okonek Posted July 2, 2007 Share Posted July 2, 2007 Dawno temu probowalem z kolega Pawlem na kartonworku rozwiazac sprawe malowania naszej Kobry i skonczylo sie na takiej wersji: Pare dni temu wpadlem na stronie Lotnictwa z szachownica na cos takiego: Jak myslicie ? Czy mozna sie nim kierowac czy tez lepiej przyjac wersje Pawla z tematu: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=3609 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Świderski Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 W książce T.Królikiewicza znalazłem opis wraz z rysunkiem tego samolotu, to co tu jest w kolorze żółtym/piaskowym tam na rysunku jest tylko na stateczniku pionowym (powyżej poziomego) i ma kolor błękitny, numer boczny 01 jest żółty. W podpisie jest "...samolot personalny Dowódcy Wojsk Lotniczych gen.Fiodora Połynina. W późniejszym czasie występował i innym malowaniu. ...." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted July 3, 2007 Author Share Posted July 3, 2007 W książce T.Królikiewicza ...... Pewnie mowisz o tym: pozniej powielanym przez innych np: Osobiscie obalam ta teorie po tej fotce i jej opisie z ksiazki A.Morgaly " Samoloty mysliwskie w lotnictwie polskim " - Biblioteczka SP -1979. Do tego opisu pasuje sylwetka z Lotnictwa z szachownica oczywiscie poza numerem na sterze kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Świderski Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Ja się nie znam na tym okresie i napisałem to co mi wpadło w łapki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JBZ Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Jedno trudne pytanie, jak była malowana Airacobra przed lipcem 1945 czyli wprowadzeniem w miejsce sowieckich gwiazd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted July 4, 2007 Author Share Posted July 4, 2007 Masz na mysli przed naniesieniem szachownic ? No to by duzo rozwiazalo Poszukuje artykulow o kobrze z Lotnictwa z szachownica nr. 22 oraz Mini Repliki nr. 42 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts