszczyć" zależy czy auto już jest przed czy po naprawie. I koniecznie małe brudzenie elementów zawieszenia - każdy mechanik chyba chciałby pracować przy tak sterylnym samochodzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieciaDoriDori Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 Witam, ma się rozumieć, że auto będzie przybrudzone pełna jego waloryzacja nastąpi po wykończeniu garażu Mam już kilka pomysłów co do przeróbek Alpinki ;P prace nad dioramką idą powoli ale idą to co mi się udało stworzyć w ostatnim czasie: Oczywiście będę sukcesywnie uzupełniał apteczkę, narazie jest w niej coś przeciwbólowego :P W drodze jest też stojak warsztatowy na belę zielonkawego papieru ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi