Skocz do zawartości

F/A-18E 1/72 jako blue angel

LukaszM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam odwiedzających. Drugim modelem jaki chce zaprezentować na Modelwork'u jest f-18e w abstrakcyjnym malowaniu. Dlaczego tak? Bo akurat taki f-18 miałem a malowanie blue angels bardzo mi się podoba. Dlaczego z numerem 7? Bo Angelsi latają na poprzednich osiemnastkach i jest ich 6. I też żeby było jeszcze bardziej abstrakcyjnie.

Model bez żadnej waloryzacji. Producent Italeri. Z własnej inwencji twórczej wychyliłem klapy i snapy, stery kierunku i stery wysokości tak, żeby przypominało to pozycję do startu z lotniskowca. Zapomniałem jednak o opuszczeniu tego "ustrojstwa" na przedniej goleni. Efka dostała farby humbrola nr 15 i 69 po czym została pokryta wieloma warstwami sidoluxu.

Budując model miałem na celu uzyskanie jak najgłdszej powierzchni, żeby błyszczało jak lustro. Niestety nie udało się to tak jakbym chciał :( Napisy US Navy i nr 7 są namalowane i też nie wyglądają najlepiej. Ale człowiek uczy się całe życie...

Model posiada wiele błędów, o ktych wiem a nie mam motywacji do ich poprawienie i na pewno wiele takich, które dopiero Wy dostrzeżecie swoim sokolim wzrokiem. Te, o których wiem to: niepomalowana owiewka i wiatrochron (zrobiony z bezbarwnej taśmy klejącej...) brak napisów Blue Angels na bokach kadłuba, US Navy na bokach wlotów powietrza i innych napisów. Dodatkowo niepoprawna pozycja goleni podwozia głównego (powinny być bardziej rozchylone).

Oczywiście krytyka wskazana. Rady będą mile widziane. Może ktoś podpowie czym zrobić piękne "lusterko" na modelu.

I sam bohater:

DSCF6581.JPG

DSCF6595.JPG

DSCF6602.JPG

DSCF6605.JPG

DSCF6610.JPG

DSCF6611.JPG

DSCF6613.JPG

DSCF6614.JPG

DSCF6620.JPG

DSCF6623.JPG

DSCF6624.JPG

DSCF6629.JPG

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania!

moim skromnym zdanie za mało śladów użytkowania silniki, krawędzie natarcia oraz ewentualnie wash ale generalnie jest ok---- powodzenia dalej

...wygląda jak zabawka trochę.....nie dałeś szpachli na kołach , nie zrobiłeś washa i w ogóle co ty zrobiłeś z tą owiewką wygląda jakbyś przejechał po niej papierem ściernym.A i jeszcze brakuje pare kalek, ale o tych błędach sam pisałeś więc jesteś ich świadom, gdy byś bardziej się postarał fajny model mogłby wyjść z tego, mam nadzieje ze następny model będzie o niebo lepszy

Racja, nie przyłożyłem się. Owiewce wcale sido nie służy, bynajmniej w takiej ilości - to do kalendarza doświadczeń sobie wpisałem. Washa nie ma bo na tym granacie i tak słabo go widać. Z reszta w washu doświadczenia wielkiego nie mam tyle co na suhym udało sie to ładnie zrobić.

• 1 month later...

przyłożyłeś się !!! --- co widać )ladnych parę dni roboty) --- lecz zrób to to reszta naszych modelarzy pisze a będzie gitara. prawie wszystko da się zrobić (oprócz nałożenia spodni przez głowę bez ich rozcinania). dowal druciki i okopcenia i łosza lecz najpierw fotki fotki fotki 1:1. ja też czasami się spieszę ale pośpiech później wymaga 3--krotnych poprawek więc nie warto. ALE PAMIĘTAJ KAŻDY NASTĘPNY JEST LEPSZY i nigdy nie dojdziemy do perfekcji. Niestety uczymy się na własnych błędach

Panowie, Panowie. To jest abstrakcja jak juz pisałem, stąd siódemka i lotniskowiec, wersja E. Washa nie robiłem bo te samoloty są czyste, po prostu. Okopceń pewnie kilka by się przydało, ale nie chodzilo mi o ślady eksploatacji a o powierzchnie. Szczerze to troche bałem się zniszczenia powierzchni którą uzyskałem bo sidolux jednak taki twardy nie jest. Myśle, że ta eFka zostanie taka jaka jest. W przyszłości postaram się o jakiegoś Angela z prawdziwego zdarzenia i w większej skali. Thx za komentarze. Tymczasem!