Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku był gad, z gada powstał dinozaur, z dinozaura powstała kura która zrodziła jajko...,

które było dla niemieckich inżynierów natchnieniem do stworzenia tego pojazdu...

015.JPG?gl=PL

założenia: pojazd ma;poruszać się po drogach i nietrudnym terenie, silnie opancerzony, dobrze uzbrojony.

Pojazd miał znajdować się na wyproszeniu garnizonów miast i wspierać regularne oddziały wermachtu w czasie obrony.

017.JPG?gl=PL

011.JPG?gl=PL

019.JPG?gl=PL

014.JPG?gl=PL

Model powstał w oparciu o jajko, armatę pak 50, gąsienicy Shermana.

Napisano

Było takie coś ale konkurencyjne forum ma oddzielny coroczny konkurs jajowy i podbiera pewni część konstruktorów takich dziwadełek. Mi nie chciało się robić warsztatu który jest tam wymagany więc wrzucam tutaj te jajo.

Napisano

Heh - czego to ''Umysł Niemiecki'' nie wymyślił...Rozumiem że, pancerz wapienny w seryjnej produkcji maiła zastąpić beton zbrojony??

Napisano

Miał być robiony z odlewanej stali ale zabrakło jej w Niemczech i zrobiono tylko jeden prototyp który się potem rozpłyną w wielkim piecu aby zrobić coś innego dlatego jest to pojazd tak mało znany

Plotka głosi iż zbudowano jeszcze jeden egzemplarz który po wojnie wywieziono do ZSRR i stoli w czeluściach muzeum pod skrzydłem PZL.37 Łoś po dziś dzień.

Napisano
Było takie coś ale konkurencyjne forum ma oddzielny coroczny konkurs jajowy i podbiera pewni część konstruktorów takich dziwadełek. Mi nie chciało się robić warsztatu który jest tam wymagany więc wrzucam tutaj te jajo.

Nie widzę tam takiego wymogu. Są też zgłoszenia w galerii bez warsztatu.

Na potrzeby konkursu został utworzony nowy dział. Prosimy, aby każdy uczestnik konkursu zamieścił w nim relację z budowy swojego jajka w "Warsztacie", oraz późniejszą galerie ukończonego "modelu" w dziale "Galeria".
  • 2 months later...
Napisano

013.JPG?gl=PL

014.JPG?gl=PL

Odgrzebuje stary wątek ponieważ dorwałem się do lepszego aparatu i zrobiłem nowe zdjęcia.