tornado Napisano 10 Stycznia 2006 Share Napisano 10 Stycznia 2006 Model ten zacząłem już jakiś czas temu i dobiegam z nim do końca budowy. Postanowiłem jednak zaprezentowac go tu na forum. Model jest z Revella w skali 1:25, kupiłem go na niemieckim ebayu zanim jeszcze ukazał się w Polsce. Postanowiłem go pomalować według tego oto pojazdu. Jednak po za tą jedną fotką nie dysponuję żadną jego dokumentacją, więc model będzie tylko przypominał oryginał. a to w skrócie relacja z budowy: rama została w całości sklejona i pomalowana na kolor czerwony a dopiero potem były domalowywane poszczególne elementy: Z powodu nierówności zbiorniki paliwa musiałem przeszlifować papierem ściernym a następnie okleiłem je folią chromowaną: Amortyzatory również wykonałem chromowane, a także opaski filtra powietrza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2006 A to już gotowe podwozie z zamontowanym silnikiem: a tu z zamontowanymi kominami: pomalowana kabina: Pomalowane i gotowe do montarzu elementy kokpitu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2006 Zarówno fotele jak i leżanki obiłem tkaniną: Kabina z zamontowanym wnętrzem i kilkoma zewnętrznymi elementami: Kalkomanie wykonałem samodzielnie. kabina gotowa do montażu na podwozie: Wykonałem i zamontowałem przewody podłączeniowe ciągnik z naczepą, a także dołożyłem górną leżankę i mapę USA: Ponieważ dach zrobiłełem zdejmowanyto przypadek sprawił że spadł mi na ziemię ( powstał ubytek lakieru) wobec tego wylądował w płynie hamulcowym. W modelu pozostało pomalowac odnowa dach i zamontować na nim fanfary i światełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2006 No więc Kenwortha już skończyłem, teraz trzeba tylko go wyczyścić i wypolerować. Mapkę poskładałem i mocno ścisnąłem aby były widoczne ślady składania, dach pomalowałem i dodałem na niego wszystkie akcesoria. A teraz oceńcie moją pracę, nie zwracajcie uwagi na tłuste ślady ponieważ fotki robiłem prosto z marszu po skończonym klejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Mam pytanko.. jak malujesz ze nie wychodzą ci zacieki , plamy..??. Używasz farby w spray zauwazyłem i to mnie troche dziwi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeX Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Mam pytanko.. jak malujesz ze nie wychodzą ci zacieki , plamy..??. Używasz farby w spray zauwazyłem i to mnie troche dziwi:) Jak się domyślam kolega tornado ZAPEWNE używa aerografu, więc dlatego farba jet tak równa położna i nie wychodzą żadne zacieki, ani plany. Natomiast tego już nie wiem, jedynie się domyślam, że farb w spary`u tornado jednak używa, praktycznie jak każdy modelarz klejący trucki Jak to jest naprawdę, tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Mam pytanko.. jak malujesz ze nie wychodzą ci zacieki , plamy..??. Używasz farby w spray zauwazyłem i to mnie troche dziwi:) Jak się domyślam kolega tornado ZAPEWNE używa aerografu, więc dlatego farba jet tak równa położna i nie wychodzą żadne zacieki, ani plany. Natomiast tego już nie wiem, jedynie się domyślam, że farb w spary`u tornado jednak używa, praktycznie jak każdy modelarz klejący trucki Jak to jest naprawdę, tornado No cóż, oczywiście stosuję różne farby, te w sprayu ( przeważnie MOTIPa) i te do aero ( modelarskie, jak i również na zamówienie w mieszalni lakierów). Nie jestem tak doświadczonym lakiernikiem jakbym chciał, więc i mi zdarzają sie zacieki, jednak naszczęście dość żadko. Moja rada aby nie zrobic zacieków, to kilka powłok cienkich warstw, aniżeli jedna gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iraz Napisano 24 Lipca 2006 Share Napisano 24 Lipca 2006 Pięknie go zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 24 Lipca 2006 Share Napisano 24 Lipca 2006 ładnie sklejony, model, lecz poprosze o fotke podwozia ;) gratki za model ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 Andrzej kolejny wspaniały modelik do kolekcji zawsze chciałem miec ten model ale jak na moją kieszeń troszke zadrogi !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 a powiedz mi jeszcze czy te drzwi się otwierały czy musiałeś sam robic otwieranie drzwi !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Lutego 2007 Autor Share Napisano 4 Lutego 2007 Andrzej kolejny wspaniały modelik do kolekcji zawsze chciałem miec ten model ale jak na moją kieszeń troszke zadrogi !!!!!!! Mi też spodobał się ten model do takiego stopnia, że kupiłem sobie drugi egzmplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 ty to masz szczescie nie obraz się ale powiem tak kto ma kase ten ma modele prawda andrzej wiem bo juz mam tyle europejskich zestawów ze nie mam naprawde gdzie dawać !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 To zdjęcia jakieś byś pokazał, a nie będziesz je kitrał na półkach w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel5 Napisano 3 Listopada 2007 Share Napisano 3 Listopada 2007 Ceść mam pytanie czy w tym modelu otwierane drzwi są oryginalnie czy trzeba je zrobić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Listopada 2007 Share Napisano 3 Listopada 2007 Ceść mam pytanie czy w tym modelu otwierane drzwi są oryginalnie czy trzeba je zrobić samemu Pozwolę sobie odpowiedzieć Większość modeli ciężarówek produkowanych przez Revella ma otwierane drzwi oryginalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Listopada 2007 Autor Share Napisano 3 Listopada 2007 Ceść mam pytanie czy w tym modelu otwierane drzwi są oryginalnie czy trzeba je zrobić samemu Tak jak napisał Przemek - w większości modeli trucków revella drzwi są wycięte fabrycznie, także w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 5 Listopada 2007 Share Napisano 5 Listopada 2007 ..a dokładniej we wszystkich wydaniach/odmianach Kenwortha K100 oraz Peterbilta 359 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi