Skocz do zawartości

UH-60 BLACKHAWK z Somalii 1993 r

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!! Mam konkretne pytanko ale nie wiem za bardzo w którym z działów forum je zadać, więc zadam je tutaj.

Który z modeli śmigłowca UH-60 BLACKHAWK ( chodzi mi o producenta ) nadaje sie do odtworzenia, śmiagłowca, który brał udział w operacji IRENE w Somalii w 1993 r ? Z góry serdeczne dzięki za podpowiedzi . Pozdrawiam.

160th SOAR w Somalii podczas operacji Restore Hope używał MH-60L. Nie było &*^O(& czegoś takiego jak operacja Irene. Irene było sygnałem do startu dla TF Ranger podczas tamtej akcji

160th SOAR w Somalii podczas operacji Restore Hope używał MH-60L. Nie było &*^O(& czegoś takiego jak operacja Irene. Irene było sygnałem do startu dla TF Ranger podczas tamtej akcji

Tutaj się zgadzam, mój błąd przepraszam

A to jeszcze muszę przeprosić za wprowadzenie w błąd, Restore Hope była wcześniej. TF Ranger działał już w operacji Gothic Serpent

Czytałem o tych wydarzeniach. Chodzi mi dokładnie o śmigłowiec Super 64 Mike`a Duranta zwany też VENOM. Wiem że istnieje model Academy AH-60L DAP, a że do tej pory sklejanie śmigłowców, nawet przez myśl mi nie przechodziło, chciałem się dowiedzieć czym różni się AH-60L od MH-60L. Zdjęć jest dużo w internecie, przyznaje, ale ja w tej dziedzinie jestem laik, dlatego czytam i poszukuję, poszukuję i czytam. Za podpowiedzi i wskazówki serdecznie dziękuję

Wg Globalsecurity AH-60L DAP jest inną nazwą MH-60 używanej przez SOAR. Więc wydaje się że jest ok, pytanie, ile AH/MH-60L ACA ma się do prawdziwego DAPa Oczywiście S64 Duranda nie miał pylonów

Edytowane przez Gość

Deep Air Penetrator - Maszyna ta miała na celu transportowanie odziałów specjalnych głęboko na tereny wroga, oraz dawanie wsparcia oddziałom SF/SOF które zostały tymi śmigłowcami przetransportowane. Przykładem takie akcji była operacja Neptune Spear (pojmanie/zlikwidowanie Osamy Bin Ladena) w Pakiestanie

Hej Gecon, Linka ktory podalem zajrzales?, tam wszystko jest dokladnie podane.

Jezeli chodzi o zestawy Academy w 1:35 sa naprawde niezle, jeden duzy problem z jakim sie spotkalem przy moim to wnetrze.

Jest o 1mm za male i potrzeba albo duzo szpachli, albo lepiej dodac cienki pasek polistyrenu dla lepszego spasowania.

Cześć Adam!! Tak, przegladałem tego linka. Dowiedziałem sie np. że jest jakis zestaw do konwersji firmy Cobra Company. Nie jestem pewien czy w ogóle wezmę sie za sklejanie jakiegokolwiek śmigłowca. Wiadomo, czołgi to moja miłość ale kto wie. Po prostu obejrzałem z nudów Helikoptera w ogniu i tak mnie jakoś naszło. Szczególnie w momencie gdy dwaj sierżanci z Delty Force bronili zestrzelonego śmigłowca. Narazie chciałbym jak najwięcej poczytać, poogladać jak najwięcej warsztatów, poprzegladac jak najwięcej fotek. Jeśli ta fascynacja śmigłowcami mi nie przejdzie, wtedy, może, kto wie... . Jak narazie, po świętach kończe moja BV-kę . Pozdrawiam serdecznie.

Hej

Polecam smiglowce w 1:35 jak najbardziej, duzy kawal plastiku ktory ladnie sie obrabia i maluje.

Latwiej odtworzyc detale przy takiej duzej skali, a Blackhawk to juz w ogole swietna maszyna.

Pomalowana na czarno z oznaczeniami w olive drab wyglada swietnie.

Jak masz ochote to poprzegladaj warsztaty na tym forum, niektore modele to poprostu marzenie:

http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?s=f631ce7786284193dc310598e7804858&showforum=17

Hej. No to narobiłeś Adamie... mi smaka, na śmigłowca. Zielony w tej kwestii jestem, jak trawka na wiosnę ale spróbuję. Oczywiście nie brałem pod uwagę żadnej innej skali, jak tylko 1/35. Ciekaw tylko jestem kiedy ja te Abramsy skończę :/ , całkiem się na mnie obrażą . Mam jeszcze jedno małe pytanko: Czy oprócz Dragona, jakaś inna firma wyprodukowała figurki żołnierzy Dleta Force w skali 1/35 ??

Nie, nikt więcej nie wyprodukował, jednakże licz się z tym że będziesz musiał je trochę poprzerabiać aby wyglądały odpowiednio (m.in inne kaski, broń itd itp, ale to już jak będziesz je robił to wspomogę Cie materiałem ikonograficznym)

Chętnie skorzystam z każdej pomocy, gdyż mojej głowie roi sie diabelski plan. Narazie nie powiem nic więcej, zeby nie skończyło sie jak z Abramsami

Dobra Adam, ja robię śmigłowca a Ty kończysz za mnie Abramsy i BV-kę hahaha, oczywiście żartuję . A tak na serio, to była by miła odmiana od gąsienic itp. Tak jak pisałem, jesli moje zauroczenie śmigłowcami nie minie, to zacznę od Blackhawka. Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanko. Otóż znalazłem w internecie kilka zestawów waloryzujacych Black Hawka, między innymi blaszki Eduarda nr. kat. 32581 i 32158 ( zarówno do wnętrza jak i na zewnetrzne poszycie ). Jednakże, te blaszki są przeznaczone, jak wynika z opisu do śmigłowca MH-60G Pave Hawk. Czy rzeczone zestawy, można wykorzystać w wersji MH-60L Black Hawk ??

Marzeniem moim jest znaleźć fotki SUPER 64 Mike`a Duranta. Mam jedną, na której widać, że na przesuwanych drzwiach przedziału desnatowego jest wymalowana liczba 64, ale to za mało :/ .

Jeszcze jedno pytanko. Wiem że jedynym słusznym wyborem, jeśli chodzi o kalki, jest zestaw firmy Cobra Company. Są we właściwym kolorze. Pytanie moje brzmi, gdzie można je kupić?? Przewertowałem już kilka sklepów internetowych na świecie i nic.

Witaj

Jezeli chodzi o kalki dedykowane do super 64, to nie znalazlem nic, wiec napis "Venom" bedziesz musial wykombinowac sam.,

Cobra company:

http://www.cobracompany.com/decals.htm

Musisz wydrukowac formularz z zamowieniem, wypelnic i wyslac do nich, poczta, lub ewentualnie wyslij maila z zapytaniem.

Fotki:

http://inquirer.philly.com/packages/somalia/soldiers/photo13.asp

w polowie strony duza fota:

http://www.therpf.com/f9/black-hawk-down-durant-body-armour-help-109753/

http://modelari-cheb.valka.cz/clanky/bhd/blackhawky.htm