ganjavir Napisano 4 Marca 2012 Autor Share Napisano 4 Marca 2012 Sterburta już jest znośna. Zostaje wygładzić. Bakburta oczekuje do wieczora na obróbkę: Na deser zamocowany i wyszpachlowany mostek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Marca 2012 Share Napisano 13 Marca 2012 I jak tam prace ? Czas działać bo kolejny Borei z Bronco nadchodzi. Tym razem to K-550 "Александр Невский" - projekt 955A. W oryginale ponoć wiele ulepszeń i zmieniony kształt kadłuba. Myślałem, że coś w tym naprawdę jest bo model na zachodzie droższy od poprzednika o 1 € ale wypraski wyglądają na te same http://www.bronco-model.com/en/productsd.php?pid=1257 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 Stoczniowcy podnoszą kwalifikacje i piszą pracę inżynierską Może w ramach odskoczenia coś porobię dzisiaj ale nic nie mogę obiecać. A nowe Borei zapowiada się fajnie. Dół kadłuba jest składany co daje możliwość lepszego spasowania. No i te otwarte wyrzutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Jak stoczniowcy już podniosą kwalifikacje to chętnie zobaczę fotki z kolejnej "szychty" przy 955tce A ten Borei z Bronco, jakoś bardziej przemawia do mnie.Ciekawe jaka cena w złotych polskich za tego rekina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Ciekawe jaka cena w złotych polskich za tego rekina. W Jadarze oba z Bronco są po 85 zeta. http://www.jadarhobby.pl/bronco-nb5022-russian-project-955-borei-yuri-dolgoruky-ssbn-1350-p-28021.html http://www.jadarhobby.pl/bronco-nb5023-russian-project-955-borei-aleksander-nevskiy-ssbn-1350-p-28022.html Tu jest dokładniejszy In-box. http://karopka.ru/community/user/8404/?MODEL=254335 Ganjavir sorry, więcej już nie zaśmiecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 16 Marca 2012 Autor Share Napisano 16 Marca 2012 Ufff ciężko było. Przedwczoraj coś tam podłubałem. Wczoraj musiałem odwiedzić stolicę w celach szkoleniowych. Może dzisiaj coś znów zrobię i wrzucę fotki. Korci mnie ten okręt Bronco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Bierz go tygrysie ;) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 16 Marca 2012 Autor Share Napisano 16 Marca 2012 Olałem pracę na dzisiaj. Jestem nieprzytomny jakiś. Ale do warsztatu jakoś dotarłem Kadłub doprowadzony do stanu zadowalającego. Zabrałem się za stery i śrubę. Dolny ster miał okropną szczelinę i musiałem dokleić kawałeczek starej karty. Stery poziome nawet nawet. Jeden był odrobinkę zapadnięty ale nałożyłem szpachlę. Te małe kropeczki szpachli na obu to miejsca połączenia części sterów. Brzydko wyglądały takie dziurki... Teraz zauważyłem że jeden jest przesunięty za daleko od strony kadłuba. Zaraz to poprawiam. Górny ster w porządku. Małe przesunięcie formy udało się wyprowadzić pilniczkiem bez kombinacji. Śruba dała mi więcej popalić. Najpierw przy odcinaniu plastikowej okropnie skaleczyłem się w palec. Później miałem problem oszlifować tak malutki element. Kolejnym krokiem było sklejenie. Następnie dogięcie łopatek. Tutaj niezmiernie pomogła mi nowa pęsetka Topex. Kupiłem za 14 złotych w Castoramie. Śmiało mogę polecić. Niezwykle ostra, twarda i odpowiednio sprężysta. Myślę że wieczorem uda mi się złożyć całość. Jak pójdzie po mojej myśli to jutro kadłub otrzyma podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Sporo szpachelki wchodzi w ten modelik .Pytanko odnośnie Topexa, zakupiłeś tą pęsetkę w naszej bielskiej Castoramie?właśnie potrzebuję nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Marca 2012 Autor Share Napisano 17 Marca 2012 Tak, w Bielskiej. Jak wejdziesz to tam w lewo i później szukaj działu gdzie są klucze nasadowe i podobne rzeczy. W takim żółtym opakowaniu była. A co do szpachelki to drobnica raczej spasowana ale na kadłub to poszło sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Prace ruszyły dalej. Wszystko wyszlifowałem, pomalowałem podkładem i nałożyłem kolor na dziób(niby czerwony). Kolor Pactra A21 (red hull) wyszedł troszkę "rudy" Ale nawet mi się bardziej spodobał niż mocna czerwień. Pytanie na ile jest zgodny z rzeczywistością. Ktoś może posiada jakieś dobre zdjęcie na którym widać wyraźnie kolor? Na tym wydaje mi się że mój kolor bardziej odpowiada. Jak zwykle makro wyciągnęło jakąś ryskę. Moje słabe oko nie wychwyciło tego wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Ciężko o dobre fotki przodu z doku. Większość robiona przy sztucznym świetle przekłamuje kolor. Z tej widać, że chyba za dużo tej rdzy http://militaryrussia.ru/i/284/338/5SffB.jpg Najlepiej jak pokierujesz się fotkami innych typów, nie tak bardzo jeszcze tajemniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Postanowiłem że jednak zmienię kolor na dziobie. Po całkowitym wyschnięciu farby okazało się faktycznie za bardzo zardzewiał. A okładziny z jakiegoś miękkiego materiału na okrętach chyba nie rdzewieją... Kalaruch Ty malowałeś jakąś specjalną mieszanką swoją Szczukę? Bo ta czerwień do mnie przemawia Nałożyłem nową warstewkę szpachli na babole. Tymczasem otrzymałem mały bonus: Z moją wadą wzroku dłubanie w blaszkach przy lotnictwie 1/48 było męczarnią. Wczoraj dla odstresowania próbowałem kabinę do wyposażyć modelu Spitfire'a. Robota dużo przyjemniejsza i precyzja na całkowicie innym poziomie Edytowane 23 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 ganja, ja mieszałem sporo, chyba 3 kolory nawet - czerwony, żółty i szary - kwestia doboru proporcji za n-tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Ufff jutro kończę część pisania pracy dyplomowej i może weekend będzie owocny. Wczoraj przeglądałem zdjęcia różnych jednostek. Większość fajnych zdjęć była z doku podczas budowy. I właśnie wtedy wpadłem na szatański plan wykonania dioramy dla Jurka. Ktoś już coś takiego robił? Nie wiem jak się do tego zabrać... Ale zrobię coś na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 I jak będzie dioramka? czy kolega będzie kontynuował dalej powyższy projekcik bez zmian? Czekam na aktualizacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Niestety tocznia stoi. Kierownik podnosi kwalifikacje (inż). Pewnie w przeciągu kilku dni znów coś delikatnie podłubię. A co do dioramki to moja wizja musi nabrać kształtu. No i oczywiście materiałowo muszę się uzbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 będziesz magazynierem "i nieźle żłopać" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie nie mgr się nie pojawiło i nie pojawi. Pod wpływem chwili zapisałem się na studia i jednak mi się nie podoba inżynieria oprogramowania. Pozostanę w swojej branży tzn automatyce przemysłowej/grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Towarzysze pojawił się problem. Skończył mi się podkład. Miałem taki fajny z Tamki w sprayu Gdzieś mi kiedyś przemknął temat podkładu do samochodów. Stosowaliście jakiś taki zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2012 Odświeżam kotleta! W piątek miałem wielokrotnie przekładaną obronę pracy inżynierskiej. Jak wróciłem do domu to od razu aero w dłoń. Wczoraj położyłem czerń i złote akcenty. Maszty dostały swoje blaszki. Kurcze zrobienie anteny radaru (chyba) w tej skali wymagało użycia optyki 4x i narzędzi dentystycznych bo pęsetką nie było szans. Dzisiaj mam nadzieję zająć się kalkami. Edit: Dokładam fotki ze świeżo pomalowaną osłoną śruby i blaszkami. Ostatni raz makro zdjęcia robię! Nawet tabliczka na podstawce wychodzi krzywo a okiem nie zauważyłem. Wszelkie zakrzywienia i "nieosiowości" już poprawiłem. Fajnie mi wyszła podstawka. Efekt dużej granulacji uzyskałem przypadkiem. Kupiłem kiedyś podkład samochodowy bo tani i dobry. Jak w piątek wieczorem malowałem podczas mieszania farby w puszce żona mnie zawołała. Puszkę odstawiłem i farba została niedomieszana. Później w zamieszaniu puściłem taką zagęszczoną i zostawiła grudki. Fajnie wyszło więc zostawiłem. Koledzy ma ktoś doświadczenie we wstawianiu zdjęć na forum przez picasa albo google+ web album? Bo na fotosiku w końcu braknie miejsca a nie chcę kupować abonamentu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Uff warsztat stanął ostatnio. W zasadzie z powodu problemów z kalkami bo coś nie chciały wyjść po mojemu. Mam nauczkę na przyszłość żeby linie na kadłubie malować. Zdjęć nie wklejam bo jeszcze jest plan do wykonania. I mam tutaj prośbę do kolegów z branży. Prosiłbym o jakiś namiar na zdjęcia suchych doków ze szczegółami typu brama, podkłady, faktura ścian itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Co Borei miałby robić w suchym doku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Eee prace modernizacyjne? Nie wiem. W każdym razie chcę go gdzieś osadzić a na wodę uważam się za słaby jeszcze. I dlatego wpadłem na dok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi