mackozbogdanca Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Witam serdecznie. Rozpoczynam swój konkursowy warsztat z modelem japońskiego bombowca Aichi. Malowanie będzie pudełkowe, niektóre maski będę się starał zrobić sam (zobaczymy jak to wyjdzie). Postaram się o jak najlepsze wykonanie z uwagi na to, że to w końcu konkurs. Postępy powinny się pojawić niebawem. Miał bym jeszcze pytanie. Wnętrze malować interior greenem, w instrukcji fujimi jest metalic blue green?? Regulaminowy in-Box Cytuj
JETO Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Ja machnąłem interior green. Znalazłem w necie kilka wykonań tego modelu i wszystkie miały żółto zielone wnętrza. Mam pytanko. Jak stary jest ten model? Bo widzę, że jest z innego plastiku niż odlewane obecnie egzemplarze i płaty skrzydeł nie są przyłączone do ramek a na dodatek nie posiadają żadnych defektów. Cytuj
mackozbogdanca Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Napisano 5 Stycznia 2012 Nie mam pojęcia jak stary jest model kupiłem go na allegro. Zastanawiam się nad tym metalic blue greenem, wiem,że japońskie wnętrza były zabezpieczane tym kolorem. Cytuj
JETO Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Zrobisz jak uważasz. Ja się sugerowałem tymi wykonaniami. Szczerze powiedziawszy nie znalazłem w necie żadnej foty na której by było wnętrze niebieskie. Ale jak już pisałem zrobisz jak uważasz. Cytuj
mackozbogdanca Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Napisano 5 Stycznia 2012 Przekonałeś mnie, będzie interior green! Tak nawiasem mówiąc to fajnie zdetalowane są te modele, plastyk się nawet nie umywa. Cytuj
JETO Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Tak nawiasem mówiąc to fajnie zdetalowane są te modele, plastyk się nawet nie umywa. To prawda. Inną kwestią jest fakt, że to 1:48 ale nie widzę powodu dla którego nie można by tego zrobić w skali 1:72. W porównaniu z tymi kokpitami, kokpit D3 PLASTYKA wygląda strasznie łyso. Cytuj
mackozbogdanca Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Napisano 6 Stycznia 2012 nie widzę powodu dla którego nie można by tego zrobić w skali 1:72 No tak jedynym ograniczeniem w tej chwil jest klasa standard no i oczywiście umiejętności. Cytuj
JETO Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 nie widzę powodu dla którego nie można by tego zrobić w skali 1:72 No tak jedynym ograniczeniem w tej chwil jest klasa standard no i oczywiście umiejętności. Miałem na myśli producenta Cytuj
mackozbogdanca Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Napisano 10 Stycznia 2012 Korzystając z wolnej chwili, których to ostatnio znacznie mi brakuje rozpocząłem dłubaninę. Standardowo rozpocząłem od kokpitu. Konieczne było usunięcie śladów po wypychaczach w widocznych miejscach na podłodze kokpitu oraz burtach modelu. Jak narazie budowa sprawia dużo przyjemności i wydaje się być bezproblemowa ale jestem już po wstępnym pasowaniu kadłuba oraz skrzydeł i muszę przyznać, że będzie z tym trochę zabawy. Elementu kokpitu na początek psiknąłem podkładem: created by picasa2html.com Następnie całość pokryta została interior greenem gunze H58 oraz poddałem wszystko różnym zabiegom upiększającym. Czarny olejny wasch oraz suczy pędzel w celu poobijania wnętrza. Całość pokryta została matowym lakierem i połączona w jedną całość umieszczona między połówkami kadłuba. W tej chwili przymierzam się już do doklejenia skrzydeł oraz stateczników poziomych. W najbliższym czasie zamierzam zabrać się za silnik i oszklenie, potem będę walczył ze szpachlą na kadłubie. Porcja dokonań. Cytuj
tombie01 Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Ładna czysta robota - podoba mi się Cytuj
mackozbogdanca Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Napisano 15 Stycznia 2012 Ostatni mam mało czasu więc postępy przy modelu małe. Udało mi się zamknąć kadłub i skończyć silnik, no i w sumie to tyle. Zaczynam przymierzać się do szpachlowania i przygotowania modelu do położenia podkładu. Mam pytanie odnośnie koloru farby na zewnętrzne powierzchnie . Czy istnieje jakiś odpowiednik gunze czy trzeba mieszać? created by picasa2html.com Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi