Gość Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 Witam serdecznie!! Mam konkretne pytanko ale nie wiem za bardzo w którym z działów forum je zadać, więc zadam je tutaj. Który z modeli śmigłowca UH-60 BLACKHAWK ( chodzi mi o producenta ) nadaje sie do odtworzenia, śmiagłowca, który brał udział w operacji IRENE w Somalii w 1993 r ? Z góry serdeczne dzięki za podpowiedzi . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 W ogóle to na wstępie powinienem był zapytać, która z wersji śmigłowca BLACKHAWK, brała udział w interwencji ameykańskiej w Somalii 1993? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 160th SOAR w Somalii podczas operacji Restore Hope używał MH-60L. Nie było &*^O(& czegoś takiego jak operacja Irene. Irene było sygnałem do startu dla TF Ranger podczas tamtej akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Wszystko co powinienies wiedziec znajdziesz tutaj: http://aeroscale.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=93311&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 160th SOAR w Somalii podczas operacji Restore Hope używał MH-60L. Nie było &*^O(& czegoś takiego jak operacja Irene. Irene było sygnałem do startu dla TF Ranger podczas tamtej akcji Tutaj się zgadzam, mój błąd przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 A to jeszcze muszę przeprosić za wprowadzenie w błąd, Restore Hope była wcześniej. TF Ranger działał już w operacji Gothic Serpent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Czytałem o tych wydarzeniach. Chodzi mi dokładnie o śmigłowiec Super 64 Mike`a Duranta zwany też VENOM. Wiem że istnieje model Academy AH-60L DAP, a że do tej pory sklejanie śmigłowców, nawet przez myśl mi nie przechodziło, chciałem się dowiedzieć czym różni się AH-60L od MH-60L. Zdjęć jest dużo w internecie, przyznaje, ale ja w tej dziedzinie jestem laik, dlatego czytam i poszukuję, poszukuję i czytam. Za podpowiedzi i wskazówki serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Sorki za post jeden po drugim, ale czy to prawda że firma Academy źle nazwała swój produkt i nie ma czegoś takiego jak AH-60L ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Wg Globalsecurity AH-60L DAP jest inną nazwą MH-60 używanej przez SOAR. Więc wydaje się że jest ok, pytanie, ile AH/MH-60L ACA ma się do prawdziwego DAPa Oczywiście S64 Duranda nie miał pylonów Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Mogę zapytać co dokładnie znaczy to DAP?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Deep Air Penetrator - Maszyna ta miała na celu transportowanie odziałów specjalnych głęboko na tereny wroga, oraz dawanie wsparcia oddziałom SF/SOF które zostały tymi śmigłowcami przetransportowane. Przykładem takie akcji była operacja Neptune Spear (pojmanie/zlikwidowanie Osamy Bin Ladena) w Pakiestanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Hej Gecon, Linka ktory podalem zajrzales?, tam wszystko jest dokladnie podane. Jezeli chodzi o zestawy Academy w 1:35 sa naprawde niezle, jeden duzy problem z jakim sie spotkalem przy moim to wnetrze. Jest o 1mm za male i potrzeba albo duzo szpachli, albo lepiej dodac cienki pasek polistyrenu dla lepszego spasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Cześć Adam!! Tak, przegladałem tego linka. Dowiedziałem sie np. że jest jakis zestaw do konwersji firmy Cobra Company. Nie jestem pewien czy w ogóle wezmę sie za sklejanie jakiegokolwiek śmigłowca. Wiadomo, czołgi to moja miłość ale kto wie. Po prostu obejrzałem z nudów Helikoptera w ogniu i tak mnie jakoś naszło. Szczególnie w momencie gdy dwaj sierżanci z Delty Force bronili zestrzelonego śmigłowca. Narazie chciałbym jak najwięcej poczytać, poogladać jak najwięcej warsztatów, poprzegladac jak najwięcej fotek. Jeśli ta fascynacja śmigłowcami mi nie przejdzie, wtedy, może, kto wie... . Jak narazie, po świętach kończe moja BV-kę . Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Hej Polecam smiglowce w 1:35 jak najbardziej, duzy kawal plastiku ktory ladnie sie obrabia i maluje. Latwiej odtworzyc detale przy takiej duzej skali, a Blackhawk to juz w ogole swietna maszyna. Pomalowana na czarno z oznaczeniami w olive drab wyglada swietnie. Jak masz ochote to poprzegladaj warsztaty na tym forum, niektore modele to poprostu marzenie: http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?s=f631ce7786284193dc310598e7804858&showforum=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Hej. No to narobiłeś Adamie... mi smaka, na śmigłowca. Zielony w tej kwestii jestem, jak trawka na wiosnę ale spróbuję. Oczywiście nie brałem pod uwagę żadnej innej skali, jak tylko 1/35. Ciekaw tylko jestem kiedy ja te Abramsy skończę :/ , całkiem się na mnie obrażą . Mam jeszcze jedno małe pytanko: Czy oprócz Dragona, jakaś inna firma wyprodukowała figurki żołnierzy Dleta Force w skali 1/35 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Nie, nikt więcej nie wyprodukował, jednakże licz się z tym że będziesz musiał je trochę poprzerabiać aby wyglądały odpowiednio (m.in inne kaski, broń itd itp, ale to już jak będziesz je robił to wspomogę Cie materiałem ikonograficznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Chętnie skorzystam z każdej pomocy, gdyż mojej głowie roi sie diabelski plan. Narazie nie powiem nic więcej, zeby nie skończyło sie jak z Abramsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Dawaj Gecon, dla chcacego nic trudnego, a i w krolewskiej skali 1:35 latwiek pracowac i detale dorabiac. Modele blackhawkow i figury pilotow dostepne sa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Dobra Adam, ja robię śmigłowca a Ty kończysz za mnie Abramsy i BV-kę hahaha, oczywiście żartuję . A tak na serio, to była by miła odmiana od gąsienic itp. Tak jak pisałem, jesli moje zauroczenie śmigłowcami nie minie, to zacznę od Blackhawka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Mam jeszcze jedno pytanko. Otóż znalazłem w internecie kilka zestawów waloryzujacych Black Hawka, między innymi blaszki Eduarda nr. kat. 32581 i 32158 ( zarówno do wnętrza jak i na zewnetrzne poszycie ). Jednakże, te blaszki są przeznaczone, jak wynika z opisu do śmigłowca MH-60G Pave Hawk. Czy rzeczone zestawy, można wykorzystać w wersji MH-60L Black Hawk ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Pewnie mozna, nie jestem pewien czy wszystkie. Popytam i popatrze. Na pewno jezeli sie zdecydujesz to znajdz konkretna fote i na jej podstawie wybierz blaszki ktore chcesz uzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Witam z powrotem. Jak pisalem wczesniej nie ma problemu z uzyciem zestawow Edka. Wnetrze bez zadnych ograniczen, zewnetrzny zestaw trzeba by porownac z fotami, chodzi o to zeby nie dorobic jakis czesci ktorych nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Marzeniem moim jest znaleźć fotki SUPER 64 Mike`a Duranta. Mam jedną, na której widać, że na przesuwanych drzwiach przedziału desnatowego jest wymalowana liczba 64, ale to za mało :/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Jeszcze jedno pytanko. Wiem że jedynym słusznym wyborem, jeśli chodzi o kalki, jest zestaw firmy Cobra Company. Są we właściwym kolorze. Pytanie moje brzmi, gdzie można je kupić?? Przewertowałem już kilka sklepów internetowych na świecie i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Witaj Jezeli chodzi o kalki dedykowane do super 64, to nie znalazlem nic, wiec napis "Venom" bedziesz musial wykombinowac sam., Cobra company: http://www.cobracompany.com/decals.htm Musisz wydrukowac formularz z zamowieniem, wypelnic i wyslac do nich, poczta, lub ewentualnie wyslij maila z zapytaniem. Fotki: http://inquirer.philly.com/packages/somalia/soldiers/photo13.asp w polowie strony duza fota: http://www.therpf.com/f9/black-hawk-down-durant-body-armour-help-109753/ http://modelari-cheb.valka.cz/clanky/bhd/blackhawky.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi