Skocz do zawartości

German Gun Pak 36 with Crew - Zvezda 3610 1/35 - kilka pytań

arek2202

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jeżeli pisze nie w tym dziale, to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie we właściwe miejsce.

Zakupiłem jakiś czas temu ww model, ale nie moge rozgryźć dwóch tematów. Pierwszy z nich, to elementy, które są w ramkach, ale nie ma ich w opisie. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, co to za magiczne elementy?

e6e31a2bec37da83m.jpg

Drugi temat, to malowanie. Niektóre elementy sa dokładnie oznaczone, jakim kolorem powinno sie je malowac, ale niestety nie znalazłem oznaczenia, jakim kolorem malować głowne elementy całego działa, osłony i osprzętu. Prosze bardziej doświadczonych kolegów o radę, bo nie chciałbym zmaścić czegoś już na początku. Moim skromnym zdaniem, całośc powinna być szara jak np. kolor piasty koła oznaczony jako 1723 medium grey MM, ale to tylko mój domysł ;)

EDIT:

Znalazłem takie coś, więc chyba kwestiamalowania mi się rozjasniła:

"Schematy malowań:

•7,62 cm Pak 36®, front wschodni 1942; jednolite szare malowanie

•7,62 cm Pak 36®, Deutsches Afrika Korps 1942–43; jednolite piaskowe malowanie

•7,62 cm Pak 36®, front wschodni 1943–45; malowanie kamuflażowe, ciemnozielone plamy na ciemnożółtym tle

Niniejsza recenzja jest w przeważającej części identyczna z recenzją zestawu 7,62 cm Pak 36® WWII German Anti-Tank Gun firmy ICM (#35701). Zestawy różnią się tylko ramką z figurkami obsługi działa.

"

POzdrawiam Arek

Umownie jeśli wykonujesz model w malowaniu z okresu do końca 1942r, to wtedy całą armatę malujesz na szary kolor Panzergrau. Natomiast od pierwszej połowy 1943, podstawowym kolorem niemieckiego sprzętu w Europie był piaskowo-żółty Dunkelgelb, na który dopiero w jednostkach nanoszono kamuflaż z plamek, wężyków itp.

PiterATS, właśnie te plamy mnie z poczatku zmyliły, bo przeszukując materiały archiwalne w zasadzie każdy Pak był w innym malowaniu ;) jakby było to zależne od dostępnej farby na danym terenie. Egzemplarze muzealne to już wogóle wszytskie odcienie kolorów ;)

GrzesiekW - nie pasują te elementy do żadnych innych z zesatwu, sa one jakby uzupłenieniem osprzętu dedykowanym jakby do innej wersji tego samego działa. Nic, posklejam je do kupy i zobacze, co z tego wyjdzie.

Niemniej dziekuję za odpowiedźi.