bahamut24 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Witam, Postanowiłem założyć warsztat ponieważ , chcę się czegoś nauczyć i trochę podnieść moje początkujące umiejętności modelarskie . Kolejną ofiarą będzie model Academy jak w tytule : F-86F SABRE. Model robię prosto z pudła, malowanie jak na pudełku oraz kalki . In-box można zobaczyć tutaj: http://www.mojehobby.pl/products/F-86F-Sabre-107071.html Coś już podłubałem: - skleiłem kokpit - skleiłem skrzydła i zaszpachlowałem miejsca gdzie słabo docisnąłem - zbiorniki ten sklejone i zaszpachlowane, muszę jeszcze trochę przeszlifować Złożyłem również na sucho ( zdjęcia robione telefonem): Model , niedługo ląduje w kąpieli z bąbelkami, po wyschnięciu zabiorę się za sklejanie kadłuba i kokpitu. Będzie to mój pierwszy model prawie w całości pomalowany aerografem. Będę używać farb VALLEJO MC. Prędkość warsztatu nie będzie powalająca ale staram się kilka razy w tygodniu coś podłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Uważaj na montaz noska i golenie podwozia u mnie były połamane a inną kwestią są kalkomanie które są tragiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 U mnie na szczęście golenie nie były połamane a z noskiem co jest nie tak? Co do kalkomanii to nie nastawiam się na jakieś pozytywne doznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Trzeba go dobrze dopasować do tej ruru co to niby kanałem wlotowym jest no i potem do reszty kadłuba mogą pojawić się przesunięcia.Kalki można je położyć w sumie ale te żółto-czarne pasy to warto wymalować samemu trudne to nie jest a efekt dużo lepszy niż kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Zastanawiałem się nad samodzielnym namalowaniem tego co na żółte , może się zdecyduje. Dzięki za doradzenie w sprawie noska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Nieźle odwzorowany fotel! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Dzisiaj mikro aktualizacja, bez zdjęć bo obecnie części suszą się po kąpieli odtłuszczającej , może dzisiaj , najdalej jutro prysnę kokpit i wnętrze szarym podkładem i wtedy będą zdjęcia ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Krótki ( jak zawsze) weekend minął , czasu było mało , w tym tygodniu jeszcze mniej bo popołudniówka w robocie ( spowolni moje prace) . W weekend trochę podłubałem, położyłem podkład na kokpit oraz wnętrze kadłuba : Muszę jeszcze trochę poszpachlować i można wziąć się za malowanie wnętrza i tu moje pytanie: - maluje Vallejo MC jednak nie mogę dojść jak je dobrze rozcieńczać , raz za rzadko raz za gęsto Czytałem wątek nt. rozcieńczania : "1:2 cienkie warstwy oraz do aerografu" . Czy dobrze rozumiem np. na 4 krople farby dajemy 8 kropli rozcieńczalnika? - kupiłem też retarder medium (vallejo) http://www.mojehobby.pl/products/Retarder-MC196.html , ile tego dodawać do mieszanki? Ma to taką konsystencję żelu (??) , raz dałem za dużo i musiałem aero całe rozkręcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 spróbuj Vallejo Air a i tak musisz rozcieńczać; ja mam lifecolor i pectrę i do aero walę -- do zbiornika rozcieńczalnik parę kropel później tyle farby ile trzeba później wodę- ile trzeba i mieszam wykałaczką zobacz Spim i filmy tego jegomościa na youtubie powodzenia idę bawić się z B-17 1:48 i Tankiem z I cześci gwiezdnych wojen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Nie chcę zmieniać farbek bo kupiłem już na 3 kolejne modele xD i czytałem , że bardziej opłaca się kupić model color niż air ;P no nic muszę próbować. Zobaczę ten filmik po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, Tydzień popołudniówek minął , miałem trochę czasu na podłubaniu przy "szabelce" . Pomalowałem kokpit kolorem DARK GREY Vallejo MC, przy pomocy aerografu. Dodałem trochę kolorków , wzorując się na warsztacie innego modelarza, który wykonał tą samą wersję co ja , nie mogłem znaleźć zdjęć tej konkretnej maszyny ( Mike's Bird) . Postanowiłem spróbować też sił w zrobieniu pasów , jednak klamry nie wyszły za dobrze , nie są równe co widać na zbliżeniach , jednak z daleka nie jest źle , nie przykleiłem ich jeszcze na stałe może popracuję nad nimi. Teraz "sweet focie" : Muszę jeszcze domalować trochę z tyłu bo coś słabo pokryłem , na zdjęciach dopiero zauważyłem Muszę lupę jeszcze kupić , żeby dokładniej małe elementy malować. Ogólnie chyba nie wygląda źle? Przy okazji chciałbym życzyć Wszystkim Modelarzom Wszystkiego co Najlepsze z okazji Świąt Wielkanocnych, niech zając ma torbę pełną modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Cóż. Może nie powinienem tego mówić z racji własnych umiejętności ale nie podobają mi się te przyciski. Dużo lepiej by wyglądało jeśli byś wziął jakiś srebrny albo chrom i suchym pędzlem w tym kolorze zrobił.Ale ładnie pokryłeś tym szarym. Mi zawsze wychodzą jakieś paprochy jak maluje aerografem bo moja pracownia to na prawdę duży pokój i od zawsze stał pusty więc kurz jest wszędzie. W zasadzie to taka graciarnia gdzie tata trzyma pilarki wiertarki młotki klucze itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 To chyba przemaluje te przyciski na kolor bazowy i zrobię suchym pędzlem. Pojawił mi się problem , który utrudni złożenie kadłuba wraz z kabiną do kupy , muszę umieścić ciężarek o wadze przynajmniej 10 g , chciałbym dać ciut więcej ale nie wiem gdzie to umieścić. Wg instrukcji powinien być tak jak na zdjęciu : Kupiłem w wędkarskim ciężarki kształt jak na zdjęciu jednak nie mieści się po złożeniu Przyciąłem go na kształt prostokąta i by wszedł ale to trochę mało i zastanawiam się czy nie umieścić go we wlocie z przodu ale będzie widoczny ma ktoś dobry sposób na te obciążenia w kadłubach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Może spróbuj z mniejszymi których bedziesz mógł więcej napchać a 10g to 10g i chyba kształt nie będzie miał znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam ,a kabina nie powinna być szara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja w swoim Sabre ociążyłem nos ołowiem takim w taśmie wkleiałem go pomiędzy tunel wlotowy a kadłub nie ma tam za wiele miejsca ale dalo radę ciezarki wędkarskie tu nie spelnią swej roli niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Przyciąłem trochę te ciężarki wędkarskie, rozkleiłem elementy tego tunelu wlotowego i jakoś upchałem w sumie kabina waży 11g , mam nadzieję , że to wystarczy. Jak skleją się części wklejam kabinę w kadłub. Nosek po przymiarkach będzie dobrze pasować. A co do koloru kabiny, może jest trochę za ciemny ale bardziej chce się skupić na poprawnym zaszpachlowaniu i malowaniu karoserii ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Skleiłem już kadłub , nie było tak źle , chociaż dopasowanie kokpitu do kadłuba z noskiem samolotu było trochę kłopotliwe ale jakoś dałem radę. Teraz przyszedł czas na szpachlowanie. Zdjęcia modelu przygotowanego do szpachlowania , które prawdopodobnie już jutro Jak uważacie czy wymagane jest szpachlowanie połączenia kadłuba ze skrzydłami, może wystarczy lekko klejem zalać? Największe "szpary" są na dolnej części kadłub-skrzydła -.-" No i nosek na koniec, jak widać nie najgorzej go spasowałem z kanałem wlotowym ( chyba ;]) Muszę jeszcze trochę masy władować do środka bo widać ciężarek i trochę kaszaniasto wygląda. Zastanawiam się jak zrobić z podkładem. Najpierw osobno położyć na kadłub i skrzydła a potem skleić razem do kupy i zaszpachlować? Czy najpierw skleić, szpachla i podkład? Wygodniej będzie chyba pierwszą metodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Ostatnio mało czasu miałem ale i tak przy samolocie podłubałem Trochę szpachlowania było , szpary załatane , jeszcze muszę wydłubać szpachlę z linii podziałowych i można kłaść podkład. Zainteresowanie nie wielkie ale jadę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alchemik Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Hej...z tym dłubaniem to ostrożnie...najlepiej przy pomocy taśmy i igły lekarskiej...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Już się przekonałem , że bez taśmy to ciężko , nie chce dodatkowych miejsc do szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Ostatnio mało czasu miałem ale i tak przy samolocie podłubałem Trochę szpachlowania było , szpary załatane , jeszcze muszę wydłubać szpachlę z linii podziałowych i można kłaść podkład. Jeśli model ma być malowany metalizerem, to lepiej teraz nieco przysiąść nad powierzchnią niż potem wyzywać. Metalizer wyciągnie Ci każdą niedoskonałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za radę ( skubany metalilzer ). Postaram się jak najlepiej to zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Na sam koniec polecam przetarcie na mokro papierem 2000 lub 2500. Będziesz zachwycony z efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ale po pomalowaniu już kolorem bazowym tak tym papierem machnąć? Długi weekend się zbliża wielkimi krokami tak więc ruszę z budową , na razie brak czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi