Skocz do zawartości

SD.KFZ.251/10 ausf B 1/35 zvezda

revicess

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Owszem bylo tak jak pisze kolega "kub" np.w Tygrysach i Panterach,jak gdzieś czytałem spowodowane to było grubością drążka jak i mocowaniem do elementów nośnych co powodowalo by znaczną asymetrię w całym układzie należy też brać pod uwagę masę(wagę) pojazdów.

Witam. ma ktoś może zdjęcia hanomaga wewnątrz ?? chciałbym zrobic efekt obdartej farby do podkładu dlatego mnie to interesuje jaki kolor np nadawałby się na podkład i coś o tej metodzie z lakierem do włosów prosiłbym

W tych dwóch wątkach wykorzystywałem metodę na lakier:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=26818

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28092

Wpisz w wyszukiwarce lakier do włosów i znajdzie sie kupa.

Generalnie to na kolor bazowy (np panzergrau)daję sido, potem lakier do włosów, potem kolor drugi kolor (np desert yellow) i potem pedzlem moczonym w wodzie delkiatnie masziam farbę aż zacznie schodzić. Metoda nieprzewidywalna - trzeba uważać. Najlepiej poćwiczyć troche przed. Możne też robić na sido, ale ja tego nie robiłem. Reggy zapodał film w wątku z tygrysem:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28099

ale jak ja chce pomalować czołg na szaro to jaka farba ma z pod tego szarego wystawać ?? Myślałem o takim bordowym czerwonym i komore silnika bym w nim odrazu zrobił np pactra a6 ale na zewnatrz by to chyba niepasowało może lepiej jakis jasny szaRY ??

• 2 weeks later...

Witam pomalowałem podkładem środek na to mieszanka czarnej srebrnej i rdzawej pactry teraz to tak wygląda

e06a993600d0dc60gen.jpg

84ccfef5c07ea355gen.jpg

teraz na to lakier i kolor bazowy wnetrza jestem ciekaw jak to wyjdzie

a tak apropo kolor bazowy zdrapujemy gdy jest jeszcze wilgotny ??

• 2 months later...

Generalnie Niemcy stosowali minie kolor to Humbrol 100 bardzo często modelarze robią zadrapania do minii i błednie jest to interpretowane jako rdza.Generalnie ja do wnętrza stosuje suchy pędzel ale to kwestia indywidualna modelarza.

Spokojnie możesz tak zrobić z tym że chlodnica też bedzie w tym kolorze tu masz taki rysunek poglądowy zdjeć w kolorze nie znalazłem:

91544966111643873852.jpg

generalnie używam do tego celu Humbrol 100 z dwoma kroplami czarnej ale to jak już uważasz.

ja pactre rust mieszam z czarną napewno były różne odcienie tego podkładu

myśle jeszcze czy niezmyć farby z tych bocznych paneli bo te zadrapania troche zaduże mi się wydają

Moim skromnym zdaniem wyglądały by dobrze ale na jakimś wypalonym wraku.Dolne burty nazwijmy to wanny nie miały szans na takie odrapania(odpryski)natomiast podłoga wykonana z blachy ryflowanej przecierała do gołej blachy.Otarcia(obicia zrobileś w miejscach w sumie w których normalnie by nie powstały ale po zmontowaniu nie powinny być widoczne.Minia zazwyczaj jest koloru czeerwono-pomarańczowego ale pactra rust z odrobiną czerni powinna być ok choć ja preferuję Humbrola 100 a jaki odcień to jest u Pactry nie wiem.

wiem to wnętrze zrypałem :/ co tu dużo mówić ale może aż tak nie będzie to widoczne postaram się nadrobić na zewnątrz

testowałem na tym modelu odrapania i dlatego za bardzo mi ta farba zeszła ;/ niestety

wiem to wnętrze zrypałem :/ co tu dużo mówić ale może aż tak nie będzie to widoczne postaram się nadrobić na zewnątrz

testowałem na tym modelu odrapania i dlatego za bardzo mi ta farba zeszła ;/ niestety

Nie jest źle tych odrapań nie powinno być widać przyjdą przecież:stojak na karabiny a za zagłówki siedzeń powrzucasz jakieś bambetle przykryjesz szmatką i będzie dobrze.

Siemka jak widac posklejałem to troszke do kupy wkurzają mnie te duże zdarcia farby ;//// ogólnie to model polecam bardziej doświadczonym modelarzom mi się za przyjemnie nie składa ładnie wykonane elementy ale czasami problemy z spasowaniem mimo że sa tam jakieś dziurki pomocnicze to często jedna jest za duża druga za mała

67853dafa6ab0dc1gen.jpg

ca2dd5c0bbd0c896gen.jpg

6f1569d684981277gen.jpg

4f95a8f426279810gen.jpg

• 3 weeks later...