Skocz do zawartości

MiG 17 PF "Mistercraft" 1/72 , próba pierwszego "washa".

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zaprezentować próbę mojego pierwszego "washa" w życiu , nie jestem zadowolony z uzyskanego efektu ale cóż człowiek uczy się na własnych błędach. Specjalnie do tego wybrałem tani model MiGa 17 . Na dodatek jak wczoraj kończyłem model to kabina przez moją nieuwagę wpadła do pojemniczka z klejem , będę musiał ją wymienić na nową. Mam nadzieję że przy kolejnym modelu "wash" wyjdzie mi lepiej , może wypróbuję inną technikę .

Pozdrawiam

Grzesiek

DSC00951.JPG

DSC00952.JPG

DSC00953.JPG

DSC00956.JPG

DSC00957.JPG

DSC00958.JPG

DSC00959.JPG

DSC00961.JPG

Napisano

HA! Właśnie robię ten sam model i faktycznie może on posłużyć jedynie zdobywaniu doświadczenia przez modelarza, co do samolotu to wygląda jak eksponat z muzeum lotnictwa w Krakowie

Czym malowałeś? Pędzlem? Jakimi farbami?

Napisano

Witam

Tak model malowany był pędzlem farbą pactry aluminium. Póżniej nieudane próby washa rozcieńczoną czarną olejną Humbrola , przedtem pokryłem model lakierem połysk a po wszystkim matem z dodatkiem połysku .

Napisano

Być może , kilka razy powtarzałem zabieg . W końcu zostawiłem na kilkanaście godzin i dopiero ścierałem patyczkami czarna farbę ale i tak wyszło do d....

Napisano

Konsystencję miałem jak mleko , może za dużo farby aluminium położyłem i po prostu czarna farba za każdym razem tam gdzie linie były płytsze się ścierała . Będę musiał poświecić jakiś mój stary model na ponowną próbę washa.

Napisano

Jeśli dobrze widzę na zdjęciach, na skrzydłach w zagłębieniach jest czarna farba. O ile tam stosowałeś wash to konsystencja jest za gęsta. Farba ma spływać po modelu co daje efekt użytkowania i zabrudzenia.

Napisano

Na pewno, życzę powodzenia w dalszej pracy. Btw, chętnie zobaczę twoje kolejne próby washa, więc wrzuć na forum, albo podeślij mi na pw.

Napisano

Model nie równo przeryty tu płytko tam głęboko /tak miałem w 21 pf z Bilka też się ścierał/ do łosza zastosuj farbę olejną dla plastyków i nie czarną na tak jasną powierzchnię Rozcienczaj WS ,Terpentyna a najbezpieczniej benzyną do zapalniczek ok 20% farby reszta rozpuszczalnik, czekaj godzinę dwie i wycieraj patyczkami srajtaśmą ,chusteczką jak nie schodzi to lekko zwilż w rozpuszczalniku ale nie mocz ,no i najważniejsze pod łosz musi byc błysk prawie lusterko

Napisano
Jeśli dobrze widzę na zdjęciach, na skrzydłach w zagłębieniach jest czarna farba. O ile tam stosowałeś wash to konsystencja jest za gęsta. Farba ma spływać po modelu co daje efekt użytkowania i zabrudzenia.

Wash nie ma na celu stworzyć efektu "użytkowania i zabrudzenia" gdyż do tego służą techniki wykonania weatheringu. Wash ma na celu nadanie modelowi trójwymiarowości poprzez wejście w zagłębienia takie jak linie podziału itp miejsca.

Pozdrawiam

Kornik

P.S Assassin's Creed Rulez!