LukaszM Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Witam wszystkich. Planuję go wykonać w danej chwili lotu t.j: Mój Concorde będzie nosił oznaczenie AD, czyli ten, który w chwili obecnej stacjonuje w Nowym Jorku przy lotniskowcu Interpid. Miał on najwiekszy nalot z Concordów, które "woziły" ludzi ze starego kontunentu do Usa i na odwrót Zamieszczam kilka zdjęć tego co do tej pory zrobiłem. "złamany nos" Luk podwozia głównego: Złożony na sucho Kilka zdjęć z postępu prac nad naddźwiękowym autobusem. Zestaw Airfix jest kiepski. Wymaga dużo pracy, przedewszystkim szpachlowania. Mam nadzieje, że coś wyjdzie z tego chociaż troche podobnego do wzorca. Zachęcam do komentowania i proszę o rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 ładnie sie bedzie prezentowac ps. ladny warsztacik widac na zdjeciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Thx. W tym warsztacie ciągle czegoś brakuje ;) Na razie straciłem cierpliwość do Concorda. Duuuuzo szpachlowania i ciagle robia mi się zapadnięcia szpachli a używam Tamiyowskiej... To tworzywo białe, z którego został wykonany model jest jakieś ****... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 No nie, to jest skandal, takie warsztaty powinny być zabronione!! (dopiero od tetrycznego wieku, kiedy nie te oczy i łapy latają) Poważnie, jestem pod chol... dużym wrażeniem i duży respekt, coś genialnego. A jak z osiągami, kiedy pierwszy próbny lot?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Marca 2012 Super Moderator Share Napisano 5 Marca 2012 Siema Fajny samolot, jeśli potrzeba trochę fotek do podwozia zapodam na photobucket, wersja w locie więc mało co będzie widać no ale sztuka dla sztuki ... jak co to pw o fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Lampki, która jest widoczna na zdjęciach nie używam wcale. Razi w oczy, więc została zastąpiona inną ;) Z tymi lotami chyba trzeba troszke poczekać. Czekam na wene na Concorda, w między czasie zająłem się efem osiemnastym. Potrenuje na nim malowanie "na lusterko". Podwozie, nie bedzie idealnie odwzorowane tylko tak trochę. Właśnie dlatego, że mizernie bedzie widać detale. Koła i klapy skutecznie to przyszłonią. Greif, posiadasz fotki luku przedniego podwozia i głownego ale pod tymi dużymi klapami? Wyszperałem w necie tylko to co widać na ostatnim zdjęciu, tzn schemat. Mam też kilka zdjęć własnego autorstwa, ale w szczególności goleni, pozatym w "zaparkowanym" Concordzie luki podwozia w dużej części są zasłonięte. Postaram się w najbliższym czasie wrzucić kilka zdjęć z obecnego stanu rzeczy. Przyznaje się, że wątek nie został zaktualizowany po ostatnich postępach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Zdjęcia już dziś. Miałem więcej czasu niż przypuszczałem. Gondola silnika. Tu i tam do drobnych poprawek szpachlówką. Nos - też wymaga miłości i ... kitu Kolor nr 1 Humbrola coś kiepsko kryje. Jeszcze się z nim nie dogadałem. Po pomalowaniu nim góra kadłuba wygląda na dobrze zaszpachlowana, wyrównana i wyszlifowaną, ale prysne jeszcze miejsca łaczeń 125 dla sprawdzenia. 125 świetnie kryje. Komory podwozia gł Tutaj jeszcze trzeba zastosować obróbke skrawaniem bo na razie nie jest fajnie. Nawet powierzchnie sterowe wymagają szpachlowania. W tym modelu chyba nie będzie elementu na który nie nałożę szpachli, no poza felgami. A tu pracuje I przerywnik Tutaj idzie wszystko sprawnie i przyjemnie Mimo, że to Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Marca 2012 Super Moderator Share Napisano 6 Marca 2012 Siema No niestety jeśli idzie o luki to w stojącym klapy są zamknięte (otwierały się tylko na czas chowania i wypuszczania podwozia) pewnie da się je otworzyć do przeglądu ale ... nie w muzeum . Zdjęcia jak ktoś chce to są na photo... Kilka dla przykładu Pozdrawiam i zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Jeśli mi cierpliwości nie zabraknie przy szlifowaniu tego ustrojstwa to i z goleniami się pobawie i może będzie to do czegoś podobne, ale kto wie... Własnie o to chodzi, że otwierały się i zaraz zamykały o tak: http://www.youtube.com/watch?v=-OIZE40LnzA i w muzeum ni Hugona nie zobaczysz co tam faktycznie jest. Będzie radosna twórczość THX z fotki, na pewno się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Hmm, więcej kabelków i drucików nie mieli? Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi