divv Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Witam, Chce zrobić podstawkę pod model CH-53E Academy w skali 1:48. Ma to być płyta lotniska. W obecnej wersji dysponuję płytą karton-gips. Mam pytanie, czy moje podejście do tematu ma szansę na sukces. 1. Czy to płyta k-g nadaje się na podstawkę? Nie jest to super trwałe podłoże, ale z drugiej strony jest wystarczająco mocna, abym mógł przenieść ją w całości z modelem. 2. Mam zamiar zrobić pogłębiane dylatacje pomiędzy płytami. Narysuję podział płyt ołówkiem i np. natnę je nożem, a następnie pokryję lakierem, żeby nie popękały. Ew. można zalać Unigruntem? Beton nie jest bardzo gładki, a nie chciałbym naklejać papier ścierny. 3. Na tak przygotowaną powierzchnię naniosę aerografem lub pędzlem jasno-szarą farbę imitującą beton. Ew. od razu mógłbym lać farbę zamiast lakieru w pkt. 2. 4. Jak wyschnie, to na to jeszcze raz lakier + brudy i jeszcze raz lakier. 5. Mocowanie modelu - na druty wpuszczone w podstawkę i koła śmigłowca, zalane cynajoakrylem. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi! Czy to ma szansę powodzenia? Może znacie lepsze patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Najlepiej by było zerwać papier tylko z jednej strony i jakimś np. Poxipolem przykleić to do ładnej drewnianej podstaweczki. Linie fajnie się ryje szpilką w uchwycie od skalpela Co do malowania to najpierw preshading, potem szary, na to kilka warstw błyszczącego i wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi