cynamon Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Witam szanownych kolegów. Chciałbym pokazać mój trzeci z kolei model. Jest to VW T1 Samba Bus. Szczerze mówiąc nie wyszedł on najlepiej (zacząłem go robić zanim znalazłem to forum ). W trakcie pracy myślałem, że wezmę go pod but i na tym się skończy. Jak na trzeci model wybrałem chyba zbyt trudne auto. Pokonał mnie brak doświadczenia. Praca nad T1-ką była utrudniona również ze względu na części, które do końca nie były spasowane np. dach był zwichrowany i gdy tył dachu leżał na płasko to prawy jego przód był uniesiony o centymetr. Mankamenty te zmusiły mnie do sklejenia na stałę przednich drzwi Takie życie. Oczywiście nie jest jeszcze zrobiony do końca, jeszcze kalki i wykończeniówka. Dość tłumaczenia. Oceniajcie obiektywnie. Pozdrawiam By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 kilka zdjęć w trakcie pracy By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 Zabawy z aparatem By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 By cynamon76 at 2012-01-24 Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Niesamowite tempo składania modeli:D Busik bardzo mi się podoba. Fajnie wyglądają uszczelki i lakier (choć mógłbyś dać zdjęcia w wyższej rozdzielczości). Wszystko czyste i schludne. Na bocznych drzwiach widać nieusunięte wypraski. Mógłbyś też trochę wycieniować wnętrze. Ogólnie duże PS. Chromy Twoje czy Rvellowskie? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Wszystko Revell, na własne innowacje jeszcze za wcześnie jeszcze dużo nauki przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Bardzo poprawnie, przychylam się do cieniowania wnętrza. Zachęcam również do wyjścia poza standardy instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam Zaprezentowałeś nam kolejny ciekawy model, aczkolwiek trudno się nie zgodzić, że na początek modelarskiej kariery mógł być on nieco zbyt trudny. Samo sklejenie podobnie jak w przypadku poprzednich prac jest dość czyste i nie ma tu raczej niczego, do czego można by się przeczepić. Na waloryzacje i uatrakcyjnianie silnika oraz wnętrza przyjdzie jeszcze czas. To co najbardziej daje po oczach to malowanie, które wygląda niezbyt zachęcająco. Czerwień karoserii, szczególnie z przodu auta, sprawia wrażenie jakby była nierówno nałożona i miała prześwity.Chyba, że to tylko efekt na zdjęciu. Jaką farbą malowałeś ? Widoczne są również delikatne nierówności przy przejściach bieli i czerwieni. Poza tym reszta wydaje się być ok Co teraz wrzucasz na warsztat ? Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o malowanie, to jest to pierwszy model w błysku. Biorąc pod uwagę, że model miał zostać unicestwiony podczas pracy nad nim to i tak jestem dumny, że udało mi się (powiedzmy) skończyć. Malowałem kolorową emalią Revell'a + bezbarwną. Jeszcze dużo nauki przede mną. W chwili obecnej przymierzam się do Golf I GTI FUJIMI lub Citroen 2CV Revell. Mam jeszcze VW Garbus 1956 MRHobby, VW Garbus 1303S AOSHIMA, 911Carrera'85 FUJIMI i Camaro '69 SC 427 Coupe Revell. Może doradzicie co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Oo tego właśnie szukałem, aż ktoś założy temat z "ogórkiem". Sam powoli zabieram się za ten model, jeszcze tylko do kupie potrzebne materiały i ruszam na warsztat. Z tego co tu piszesz widzę że model nie należy do najłatwiejszych, chociaż wydaję się w miarę łatwy. Jak byś mógł mi napisać z czym ty miałeś problemy w budowie tego Volkswagena. Aha i jeszcze jedno jak pomalowałeś te opony, maskowałeś i wtedy malowałeś, czy w jakiś inny sposób. Z tych modeli co wymieniłeś, wybrał bym VW Garbusa albo VW Golfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Ogólnie model nie jest prosty, zwłaszcza jeśli jest trzecim w życiu Problemy mam z malowaniem na połysk, ale to kwestia doświadczenia. Dużym wyzwaniem dla mnie było złożenie tego do kupy (niewielkie elementy karoserii + otwierane drzwi i klapy w sumie 6 szt.). Niestety musiałem skleić na stałę przednie drzwi bo bym sobie nie poradził. Całość konstrukcji spaja dach, który w moim przypadku był znacznie zwichrowany. Przed klejeniem sprawdź dach kładąc go na płaskim. Uważać należy na elementy zawiasów w drzwiach, są bardzo małe i łatwo je ułamać. to by było chyba na tyle. Jak by co to pytaj. Z kołami nie miałem prostego zadania ale myślał, myślał i wymyślił 1. Po złożeniu kół należy je nałożyć na jakąś oś (ja założyłem je na skówkę od igły) 2. Oś należy zamontować we wkrętarce. 3. Całość centrujemy "na oko" żeby bicie było jak najmniejsze. 4. Maczamy pędzelek w rozcieńczonej farbie 5. Uruchamiamy wkrętarkę i dotykamy obracającego się koła Jak pierwsze dotknięcie nie wystarczy trzeba powtórzyć pkt. 5 i 6 W instrukcji nie piszą ale ja skleiłem ze sobą dwie części każdej felgi bo przy jakich kolwiek ruchach busikiem opony mi spadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 W chwili obecnej przymierzam się do Golf I GTI FUJIMI lub Citroen 2CV Revell.Mam jeszcze VW Garbus 1956 MRHobby, VW Garbus 1303S AOSHIMA, 911Carrera'85 FUJIMI i Camaro '69 SC 427 Coupe Revell. Może doradzicie co wybrać Ja jestem za Cytryną 2CV Koniecznie załóż wątek warsztatowy! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi