ganjavir Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Witam. Zaczynam swój pierwszy warsztat. W życiu kilka modeli popełniłem i wychodziło różnie. Tym razem zdecydowałem że zrobię model czegoś co od lat jest moją pasją. Wybór padł na najnowszą zabawkę naszych sąsiadów. Poniżej kilka zdjęć. I od tego zdjęcia pokazały się babole. Jak rozumiem te linie trzeba zeszlifowac? Okropna dziura na całej długości kadłuba: Kadłub już jest połączony. Zostawiam do jutra żeby się usztywnił klej i później szpachla. I mam pytanie. Czy można (i z czego?) wykonać osłony którymi się kiosk zamyka? Wiem że w amerykańskich jednostkach coś takiego występuje a tutaj nic takiego nie widzę. Te otwory będą hałasować pod wodą (trzecie zdjęcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Te otwory będą hałasować pod wodą (trzecie zdjęcie). No to obserwuję, trzymam kciuki! On będzie pływać pod wodą ?! Wow ;) Ja bym osobiście wybrał model Bronco. Szczuka bardzo dobrze mi się lepiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Niestety nie przewiduję dioramki ale chodzi mi o szczegóły techniczne. Osłon nie znalazłem w zdjęciach google więc zakładam że są jakoś chowane w konstrukcji kiosku. Można gdzieś znaleźć zdjęcia wnętrz kiosku? Bronco owszem też bym brał ale w moim sklepie nie było a miałem w promocji hobby boss'a. Resztę floty mam zamiar robić Bronco bo ma jakoś lepszą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Dzisiaj praca posunęła się odrobinkę naprzód. Wyszlifowałem linie które były nadlewkami z formy, zaszpachlowałem połączenie połówek kadłuba i skleiłem mostek. Może wieczorem uda mi się zacząć coś szlifować. Niestety po szlifowaniu musiałem nałożyć jeszcze warstewkę szpachli. Tamyia się nakłada doskonale ale zapadła mi się na nierównościach kadłuba. Kolejny szlif jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Osłon nie znalazłem w zdjęciach google więc zakładam że są jakoś chowane w konstrukcji kiosku. Można gdzieś znaleźć zdjęcia wnętrz kiosku? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Normalnie to chyba rosyjskie okręty nie mają takich osłon pomostu. Pisze pomostu bo pozostałe otwory w 90% są zamykane. Zależy od typu. Szybkie jednostki jak np. 671 czy 971 mają zamykany całkowicie pomost masywnym wiatrochronem. W innych np. 667 lekki wiatrochron tylko w części po złożeniu przysłania pomost co widać na niektórych fotkach ale już np. rysunki tego samego typu pokazują pomost zamknięty całkowicie. Jak jest naprawdę nie mam pojęcia. W 995-ach jest widoczny lekki wiatrochron ale fotki stoczniowe pokazują całkowicie zamknięty. Doskonale widać, że są to dwie płyty wiec powinny się chować w pionie po bokach. Nie wiem tylko czy ma to sens pokazywać coś takiego w modelu tej skali skoro i tak nie znamy szczegółów działania zamknięcia. W modelu Bronco poza pomostem jest wszystko pozamykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 W takim razie pozostawię jak jest. Rozumiem że relingi które widać na zdjęciu są montowane tylko w stoczni/doku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Rozumiem że relingi które widać na zdjęciu są montowane tylko w stoczni/doku? Dokładnie. Proponuje jednak wykonać wiatrochron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Dobrze. Wykonam więc wiatrochron. Na zdjęciu widać jakieś otwory w nim. Zastanawiam się czy nie spróbować ich też wydłubać. Tą dziurkę w kiosku pod klapy zalewać czymś? Pierwszy raz będę coś takiego robił i nie chcę się zniechęcić słabym efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Wykonam więc wiatrochron. Na zdjęciu widać jakieś otwory w nim. Zastanawiam się czy nie spróbować ich też wydłubać. Tą dziurkę w kiosku pod klapy zalewać czymś? Yyyyy Otwory w czym ? Wiatrochronie czy kiosku ? Jaką dziurkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 1. Otwory w wiatrochronie. Na powiększeniu zdjęcia wydaje mi się że są jakieś. Chyba że to padające cienie wprowadziły mnie w błąd. 2. Chodzi mi o dziurkę która pozostanie pod wykonanymi klapami zamykającymi kiosk. Chcę to czymś wypełnić żeby dorobione klapy nie zapadały mi się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 O dziurach pierwsze słyszę. Po co zamykać kiosk skoro chcesz wykonać wiatrochron ? Jeśli już musisz to zrób to z jednej płytki i wytrasuj linie podziału pomiędzy płytami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 Kurcze myślałem że klapy zamykające kiosk nazywane są wiatrochronem Moja wiedza jednak jest mała. A chcę kiosk zamknąć ponieważ jest brzydki. Taka jakaś licha imitacja włazu i nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 A co chciałbyś w tej skali ? Nic więcej tam nie zobaczysz. Pisałem o wiatrochronie ale sam się teraz zastanawiam czy warto to w 350-ce pokazywać. Zostaw oba pomosty otwarte. Ja w modelu Bronco mam otwarty tylko jeden. Pisze dwa pomosty bo Borei właśnie tyle ich posiada i oba mają wiatrochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Czyli pozostaje wersja prosto z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 No pewnie. Ja też tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 Ja tak robię swoje podłodki też ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 W bronco wnętrza kiosków też są takie "nieszczegółowe". Zjem obiad i papier w dłoń bo weekend mi odpadnie a muszę posunąć prace naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Wpadłem okazyjnie do "okrętowców" i..... chyba już zostanę, panowie te pływające cygara są kapitalne. Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie ale nabrałem ochoty na wykonanie jakiegoś podwodniaka. Przyglądam się i uczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 To witam w klubie kochających głębiny. Polecam na początek jakiś okręt atomowy bo diesle mają już masę szczegółów nad którymi można sporo energii stracić. I malowanie też łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Czekam na przesyłkę z K19 od "zvezdy". Spróbuję się z nim zmierzyć tylko uzupełnię warsztat o kilka gadżetów. No i potrenuję trochę malowanie aero, za starych czasów takiego sprzętu nie posiadałem. Czekam na aktualizację Twojej 955tki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 W bronco wnętrza kiosków też są takie "nieszczegółowe" Są całkowicie puste. Ale cię Cazador wzięło. Jeszcze rano miałeś inny awatar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Ale cię Cazador wzięło. Jeszcze rano miałeś inny awatar No tak chyba wiosna idzie , a avatar lubię zmieniać ganjavir będziesz malował podkładem surfacerem 1000, i takie pytanko jeśli tak to czym rozcieńczasz i w jakich proporcjach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Kurcze nie powiem Ci kolego jak się surfacer rozcieńcza bo używam tego: http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Super-Surfacer-Primer-plastic-metal--p-6-1464596.html Kupiłem jak nie miałem jeszcze aero i jestem zadowolony. Gdzieś na forum widziałem jakieś informacje o rozcieńczaniu więc musiałbyś poczukać. Ale generalnie polecam produkt tamki. Nie trzeba aerografu czyścić, potrząsnąć puszką i nakładać:] I jeszcze jedno: schnie w piorunującym tempie:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 Stoczniowcy przerwali strajk i chwycili za narzędzia. Szlifowania ciąg dalszy. Już trzecią warstwę szpachlówki nakładam i kadłuba nie mogę wyprowadzić. Zobaczymy co wyjdzie po szlifie. Po szlifie wyszły kolejne babole. Jutro jak szpachla wyschnie będę pracował dalej. Ale już widać znaczną poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Daj jakieś fotki, człowiek by popatrzył na warsztacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi